Perles Grises uit Vendômois en Amour uit Faugères

18/04/2017 - Verdorie, gemist.
Het waren nochtans ideale wijnen voor Sint-Valentijn: parels en liefde.
Volgend jaar dan maar ...

Perles Grises van Patrice Colin in de Vendômois


Of wanneer pineau d’aunis sprankelt in het glas …
Prettig om zien, een zacht roze als van een roos die net openbloeit met daarin talloze fijne en parelmoerkleurige belletjes. Wat de geur betreft ruiken we vruchtengelei en fruitgom, maar ook rode aalbes met stukjes kastanje en framboos onderstreept door peper en gentiaan. De smaak is fijn met belletjes die openbarsten en telkens voor indrukken van fruit en specerijen zorgen. Het aroma van een blaadje eglantier maakt deze schuimwijn extra elegant en de aangename frisheid doet denken aan het zure van rabarber, wat hem super sappig maakt en het smaakplezier versterkt.
Het gaat om een natuurlijke vergisting van pineau d’aunis van 15 jaar oud die gebotteld wordt tijdens de oogst eind september. De flessen worden op het domein ‘geremueerd’ al naargelang de verkoop.
De oorsprong van het domein gaat terug naar het begin van de 18e eeuw. En Emilien Colin, de overgrootvader van Patrice, verkocht in 1900 als eerste zijn wijnen op fles. De 6 ha wijngaarden van destijds zijn ondertussen uitgegroeid naar 25 ha. De onderliggende bodemlaag is kalkachtig met daarbovenop klei en vuursteen. Biologische wijnbouw.
www.patrice-colin.fr
www.fruitsdelapassion.be

Amour 2013 – Faugères – Domaine Prés Lasses

Robijnkleurig met een bloedrode schijn. De geur lijkt rechtstreeks uit de garrigue te komen, alvorens hij naar vruchtencompote overgaat. Wilde tijm en rozemarijn worden gekleurd met aardbeien en kersen, terwijl muskaatnoot en cistus gezelschap krijgen van donkere vijgen en blauwe pruimen. Het vlezige van het fruit zorgt voor volume in de smaak, een delicate bol met zachte contouren die zoet lijken maar het niet zijn. Het frisse heeft veel te danken aan de minerale impressies die ragfijn zijn en heel zacht aan alle aroma’s worden toegevoegd. Een subtiel evenwicht tussen aardse tonen en een lichte luchtigheid, samengebonden door een dunne en strakke draad met accenten van citrusvruchten. Kortom, fijn en subtiel.
De naam van deze wijn refereert naar de eerste kelder van het domein die zich in de rue de l’Amour bevindt. In de Amour zit voornamelijk grenache, goed voor 70%, aangevuld met 20% syrah en 10% cinsault, afkomstig van wijnstokken die tussen 10 en 30 jaar oud zijn en aangeplant staan op een schistbodem, biologisch verbouwd. Manuele oogst in kistjes en opvoeding van 11 maand in tanks.
Gelegen in Autignac telt het domein een 30-tal hectare, waarvan 26,5 hectare wijngaarden zijn in productie. Het bedrijf wordt momenteel gerund door Denis Feigel en diens zoon Boris.
www.pres-lasses.com
www.biodyvino.bewww.calivin.bewww.musikundwein.chwww.moscavins.ch

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie