Philippe Courrian van Domaine Cascadais

24/10/2019 - Een sterke persoonlijkheid! Dat is het eerste wat ons opviel, toen we Philippe Courrian voor het eerst ontmoetten. Philippe is wijnbouwer-wijnmaker van Domaine Cascadais.

Eerlijk, hartelijk en rechtuit als hij is, weigert hij een computer in huis te hebben. Hij interesseert zich evenveel voor wijn als voor literatuur en klassieke muziek, en verslindt geschiedenisboeken waarmee zijn huis is volgestouwd. Een boeiend personage, net zoals zijn wijnen.

Eerste stappen in de Médoc

Philippe Courrian, die in 1992 voor de charmes van domein Cascadais in Corbières viel, zette zijn eerste stappen als wijnmaker in een totaal andere regio. ‘Ik kom oorspronkelijk uit de streek van de Médoc. Toen ik dertien jaar en een half was, zei ik de schoolbanken vaarwel. Mijn ouders en ik hadden niet hetzelfde traject voor ogen… Zodoende startte ik op veertienjarige leeftijd met werken in de wijngaarden.’ Philippe erfde later het wijndomein van zijn ouders, maar kon er in het begin nauwelijks van leven. ‘Ik had veel moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en besloot om voor iemand te gaan werken als wijnmaker… Maar ik ben zeer snel teruggekeerd. Want geloof me, het is beter om thuis arm te zijn dan ergens anders!’ Tot in 1965 werkte hij met een paard, wat destijds voor een zekere nostalgie zorgde. ‘Vervolgens was er die manie om een tractor te kopen, het streven naar hogere opbrengsten, de industrialisering in het algemeen… Vaak ten nadele van de wijnkwaliteit, waardoor wijnbouwers zeker ook niet rijker zijn geworden.’ Een beetje later keerde het tij.

1982-1996 : een periode van succes

Philippe Courrian maakte deel uit van de wijnbouwers die tussen 1982 en 1996 hun wijnkelder veranderden en in de Médoc goed hun boterham verdienden. Destijds zeer in de mode, schreef hij een boek, en zijn stralende persoonlijkheid zorgde voor de nodige aandacht. Op een dag kwam hij terecht op domein Cascadais, vlak bij het dorpje St-Laurent-de-la-Cabrerisse. Wat later liet hij zijn domein in de Médoc over aan zijn kinderen en besliste om van regio en levensstijl te veranderen!

Plattelandsgeluk in een stukje paradijs op aarde

In 1992 kocht Philippe Courrian een deel van het kasteel van Saint-Laurent, gelegen in de vallei van de Nielle, een zijrivier van de Orbieu. De naam van deze prachtige eigendom refereert naar de aanwezige watervallen op het domein – cascade betekent waterval. Het domein is omringd door pijnbomen en Philippe woont in een charmante hoeve waarvan het hoofdgebouw dateert uit 1740, volledig in steen opgetrokken, met blauwe luiken, voormalige paardenstallen op het gelijkvloers en het atelier van zijn partner Marie. Wat verder ligt de kat Bouchon op een baal hooi, de hele dag lang, alsof de tijd hier stilstaat.

Domaine Cascadais : heerlijke Corbières, maar niet alleen dat…

Van zodra Philippe hier aankwam, schakelde hij over naar bio: wijnstokken, fruitbomen… hij leerde ook olijfolie maken met de olijfbomen die hij in 2000 aanplantte. Momenteel cultiveert hij 26 hectare wijngaarden, met daarop oude wijnstokken carignan en mourvèdre die reeds aangeplant stonden, en voegde daar syrah aan toe. Het domein is opmerkelijk goed onderhouden, met slechts twee werkmannen en Philippe die, ook al is hij met pensioen, niet aarzelt om de handen uit de mouwen te steken.

Slechts één corbières

Philippe produceert slechts één rode wijn! Op Cascadais vinden we geen speciale cuvées, maar één wijn die zeer regelmatig is, juist, oprecht, constant van kwaliteit en uitermate vlot drinkbaar. ‘Ik heb geen mega opbrengsten en wil in de wijngaard niet het onderste uit kan halen. Hier zijn de wijnstokken gelukkig en laten we ze leven.’ Wijntechnici die goede raad geven, heeft hij niet per se nodig : hij observeert de natuur op lange termijn, probeert ze te begrijpen en grijpt in wanneer nodig. ‘Het belangrijkste voor mij is werken in de werkelijkheid, in het nu. Heel eenvoudig de wijngaarden verzorgen, er niet alles willen uithalen, maar ze gelukkig laten zijn.’ Hetzelfde geldt voor het wijnmaken: ‘Ik heb geen ongelooflijke geheimen te vertellen. Ik ben blij met de druiven te beschermen, twee tot drie keer overpompen en voor de rest alles zijn gang te laten gaan. Het moeilijkste in het leven, is de dingen eenvoudig houden! Zoals zout op een radijsje doen, of de liefde bedrijven…’.

Wat met Corbières in de toekomst?

Philippe steunt enkele knappe initiatieven in Corbières, domeinen die biologisch en biodynamisch werken. ‘Volgens mij heeft dat zin en ook een toekomst. Ik begrijp niet hoe wijnmakers die op een industriële manier wijnen maken, hoe zij daarvan kunnen leven. Er zijn landen in de wereld die wijnen maken tegen prijzen die gewoonweg onklopbaar zijn. Corbières heeft het geluk niet te veel beschadigd te zijn door de moderne tijd. Het is hier goed leven, waardoor er ook grote wijnen kunnen gemaakt worden.

www.tourhautcaussan.com

Eve Ysern – www.20decorbieres.com

Voor meer “Portret”, klik hier 

Geef een reactie