Pyjama, een prettig gestoorde mencia

02/03/2016 - Op het hoger gelegen deel van Villadecanes, meer bepaald op percelen van de bodega Demencia Wine staat mencia aangeplant, een druivenras dat het uitstekend doet in Bierzo. Deze denominación de origen ligt helemaal in het westen van de provincie León in Castilla y León, in Spanje dus.

Pyjama is een van de wijnen van dit kleine domein. Maar waarom Pyjama? Maar laat ons eerst proeven, en daarna gaan we er verder op in. Een originele naam is het, leuk zelfs, althans wanneer de wijn dat ook is.

Pyjama 2013 DO Bierzo Demencía Wine

_DSC0829De kleur is zacht granaatrood. Het superverse en fantastische fruit valt meteen op in de geur. Wilde kersen, zwarte aardbeien, braambessen, rode bessen, blauwe bosbessen … we komen vingers te kort, te veel om op te noemen. Bij deze overvloed aan fruit zorgen bloemen en specerijen, viooltjes en laurier, voor elegantie. Uitdagend maar een tikje gedroogd omhullen de peper, komijn en zoethout deze uitbundige wijn die bijzonder sappig is en vlot wegdrinkt. Een eenvoudige wijn misschien, maar niet simpel. Prettig en aromatisch is hij. Kortom, een schoolvoorbeeld van een bijzonder aangename mencia.

De wijnstokken zijn ongeveer 50 jaar oud en staan aangeplant op een kalkachtige bodem met een onderlaag van klei en zand. De druiven worden manueel geoogst. De vinificatie vindt plaats in inox tanks zonder toevoeging van geselecteerde gisten. De maceratie en de vergisting nemen 8 dagen in beslag. Daarna krijgt de wijn een opvoeding in barriques van Franse eik van de 2e en 3e wijn gedurende 5 maand, steeds in contact met de fijne lies.

Nacho Viñedo contraluz1

Pyjama, una locura

DEMENCIA$20cu$C3$B1oEen wijn Pyjama noemen is een beetje gestoord. Maar dat ‘prettig gestoorde’ moet iets normaal zijn in deze bodega die Demencia (waanzin) heet. Nacho León, de technische directeur, geeft toe dat ‘pyjama’ een woordspelletje is dat verwijst naar de waanzin om mencia te verbouwen op stokoude en aan hun lot overgelaten percelen. En wie zot is, steken ze in een pyjama in een instelling, vandaar.

Dit klein domein strekt zich uit over slechts 3 ha tot op 600 m hoogte, wat meteen een van de hoogste wijngaarden is van Bierzo.

www.demenciawine.com
http://benico.be www.lossuenos.eu

Marc Vanhellemont

Voor andere rubrieken “Opinie”, klik hier

Demencia 1

 

Geef een reactie