Prosecco, brut of brutaal ?

12/12/2015 - Op 1 augustus 2009 werden de Prosecco regels helemaal op hun kop gezet. Regio’s en bottelaars werden uitgesloten onder het mom van authenticiteit. IGT werd DOC en DOC werd DOCG onder het mom van kwaliteit.

De nieuwe productie per hectare zou dalen van 240 hl IGT naar 126 hl DOC en van 95hl DOC naar 90hl DOCG. Alle niet weerhouden regio’s zouden enkel nog druiven onder de naam Glera kunnen produceren. De Prosecco prijzen schoten omhoog en vele grote klanten waren erg ingenieus met merknamen, tot Pro Seco toe, om Glera aan de man te brengen tegen redelijke prijzen.

Italian_Sparkling_Wines_Spumante_Prosecco_Florence_Italy

Het dalen van de productie Prosecco is echter nooit geïnterpreteerd als een daling van het rendement per hectare. De nieuwe DOC boeren bleven hun normale volume van 240 hl produceren, maar declareerden het saldo bovenop de DOC norm als Glera. Alles samen in één ruk gevinifieerd, maar aparte aangifte, leuke handel. De prijsstijging voor Prosecco meepakken en een fikse bonus via de Glera, niets kwaliteitsverbetering, wel ordinair graaien.

En dit jaar doen ze het opnieuw! Dat de Prosecco boeren goed kunnen rekenen hebben ze bewezen, maar niet zo voor de bobo’s van het Consorzio. Die zijn er begin dit jaar achter gekomen dat ze in 2009 de DOC zo’n 3000 ha groter hadden ingeschat dan ze in werkelijkheid is en dat moet dus even rechtgetrokken worden. Dat ze daarbij de hele road to market secco naaien maakt absoluut geen indruk:

  • De toegelaten productie per hectare gaat vanaf oogst 2015 van 18.000 naar 21.000 kg.
  • Het persen wordt wettelijk verhoogd van 70% naar 75% per kg druiven
  • 700 ha Glera (vnl. in Treviso) worden opnieuw Prosecco
  • Het is nu toegelaten om 15% Chardonnay en/of Pinot Grigio toe te voegen

Resultaat is dat de productie zal stijgen van 2,4 miljoen hl in 2014 naar 3,2 miljoen hl dit jaar.
En dan nog snel even meerekenen want een kg Chardonnay kost ca. € 0,80/l, Pinot Grigio € 0,90/l terwijl Prosecco druiven € 1,50/l kosten.
De oogst is binnen, er is een reëel tekort in de markt en dus blijft de prijs ongemeen strak, rekenmachine al lang overbodig.
Overal in de pers lees ik dat Prosecco het gaat maken in ons land en het loopt inderdaad erg stijgend, maar waarom we dit ordinair gesjoemel omhoog schrijven snap ik niet goed. Prosecco is een leuke bubbel voor wie van het zoete kantje houdt, geen probleem, en is in België enkel buiten het Italiaanse alleenrecht getreden omdat Cava de deur naar internationale bubbels letterlijk heeft ingetrapt.
PROSEC
Cava boeren vangen voor hun druiven gemiddeld zo’n € 0,30/l en de fles moet dan nog minstens 9 maanden in de kelder gerijpt worden om méthode traditionnelle te worden. Een fles Prosecco is op een maand klaar en marketing kan zich uitleven in allerlei type flesvormen omdat de switch zo is gemaakt. Frizzante en Spumante kosten af kelder hetzelfde, enkel de verschillen in accijns maken het prijsverschil op het schap. Bij ons krijg je voor de zoete wijn en het zure geld nog een feestelijke plop, bij onze noorder- en oosterburen moeten ze het stellen met de pfssjj van een schroefdop…

Prosecco zit in een politieke clash tussen de boeren en de handelshuizen die helemaal dol worden. Hun klanten briesen en het is wachten op een opgestoken middenvinger van een eerste internationale grote speler en die zit er echt wel aan te komen. De oogst 2015 gaat nog vóór het einde van het jaar mee in omloop moeten om de stijging in verkoop in te dekken en ik ben benieuwd hoe die rekening gaat gemaakt worden.

Gelukkig zijn er, net als overal, ook in Prosecco boeren die hun wijngaard koesteren en schitterend werk afleveren. We zaten laatst aan onze stoel genageld bij de Ceschin familie van het familiale domein Il Colle en daar hoort u binnenkort meer over, in een ander sfeertje.

Mark Schiettekat, Le Wine

Voor meer “Barst”, klik hier 

 

mappa_docProsecco

 

Geef een reactie