Pouligny St-Pierre

04/06/2020 - Geitenkaas uit de Brennevallei, waarvan de sedert 1972 toegekende "appellation contrôlée" zich uitstrekt over 22 gemeenten van het departement Indre - meteen de kleinste appellation contrôlée van Frankrijk.

In dit deel van de westelijke Berry heerst een microklimaat dat zich bijzonder goed leent voor het kweken van geiten. Er komen twee rassen voor, de alpine en de saanen. In het beste geval grazen ze in de vrije natuur, maar meestal worden ze in stallen gevoederd. Het landbouwinstituut INAO staat een terugkeer naar traditionele voeding voor, hoewel de producenten beweren dat de voeding weinig invloed heeft op de smaak van de kaas.

Fabricage

Na het melken duurt de stremming 24 uur.
Daarna wordt de wrongel in een vorm gedaan om 24 uur uit te lekken. Nadat wat zout op het oppervlak van de kaas is gestrooid, wordt deze terug in piramidevormige uitlekvormen geplaatst gedurende 24 uur.
Wanneer de kaas uit de vorm gaat, laat men hem vier dagen drogen op klei.
Het rijpen duurt minstens tien dagen voor de verkoop.

Uitzicht

Afgeknotte piramide met een vierkante basis van 9 cm onderaan en 3 cm aan de top, en een hoogte van 12,5 mm. Elke kaas weegt 250 g en bevat 45% vetstoffen.
De kaas kan ofwel op de hoeve ofwel in de melkerij zijn geproduceerd. In het eerste geval draagt hij een groen etiket dat duidt op een superieure kwaliteit, in het tweede geval een rood etiket, dat staat voor een uniforme kwaliteit het hele jaar door.
De korst is fijn en lichtjes blauwachtig, en mag maar heel lichte barstjes vertonen. De kaas moet stevig, soepel en ivoorkleurig zijn. Hij heeft een lichte geitengeur. De ietwat rokerige nootjessmaak versterkt naarmate de kaas rijper wordt.
De hoge piramidevorm heeft hem de bijnaam “Eiffeltoren” opgeleverd.

Combinaties:

  • Riesling Polish Hill  – Grosset -Clare Valley

  • Rosso Piceno – Saladini Pilastri

  • Trapiche Malbec 1996  – Mendoza

  • Eiswein Ernte 1992 -Rudolf Payer

Voor meer “IVV Combinaties”, klik hier

Geef een reactie