Pointilliste Orange en Icewine

12/05/2017 - Ver weg van de routine, van de gewone gang van zaken, gaan we richting unieke en extreme wijnen.
Wijnen waarvoor je een beetje of goed gek moet zijn om ze te maken.
Trouwens, dat gek zijn, bij IVV houden we daarvan!

Le Pointilliste Orange 2016 Domaine du Grand Guilhem

De kleur is oranjeroze, net zoals de kleur van een winterzon op het moment dat ze ondergaat en daarna vuurrood kleurt. Fonkelend goud met koper, helder en puur, wat zin geeft om eraan te ruiken. Onmiddellijk herkennen we fruit, gedroogde abrikozen, zeste van gekonfijte citrus, mango bestrooid met kurkuma en salie, dit alles opgekrikt door accenten van jodium. Veelbelovend allemaal. En we worden niet teleurgesteld, integendeel. Zo wordt de smeuïge textuur van deze wijn op een amusante manier verstoord door een verbazingwekkende frisheid. Uit het licht tannineraster komen een massa gekonfijte en goed gepeperde vruchten tevoorschijn. Licht, luchtig en apart. Moeilijk om te zeggen of hij nu wit of rosé is, of van het oxidatieve genre. Deze wijn bezit kenmerken van alle drie en voegt daar zijn persoonlijk karakter aan toe, zoals zijdezachte tannines, een smeuïge frisheid en een fijne sappigheid.


We zien deze wijn onmiddellijk zitten bij zee-egel, pasta met langoest, zeebarbeel, artisjokken à la barigoule of kip met olijven, om maar een paar gerechten te noemen. Wat de vinificatie betreft worden de druiven geoogst, ontsteeld en gedurende 4 maanden ingeweekt in grote stenen kruiken. Wijnbouwer Gilles Contrepois duwt regelmatig de schillenkoek onder en vult de kruiken af en toe bij. Het meest verbazende is dat de macabeo (met één c), een druivenras dat nochtans gemakkelijk oxideert, hier geen spoor van achterlaat, wat de wijn goed doet en hem tegelijk fris en vettig maakt.
www.grandguilhem.fr
http://toutestvin.com –  www.oenologic.be

Sylvaner Vin de Glace 2008 Domaine Jean-Marie Haag

Ergens tussen amber en goud loopt de wijn als vloeibare honing in het glas. Onmiddellijk palmt hij onze geur in. Fruitige en gekonfijte accenten versmelten onophoudelijk. Sappige peer en smakelijke abrikoos worden afgewerkt met een mespunt peper, waarna ze gekleurd worden met amandelbloesem en oranjebloesem. Vervolgens krijgen we te maken met enkele schijfjes kweepeer op een bed van amandelpasta. Maar over naar de smaak, eindelijk. Zijn fijne en fluwelige smaak is een streling, zodanig smeuïg dat we er bijna onder bezwijken, een smeuïgheid met de frisse smaak van appelsorbet en mirabellengelei. Zacht en vlezig vruchtvlees van mango en abrikoos komen nadien opzetten, alvorens we richting specerijen overgaan. Peper en komijn geven extra dynamiek aan dit smakelijk juweeltje dat tegelijk ook strak is met arabesken die in spiraalvorm over onze tong rollen.

De oogst

De oogst vindt plaats van zodra de zon opkomt, om 7 uur ’s ochtends wanneer de temperatuur nog flink onder nul zit (-10°C). Deze wijn is dus op basis van bevroren druiven die onmiddellijk naar de pers worden gebracht en nog bevroren geperst worden. Het opgeslagen water in de vorm van ijsschilfers blijft in de pers zitten, enkel het kwintessens van de druiven loopt er als een fijne gouden draad uit.
Technisch: de wijn bezit een alcoholvolume van 12,1° en 120 g/l suiker met een zuurgraad van 5 g (H2SO4). De sylvaner voor deze wijn staat aangeplant op een zanderige kalkbodem.
De prijs op het domein van deze zeldzame wijn bedraagt € 90.
Het wijndomein bevindt zich in Soultzmatt, 20 km ten zuiden van Colmar. Het strekt zich uit over 6 ha dat verdeeld is over 31 percelen, gelegen aan de voet van de Zinnkoepflé. Vandaag runnen Jean-Marie Haag en zijn echtgenote Myriam het bedrijf.
www.domaine-haag.fr
www.fruitsdelapassion.be

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie