Podere Forte, Super Tuscan new style

27/04/2018 - Paradox: de grootste wens van nogal wat zakenlui, die eerder fortuin maakten in de handel of in de industrie sector, is een voetbalclub of een wijndomein te kopen. Of hoe werk voor plezier wordt omgeruild. Hieronder volgt het verhaal van Pasquale Forte en zijn Toscaans wijndomein dat hij 20 jaar geleden oprichtte.

‘One desire, one feeling, one dream: give birth to Podere Forte’ : zo beschrijft Pasquale het ontstaan van zijn wijndomein, deze man die afkomstig is van een landbouwersfamilie maar zijn geld verdiende in de elektromechanische en elektronische technologie. Zijn filosofie formuleert hij als volgt: ‘We bewerken het land zoals 2000 jaar geleden, maar in de kelder zijn we 200 jaar voor op onze tijd.’ Na zijn tuin van Eden gevonden te hebben in Val d’Orcia, zo’n 60 kilometer ten zuiden van Siena tussen Montepulciano en Montalcino, startte hij met zijn droom waar te maken: een grote terroirwijn produceren.


Zijn doel, ter herinnering aan zijn vader die hem leerde respect en liefde te hebben voor het land en de natuur, was een groot domein creëren waar geen chemische middelen worden gebruikt. In Podere Forte wordt alles biologisch geproduceerd volgens een zelfvoorzienend ecologisch systeem: rundvee, varkens, kippen, vlees, groenten, olijfolie, honing, en wijnen natuurlijk. Momenteel staan er 22 hectare wijnstokken aangeplant op een domein van 268 hectare met onder meer bossen, graanvelden, olijfboomgaarden, weilanden en wijngaarden. Maar er wordt ook biodynamisch gewerkt, waarbij op dit moment 12 hectare in productie is.

De wijngaard

Voor de aanplant van de wijngaard deed Pasquale Forte beroep op de gerenommeerde bodemwetenschappers Lydia en Claude Bourguignon. Beiden onderwierpen de gronden van deze eigendom aan minutieuze studies op gebied van ligging, hoogte, oriëntatie, hellingsgraad en de natuurlijke samenstelling van de bodems en onderlagen van schist en kalk. Zo konden de beste percelen uitgezocht worden voor elk van de wijnstokken en druivenrassen.
In tegenstelling tot de Super Tuscans, waar vooral met cabernet sauvignon gewerkt wordt, gelooft Pasquale sterk in het potentieel van cabernet franc, omdat dit druivenras het op arme bodems beter doet dan cabernet sauvignon.
Dankzij heraanplantingen zit de verhouding bijna op 80% voor cabernet franc, alle van een massale selectie. Uiteraard verloochent hij ook zijn sangiovese niet, aangezien deze druif voor 100% wordt gebruikt in een topwijn van het domein: Petrucci.


In zijn maniakale obsessie om niets aan het toeval over te laten, startte hij van zodra hij zijn biocertificering kreeg in 2007 met de overstap naar biodynamie.
De percelen liggen op hoogtes tussen 330 en 550 meter. Heel belangrijk tijdens de zomerwarmte is het grote verschil tussen dag en nacht dat kan oplopen tot 20 graden, waardoor de wijnstokken ’s nachts kunnen afkoelen.
Naast cabernet franc staan de wijngaarden hoofdzakelijk aangeplant met sangiovese, merlot en petit verdot. Maar er wordt ook met pinot noir geëxperimenteerd en in wit met greco di tufo. De wijnstokken worden gesnoeid en opgebonden volgens de alberello-methode. Het werk in de wijngaarden wordt gedaan door 22 landbouwers, goed voor jaarlijks 1630 werkuren per hectare.

Drie rode wijnen

In de kelder wordt de oogst van de 12 hectare wijngaarden per perceel en in 61 verschillende vinificaties gevinifieerd. Er wordt gezocht naar pure finesse door middel van drie selecties in de wijngaard om koste wat kost groene smaken te vermijden. Na een koude prefermentaire maceratie van 24 tot 30 dagen worden de druiven met de voeten geperst om een zo zacht mogelijke extractie te bekomen. De vergisting vindt plaats in houten vaten van 24 tot 30 hectoliter en de opvoeding in barriques van Frans eikenhout. Het eerste wijnjaar dat verkocht werd dateert van 2001. Elk jaar worden er drie wijnen geproduceerd:

Petruccino 2015 – Orcia DOC

Assemblage van 85% sangiovese en 15% merlot die gezien wordt als de topwijn van het domein, ook al zijn deze wijnstokken van een massale selectie de jongste van het domein. Ondanks zijn 15° alcohol bezit hij een mooi evenwicht met een structuur van fluwelige tannines, veel frisheid en aroma’s van rode en zwarte kersen op alcohol. Het hout (14 maanden in barriques en 1 jaar op fles) is goed geïntegreerd. Het zure van de sangiovese wordt gecounterd door het zachte van de merlot. Enkel de finale bezit een warm puntje door de alcohol.

Petrucci 2013 en 2008 – Orcia DOC

Voor deze grote wijn van 2013 werd 100% sangiovese gebruikt die aangeplant staat op de meest kwalitatieve percelen waar de rotsbodem van kalk en schist slechts bedekt wordt met een laag van ongeveer 60 centimeter klei.
De geur wordt gedomineerd door aroma’s van frambozen en kersen, maar ook discrete toetsen van viooltjes en gegrild ruiken we. Ergens tussen zuren, minerale indrukken en een zachte tanninestructuur, is de smaak schitterend rechtlijnig met een heel fijne textuur en een evenwicht dat goed standhoudt tot in de finale met z’n verfrissend licht bitter.
Een zeer mooie Toscaanse wijn die geen internationale druivenrassen nodig heeft.

Dezelfde wijn maar dan van 2008, bijna 10 jaar oud dus en waarmee het bewaarpotentieel van deze wijn wordt aangetoond.
De eerste geur roept impressies op van truffel, waarna er wordt overgegaan naar aroma’s van rode kersen, specerijen en chocolade met munt, een geur die de sangiovese alle eer aandoet. Deze wijn is opmerkelijk evenwichtig met elegante en goed versmolten tannines.

Guardiavigna 2013, 2009 en 2007 – Toscana IGT

Hier moeten we ons het verhaal van de Super Tuscans herinneren, deze wijnen waarvan de belangrijkste karaktereigenschap was dat er met internationale druivenrassen als cabernet sauvignon en merlot gewerkt werd en die er in de jaren 80 en 90 voor zorgden dat een ingedommelde wijnbouw weer tot leven kwam.
Tijdens de aanplant van zijn wijngaarden op het einde van de jaren 90 is het duidelijk dat Pasquale Forte beïnvloed was door het commerciële succes van deze wijnen.
Deze wijn is dus een blend van cabernet franc, merlot en een weinig petit verdot.
Wanneer hij deze wijn als zijn absolute topwijn ziet, verkies ik de Petrucci na het proeven van de drie wijnjaren. Zowel de wijn van 2013 als die van 2009 vond ik te krachtig, te zonnig, en dus te veel gekenmerkt door het warme van de alcohol, ondanks de zuren van de cabernet franc en petit verdot. Bovendien ontbrak de wijn van 2009 naar mijn mening ook aan precisie.
De wijn van 2007 was niettemin mooi geëvolueerd, ook dat moet gezegd, met overwegend merlot (65%) in de samenstelling, die door zijn geur en zachte smaak aan een wijn van Saint-Emilion deed denken. Hoe dan ook was ook hier de smaak vrij warm. Geef mij dus maar eerder sangiovese!

Besluit

Met een beperkte productie van jaarlijks ongeveer 40.000 flessen kunnen er dus bewuste keuzes gemaakt worden wat de verdeling ervan betreft. Daarom besloot Pasquale Forte zicht te richten op restaurants van hoog niveau die zijn visie delen, die van een duurzame economie. In België viel zijn keuze op De Pastorale in Reet, een tweesterrenzaak nabij Rumst, waar deze degustatie plaatsvond in combinatie met een zeer kwaliteitsvol menu.

www.podereforte.itwww.young-charly.com 

Bernard Arnould

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie