Pierrefeu eindelijk erkend!

Mettertijd en beetje bij beetje wordt de grote entiteit van Côtes de Provence van binnenin verder uitgebouwd. Na Sainte Victoire, La Londe en Fréjus is het de beurt aan de herkomstbenaming Pierrefeu.

Een lange weg voor de eerste vonk

Het startschot werd gegeven in 2003. Het werk van de wijnbouwersvereniging zorgde
ervoor dat Pierrefeu zou erkend worden als vierde bijzondere herkomstbenaming binnen
de grote appellation Côtes de Provence. Het dossier werd in 2007 bij het INAO ingediend,
gevolgd door een lastenboek waarin de specificiteit van het terroir uit de doeken werd gedaan. Beide werden door de nationale instanties goedgekeurd in november 2012. Nadat de Franse eerste minister het nog moest ondertekenen, de minister van Landbouw,
Voedingsindustrie en Bosbouw en de minister van Economie en Financiën (niets gaat vanzelf in Frankrijk, een fllinke dosis geduld, volharding en soms zelfs zelfverloochening moeten de inwoners ervoor over hebben), verscheen het decreet in het Journal Officiel (Frans staatsblad) op 7 maart 2013 (oef!).

Wijnen uit 2013 konden, voor zij die dat wensten en eerder aangegeven hadden, eindelijk geëtiketteerd worden met AOC Côtes de Provence Pierrefeu Een twaalftal gemeenten telt het wijngebied: Carnoules, Collobrières, Puget Ville, Cuers, Pierrefeu, Solliès-Pont, la Crau, la Valette, la Farlède, la Garde, Le Pradet en Carqueiranne.

Pierrefeu_-_Vieux-Pierrefeu_-01 L

Pierrefeu, een niet zo evidente toponymie

Wanneer we de origine van de naam Pierrefeu van dichterbij bekijken (Pierrefeu, steen, vuur), denken we meteen aan vuursteen of silex dat bij het minste vonkje prehistorische twijgen in de fik stak. Het vervelende is dat we in het hele gebied niet het kleinste schilfertje vuursteen terugvinden. Maar de kwartsiet die overal op het massief aanwezig is, en die ongetwijfeld eeuwen terug eveneens met volle overgave tegen elkaar gewreven werd, zorgde wellicht ook voor het nodige vuur. Een andere invalshoek is het vuur of de warmte binnenskamers, in familiale kring.

De wijnen

Pierrefeux en zijn kleiachtige omgeving, bezaaid met diverse hoger gelegen schistbodems, zorgt voor wijnen met een duidelijk ruw reliëf, zelfs in de roséwijnen. Strak en gestructureerd lijken ze gelinkt aan de zware en dikke bodemstructuur, zelfs wanneer de wijngaarden op de zee uitkijken.
Pierrefeu situeert zich op de noordelijke flank van het Massif des Maures, op een depressie uit het permtijdperk dat tot aan de Middellandse Zee reikt.
Voor het eerste jaar en voorafgaand vastgelegd, valt ongeveer 800 ha wijngaard onder de benaming Côtes de Provence Pierrefeu (hetzij 20% van het potentiële gebied), maar enkel voor rood en rosé. Omdat rosé zowat standaard is voor Côtes de Provence, is dat eerder vanzelfsprekend.
De belangrijkste druivenrassen voor rood zijn grenache, syrah en mourvèdre; voor rosé zijn dat grenache, syrah en cinsault. De maximale opbrengsten werden vastgelegd tot 45 hl/ha voor rode wijnen en tot 50 hl/ha voor rosé, om een betere kwaliteit te garanderen.

Voor de mekkeraars

Er wordt gezegd dat nog een herkomstbenaming er één teveel is. Dat Frankrijk op wijngebied al gecompliceerd genoeg is. Dat de doorsnee consument er vandaag reeds verloren in loopt. En dan hebben we het nog niet gehad over pakweg het grootste deel Aziaten die Frankrijk nauwelijks weten liggen. Er gaan stemmen op dat de vermelding Frankrijk op het etiket, Provence, rode of witte wijn, reeds meer dan voldoende is.

Oké, de basisconsument kan het wellicht geen donder schelen dat zijn fles van een specifieke
uithoek in de Var komt. Maar gezien de grote diversiteit van terroirs in de Provence kan een bepaalde geografische precisering niettemin handig zijn om zich te situeren.

Want is het niet prettig om weten waar de wijn vandaan komt die je drinkt?

Niet alleen rosé bij Domaine des Peirecèdes in Cuers

Terwijl het merendeel van de domeinen vaak meer dan 90% rosé produceren, is er een domein dat daar een uitzondering op maakt. Bij Domaine des Peirecèdes www.peirecedes.fr is ongeveer 40% van de productie rood. Nog uitzonderlijker is dat op het tweede domein, dat ze twee jaar geleden aankochten en vlak bij Carqueiranne ligt, want daar is de verhouding half-en-half.
Peirecèdes ligt tussen Cuers en Pierrefeu en is een familiebedrijf dat onlangs van vader op dochter overging. Audrey Baccino studeerde oenologie en volgde haar vader Alain op. Sedert kort stapte het domein over op bio en biedt het een van de meest complete gamma’s aan: Fil d’Ariane, Règue des Botes (paddenbeek, in het Provençaals) en Ruisseau des Crapauds (het topgamma, enkel in uitzonderlijke wijnjaren), aangevuld met nog een paar schuimwijnen en een wijn van laatgeoogste druiven. Audrey verveelt zich blijkbaar niet.

Jaarlijks worden en wijnwandelingen georganiseerd en in juni 2013 was ik een van de gasten, een manier om poolshoogte te nemen en ter plekke te zien hoe de overgang verliep nu ze een eigen appellation hebben. Wandelen door de wijngaarden is en blijft een van de beste manieren om het terroir beter te begrijpen. Praten en luisteren naar wijnbouwers completeert de algemene indruk die we over een wijngebied hebben.
Domaine Peirecèdes leek me mooi voorbeeld tot waartoe het terroir van Pierrefeu in staat is.
Règue des Botes blanc 2012
Ook hebben ze witte wijn in het gamma, met rolle als hoofddruif.
De geur is licht pompelmoesachtig met witte bloemen. De smaak is flatterend en smeuïg, fris en refererend naar de citrusgeuren, met een scherpe finale van specerijen die zachter wordt door witte vijgen. Maceratie van 18 uur in tanks, opvoeding ook in tanks.
Règue des Botes rosé 2012
Cinsault en grenache voor de 2012, maar ik gebruik nooit dezelfde assemblage. Alles hangt van het wijnjaar af. Règue is wat mij betreft de wijn die het meeste naar het terroir van Pierrefeu refereert’, aldus Audrey.
Rozenblaadjes, abrikozen en mandarijn in de geur. In de smaak wordt alles strakker door de zeste van pompelmoes, zonder dat het overdreven wordt en ver weg van de ‘thioolstijl’, met een vleugje zout van de kleibodem.
Le Fil d’Ariane 2012, in rood en die als een wijn van het instapgamma wordt gezien, is knapperig en plezierig, helemaal zoals hij werd bedoeld. Instant drinkplezier door het sappige fruit met wat cacao en peper, omhuld goed aanwezige maar zijdezachte tannines. Op basis van syrah, grenache, carignan en cinsault, gevinifieerd in tanks.
Ruisseau des Crapauds 2007
Het domein verkoopt enkel wijnen wanneer die in topvorm zijn. Karmijnrood en granaat, explosief ruikend naar kriekenlikeur, confituur van aalbessen en frambozen, gekruid met peper en kurkuma.
Sensuele smaak met de frisheid van wilde zijde, verleidelijk elegant, evoluerend naar delicate toetsen van fruit en specerij.
Deze wijn op basis van 90% mourvèdre en 10% cabernet sauvignon kreeg een opvoeding in vaten van 400 liter.

Tulipe Noire (Carqueiranne)

Zo heet het andere domein van Audrey. Het biedt uitzicht op de zee en bezit een fraaie hoeveelheid tibouren, een zeldzaam maar inheems druivenras op de kustlijn van de Var.
Château Tulipe Noire rosé 2011
Heel licht zalmroze, mooi fruitig in de geur maar ook in de smaak, met passievrucht en citroen, krokante peer en kruisbes, licht exotisch met een mediterrane frisheid. 70% tibouren en 30% grenache.
Château Tulipe Noire rouge 2011
Goed stevig, rustiek en soepel, perfect voor bij de maaltijd. Karaktervol en boordevol vlezig fruit, heerlijk bij een uitgebreid aperitief met allerlei charcuterie. Kortom, voor zij die houden van rechtlijnige wijnen die minder streng zijn dan ze lijken. 70% mourvèdre en 30% grenache..
www.chateaulatulipenoire.com – www.fairwine.be

581989_342596679122604_1089841734_n

In een andere stijl, Château Deffends in Carnoules

De uitzonderlijke site van Deffends is een schitterend terras van kalkachtige kiezel. Met zicht op zee ligt het op een zachte helling die optimaal van de zon van het Massif des Maures geniet. Het goed verlucht terroir zorgt er tegelijk ook voor dat de druiven optimaal kunnen rijpen, lezen we op de website van het domein: www.chateaudeffends.com Ook hier wordt anders gewerkt dan de Provençaalse norm normaliter voorschrijft, met 70% rosé, 20% rood en 10% wit. Xavier Vergès, voormalig officier en parachutist, komt niettemin uit een wijnbouwersfamilie met een handelshuis, maar nam Château Deffends in 1998 over. Het domein telt 32 ha en situeert zich op de grens van het Massif des Maures. De bodem is kalk vermengd met klei, in de wijngaarden aangevuld met de frisheid van de zee en de teruggekaatste warmte van het massief, wat de rijping van de druiven ten goede komt. Een aangename ontmoeting op het eind van de dag was het, met een witte wijn als start,
Cuvée Première blanc 2012
is fris met aroma’s van citrus met een hint van meiklokjes en amandelbloesem, een mix van sémillon en rolle.
Cuvée Première Rosé 2012
als tweede wijn, met aroma’s van komijn, citroen en meloen, een ietwat vreemde combinatie die fris en de tegelijk mondvullend is. Mix van syrah, cinsault en grenache.
Cuvée Première rouge 2012
met een minerale ziltigheid, strak en rechtlijnig, maar versierd met fruit en afgewerkt met specerijen, voorzien van tannines met een floraal motief die voor extra reliëf zorgen. Mix van syrah, grenache en carignan volgens de macératon carbonique-methode en cabernet sauvignon.

Absoluut te volgen

Maar wat zijn drie domeinen tussen de dertig die er momenteel wijn maken? De roséwijnen Terroirs de Pierrefeu waren de eerste die op de markt verschenen en binnenkort is het de beurt aan de rode wijnen. De ideale gelegenheid dus om binnenkort een grote proeverij te organiseren van al het nieuwe dat in dit oud gebied geproduceerd wordt

Marc Vanhellemont

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier 

logo Pierrefeu V1+fond-HD

Geef een reactie