Pinot Grigio of Hermitage blanc?

26/04/2019 - Drinken of bewaren? Alles hangt af van het moment en de omgeving, maar ook waar we op dat moment zin in hebben. Stante pede of weloverwogen, ieder zijn waarheid.

Het overkomt ons wel eens dat we een wijn willen proeven die we opzij hadden gelegd en eigenlijk bestemd was voor een speciale gelegenheid, maar toch openen. 

Hermitage blanc 2016 – Cave de Tain

 Vooreerst zeg ik STOP ! Drink hem niet nu, dat zou jammer zijn. Op dit moment vraagt deze wijn nog enkele jaren rijping opdat zijn volledige potentieel tot uiting zou komen. Maar wanneer u van het ongeduldige type bent, giet hem dan minstens twee uur op voorhand over in een karaf of open de fles de avond ervoor zonder de kurk erop te doen. Want het is pas dan dat deze wijn citriengeel in het glas komt, naar brem en mimosa ruikt, sterappel en bergeronabrikoos, over elkaar gewreven vuursteen en stukgeslagen kiezel. De smaak is tegelijk zacht en fris met daarin alle geurimpressies, aangevuld met een ietwat ruwe textuur die voor een licht tanninerijk reliëf zorgt met een paar gegrilde tonen en specerijen. Maar in de lengte geeft deze heerlijke en karaktervolle wijn nauwelijks iets vrij van wat nog komen moet, een belofte die vandaag nog niet helemaal tot zijn recht komt. Aan u de keuze.
Deze wijn is een blend van 95% marsanne en 5% roussanne die aangeplant staan op een bodem van graniet met afzettingsgesteente van een oude gletsjerrivier. Manuele oogst met sortering van de druiven. Zachte persing met selectie van het sap. Koude bezinking en gedeeltelijke vergisting in houten vaten. Opvoeding van 8 maand in contact met de fijne lies in inox tanks en in vaten van 400 liter, deels nieuwe vaten en van 1 en 2 wijnen.
www.cavedetain.com
www.cinoco.com

 

Wanneer we opeens zin hebben in iets lekker…

Pinot Grigio Bio 2017 – IGT Delle Venezie – Corvezzo

 De kleur mag dan bleek groengeel zijn, de geur is alvast zeer expressief. Marsepein en vruchtvlees van druiven lokken ons vrijwillig in de val, met daarbovenop elegante parfums van rozen en muskus. We vragen ons af wat we in de smaak mogen verwachten. Die is eerst en vooral zeer verrassend door het frisse dat een minerale spanning en een levendige fruitigheid mixt. De smaken van appel en ietwat beurse peer komen er duidelijk in tot uiting, heel licht oxidatief maar vooral zeer gewild en prettig. Het frisse wordt er overigens explicieter door en zorgt voor een onverwachte complexiteit. Het aromatische en ronde van deze pinot gris wordt eerst ingezet door blonde tabak en witte peper, daarna door mandarijn en limoen, aangevuld met een vleugje vetiver, rijstpoeder en bergamot. Ziezo, stof genoeg om te proeven.
Deze 100% pinot gris wordt manueel geoogst en geperst na een maceratie van 6 uur. Vervolgens wordt hij vergist met z’n eigen gistcellen en krijgt hij een opvoeding die voor een klein deel plaatsvindt in barriques en de rest in inox cuves.
www.corvezzo.it
http://lewine.be

Marc Vanhellemont

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie