Pic Saint Loup door het INAO erkend als Appellation d’Origine Contrôlée (AOC)

10/10/2016 - De appellation Pic Saint Loup werd zopas op 7 september 2016 erkend door het nationaal comité van het INAO*. De verwachte beloning voor een terroir dat een van de meest kwalitatieve wijnen van de regio produceert. Zo is Pic Saint Loup de jongste telg van de familie van de AOC’s van de Languedoc, met een erkenning als AOC voor zijn rode wijnen en rosé’s.

De appellation wordt gedomineerd door de Pic Saint-Loup en de Causse de l’Hortus, ligt op 30 kilometer van Montpellier en is een van de mooiste plekken van de Languedoc. Sedert een jaar of 30 horen de wijnen van deze terroirs bij de top, waardoor ze reeds van een apart statuut binnen de Languedoc genoten. Ook voor de consument gold Pic Saint Loup reeds als een Cru. Nochtans was het officieel wachten tot 7 september 2016 waardoor hun rode wijnen en rosé’s voortaan een AOC-label kunnen dragen. Een mooie erkenning voor de wijnbouwers, waarmee hun werk, hun knowhow en hun verscheidenheid eindelijk naar waarde wordt geschat binnen de AOC’s van de Languedoc. Régis Valentin, de gelukkige voorzitter van het wijnsyndicaat van de wijnbouwers van Pic Saint Loup, vertelt: ‘Het een schitterende beloning voor het werk dat iedereen binnen de appellation reeds verrichtte, generatie na generatie, steeds op zoek naar kwaliteit. Eveneens is het een welverdiende erkenning voor deze historische appellation die reeds 60 jaar bestaat en ook is het een mooi gebaar naar de wijnbouwers toe waarvan de wijngaarden onlangs zwaar aangetast werden door de hagel.’

care-postale-a-reynaud-600x400

Een appellation met een opmerkelijke persoonlijkheid

Het gebied van de appellation dat zich uitstrekt over 17 gemeenten (zie onderaan) wordt geruggesteund door de eerste uitlopers van de Cévennes. Dat hier een ‘bijzonder klimaat’ heerst is duidelijk, ongeacht welk wijnjaar. De invloed van het continentaal klimaat dat vermengd wordt met het mediterrane, gekoppeld aan een rijk palet van ondergronden en reliëfs, zorgt voor fijne Pic Saint Loup-wijnen met een frisheid die ongewoon is voor wijnen die zo dicht van tegen de Middellandse Zee komen. De rode wijnen (90%) op basis van syrah, grenache en mourvèdre zijn tegelijk vol en fluwelig, wijnen met een uitstekend bewaarpotentieel. Rosé staat voor 10% van de productie en zorgt voor mooie en evenwichtig fruitige wijnen, heel precies gemaakt.

vignes-medit

Richting meer hiërarchie binnen de appellation

De publicatie van het decreet in het Journal Officiel (staatsblad) bezegelt deze onderscheiding. Maar de pioniers van Pic Saint Loup hebben lang niet de intentie om daar te stoppen. ‘We gaan proberen een tweede hoofdstuk aan onze geschiedenis te breien met twee nieuwe doelstellingen: meer werk maken van onze witte wijnen, waarmee ook die binnenkort van de AOC kunnen genieten en verdergaan richting meer hiërarchie binnen onze appellation, om binnen 10 tot 15 jaar met een status van Premier Cru naar buiten te komen’, gaat de voorzitter verder. Een appellation om te volgen. 

CIJFERS 2016

Productieoppervlakte: 1000 ha
Productiegebied : 17 gemeenten (Les Matelles, Saint-Gély-du-Fesc, Le Triadou, Saint-Jean-de-Cuculles, Cazevieille, Saint-Mathieu-de-Tréviers, Valflaunès, Corconne, Sauteyrargues, Lauret, Claret, Fontanès, Sainte-Croix-de-Quintillargues, Vacquières, Assas, Guzargues, Brouzet-lès-Quissac).
Aantal producenten : 60 domeinen waarvan 3 coöperaties
Jaarlijkse productie : 40 000 hl
Gemiddelde opbrengst : 38 tot 40 hl/ha
Wijnstijlen: rood (90%) en rosé (10%)

www.pic-saint-loup.com

*INAO: Institut National de l’Origine et de la Qualité

Producenten selectie van In Vino Veritas

bloc-pic-saint-loup-legend

Geef een reactie