Pouilly-Fumé: een update

23/01/2019 - Onze laatste dossier over Pouilly-Fumé dateert van 2015. Hoog tijd dus voor een update op basis van de drie jongste wijnjaren die vandaag te koop zijn.

Zo gezegd, zo gedaan. Begin september proefden we een 30-tal wijnstalen tijdens een proeverij die speciaal ter plaatse voor ons georganiseerd werd door het BIVC (Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre). De drie jaargangen die op de proeftafel stonden waren 2017, 2016 en 2015. Meer informatie over de geologie, de terroirs en de geschiedenis van deze appellatie vindt u in dit meer complete dossier van december 2015.

Focus op de wijnjaren

Droog en zonnig, zonder klimatologische uitschuivers : 2015 maakt ongetwijfeld deel uit van de betere wijnjaren in de Centre-Loire, zeker in wit dat zowel genereus als elegant is.

2016 daarentegen was een zware beproeving voor veel wijnbouwers : regenachtig, maar ook berekoud en daarna bloedheet ! De oogst werd serieus gereduceerd door de vrieskou van eind april, maar ook door periodes van meeldauw (mildiou) en coulure. De volumes waren ondermaats, de kwaliteit wisselvallig.

Op gebied van zonneschijn was 2017 een gunstiger wijnjaar, maar de vrieskou van in de lente zorgde opnieuw voor vernielingen, gevolgd door hagelbuien. De stokken sauvignon die dit alles overleefden, bereikten echter een goede rijping met behoud van voldoende zuren.

De appellation Pouilly-Fumé kon zijn 80e verjaardag dus waardig vieren, met een mooi wijnjaar, ook al bleven de stocks vrij laag zitten. 2018, dat er veelbelovend uitziet op gebied van kwaliteit en kwantiteit, zou dit alles moeten kunnen herstellen.

Onze selectie, geklasseerd per wijnjaar.

2017

 

 

Een dubbele commentaar voor twee cuvées van Comte Henri d’Assay : « Eerst voor de cuvée Calcaires die verbaast omwille van zijn fluokleur en vervolgens verrast door zijn enorme drinkbaarheid. Echt een super sympathieke wijn met een opmerkelijke frisheid gekoppeld aan een minerale basis waarop citrusvruchten en wit fruit worden geplet. Heel anders van stijl, geelgroen maar niet fluo, is de cuvée Commune de Saint-Andelain met een geur van geroosterd en met een zout en peper afgewerkte smaak waardoor de zwarte bessen in de knop, de gekonfijte rabarber en de knapperige peer extra tot uiting komen. Vol en smeuïg van structuur gaat deze wijn ongetwijfeld een mooie toekomst tegemoet. »

2016

 

 

Van dit moeilijk wijnjaar selecteerden we slechts één topfavoriet : « Onweerstaanbaar is de Clos des Chaudoux van Domaine Serge Dagueneau et filles, heel fonkelend en helder van kleur, en alsof we qua geur in een veld wandelen tijdens de oogst, met impressies van hooi en andere aroma’s, zoals die van oude rozensoorten, sterappels, marshmallows en zwarte bessen … En dan die smaak, kristalhelder en onwaarschijnlijk elegant, met een licht gerookt puntje dat zich parfumeert met wit fruit dat gekruid is met een mespunt peper. »

2015

 

Deze laatste liet een grote indruk achter: « Een wijn met heel andere aroma’s dan we gewend zijn van sauvignon, waaronder acaciahoning, kweepeer en peer, met een fraai evenwicht tussen het vette en de zuren, veel specerijen, en met een zilte finale, zeer lang, maar ook heel vol. Doet watertanden. Een zeer grote wijn. »

Samengevat

Een mooi resultaat : van de 33 wijnen werden er 14 weerhouden. Weinig wijnen met fouten, buiten enkele ietwat onrijpe en prematuur oxidatieve, maar niets om ons echt druk over te maken. Ook de zogeheten pipi de chat kwamen we niet tegen.
Voor de wijnen van 2016 en 2015 was er een lichte voorkeur, althans in dit stadium. We hebben het al meermaals geschreven : vaak winnen witte wijnen erbij om ze niet te vroeg te drinken. Zeker witte terroirwijnen die veel meer in hun mars hebben dan enkele primaire aroma’s.
In onze selectie zitten opnieuw domeinen die we al eerder citeerden, zoals Château de Tracy, Serge Dagueneau & Filles, Domaines Berthier, Michel Redde of Château Favray. Maar we zien ook enkele nieuwkomers, waaronder Domaine Roger Pabiot, Landrat-Guyollot en Henri d’Assay (jonge négociant maar een oude bekende, aangezien hij recent nog voor Château de Tracy werkte).

Daarnaast zien we meerdere ontwikkelingen. Eerst is er het globaal kwalitatief niveau van Pouilly-Fumé dat continue stijgt. Deze herkomstbenaming is en blijft een referentie op gebied van terroirgebonden sauvignons. Ten tweede bemerken we vernieuwing, dankzij de komst van nieuwe generaties. En ten derde is er binnen Pouilly-Fumé plaats voor individualteit, met respect voor het collectieve.

Hervé Lalau & Marc Vanhellemont

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

1 reactie

  • Charles Grisar says:

    Als de aroma’s van buxus stilaan (en eindelijk) verdwijnen, dan heeft dit vooral te maken omdat de klimaatverandering zorgt voor een betere rijping van Sauvignon. Op 20 jaar tijd hebben we in die streek 10% gewonnen op de Huglin-schaal.

    De (heel oude) wijngaard van Pouilly-Fumé (www.levipe.be/region/pouilly-fume) (en Sancerre) leent zicht perfect om de snedigheid van de wijn te behouden. (dit fenomeen is ook markant in de Touraine dankzij de perruches).

    Zoals u schrijft is er in Pouilly-Fumé veel plaats voor individualiteit. Alain Cailbourdin bijvoorbeeld is een bijzonder getalenteerde wijnmaker die parcellaire vinifieert op de 3 verschillende terroirs van Pouilly-Fumé

    http://www.levipe.be/estate/domaine-cailbourdin

Geef een reactie