Pineau d’Aunis en Petit Manseng

14/09/2018 - Twee originele cépagewijnen deze week : een pinot d’aunis en een petit manseng, rechtstreeks van de Coteaux du Vendômois en de Gascogne.

Patrice Colin – Coteaux du Vendômois
Les Vignes d’Emilien Colin 2016

Patrice Colin is een van de meest bekende wijnbouwers van de Coteaux-du-Vendômois, met 25 ha wijngaarden (bio) rond Thoré-La-Roche.
De ultrafrisse geur van griottekers en spar zet ons meteen op scherp. Ook de smaak, mooi levendig, is aantrekkelijk, maar biedt eerst fijne kruiden en daarna ronde tannines. Een zeer harmonische wijn is dit, heel subtiel. Hij is afkomstig van een perceel met zeer oude pineau d’Aunis (alias chenin noir, die echter niets te maken heeft met chenin blanc), aangeplant tussen 1890 en 1920 op een kleibodem met silex. Deze wijn verblijft één jaar op vat.
www.patrice-colin.fr
www.fruitsdelapassion.be

Domaine de Pellehaut – Côtes-de-Gascogne
Petit Manseng 2016

De jongste wijn van dit groot domein met ongeveer 350 ha wijngaarden, is deze Petit Manseng 2016 die droog gevinifieerd werd, met een opvoeding van 12 maanden op vat in contact met de lies. Hoe dan ook is het hout mooi versmolten.
In de geur springt het exotisch fruit eruit (sukade, mango, ananas), maar ook enkele mooie florale accenten (oranjebloesem, acacia) die goed aanhouden en in de smaak samensmelten. Een smaak met een bijzonder rijke textuur, bijna vet, maar de zuren van de manseng zorgt voor een schitterende levendigheid. In de finale krijgen we opnieuw ananas, met enkele gerookte accenten. Kortom, een grote wijn: complex, compleet, onweerstaanbaar, waardoor we hem opnieuw willen proeven.
Wat we overigens gedaan hebben, na de proeverij, door hem eerst als aperitief te schenken en daarna bij een kalkoenschnitzel. Een wijn die aanzet tot conversatie. Het genre wijnen die niet alleen heerlijk ruiken (ook al is deze ontzettend verleidelijk), maar wijnen die we tijdens de maaltijd pas écht ontdekken, wijnen die beetje bij beetje meer open komen en breder worden. Wel, deze petit manseng is zo’n wijn.
www.pellehaut.com
www.dulst.be –  www.gelinvins.be –  www.dewitwines.be –  www.vionwijnen.be

Hervé Lalau

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie