Räuschling, een discrete Zwitser

25/01/2016 - Op een paar steile hellingen aan de Zürichsee en badend in het licht vinden we hier en daar nog een halve hectare räuschling terug, oude maar ook opnieuw aangeplante stokken.

Een eeuwenoude geschiedenisgrappe de Räuschling 1

In de regio’s Rheinland-Pfalz en Württemberg in het zuidwesten van Duitsland en waar hij origineel afkomstig van is, is hij totaal verdwenen. In de middeleeuwen strekte het aanplantingsgebied van deze druif zich nochtans uit van deze regio tot in het noorden van Zwitserland, met name in de buurt van Schaffhausen en tot aan de Zürichsee. Zelf in de Elzas vonden we hem terug. Deze druif stond destijds hoog aangeschreven en ook lange tijd daarna nog. Zo werd hij door graaf Philipp Ernst von Hohenlohe-Langenburg in 1614 in Franken aangeplant, in de plaats van gouais blanc en niet wetende dat hij zijn vader zou vervangen. Want räuschling is wel degelijk een kruising tussen gouais blanc en savagnin. DNA-analyses wezen dat uit. Na vele lotswisselingen viel hij uiteindelijk in ongenade. Misschien omdat hij nogal fragiel was en wellicht vervangen werd door de meer gewillige riesling? Niettemin stonden er in de buurt van Zürich nog altijd enkele stokken. Het zijn de wijnbouwers van de regio rond de Zürichsee die hem onlangs van de vergetelheid redden. Vandaag rest er wereldwijd iets meer dan twintig hectare räuschling, geconcentreerd rondom de Zürichsee en Schaffhausen.

 

Ampelografie

Räuschling bezit vrij donkere en dikke bladeren met een roodbruin houtgedeelte.
De middelmatig grote en bolvormige bessen hebben een dunne schil die geelgroen
kleurt wanneer de druiven rijp zijn. Domaine Schwarzenbach1
De schil is fragiel en niet bestand tegen najaarsstormen, want dan barst ze open.
Ook is deze druif gevoelig voor coulure en millerandage (ongelijke vruchtzetting).
De druivelaar bot uit in het tweede tijdperk en door zijn korte groeicyclus zijn de druiven vrij vroeg rijp. Het sap is helder en zeer zuur.

 

Wind door de bladeren

Wat zijn naam betreft wordt verteld dat het Duitse woord rauschen ervan aan de basis ligt, wat ruisen betekent.
De druif wordt gekoppeld aan de klank van het ruisen van de wind doorheen zijn dikke bladerdek.
Wat zijn ze toch poëtisch, die Teutoonse wijnbouwers!
Meer prozaïsch is dat räuschling van het woord Russ of russlig zou komen, bedekt met roet, wat op de donkere kleur van het houtgedeelte zou slaan.
Ook charmant, dat laatste.

 

De wijn

Hier alvast een wijn die zeer in de smaak viel.

Meilener Räuschling Seehalden 2014 Zürichsee
AOC Schwarzenbach WeinbauSchwarzenbach_Rauschling_Seehalden_2012 1

Lichtgeel met groene tint, bij aanvang licht anijsachtig van geur en gevolgd door florale impressies van jasmijn en lindebloesem. Daarna komen er een paar witte vruchten naar voren. De smaak grenst aan het delicate, met een restje koolzuur dat voor extra dynamiek zorgt. De indruk van citroen wordt er nog levendiger door. Maar daarnaast is er ook de bijna smeuïge smaak van sappige peer en zeer rijp sterfruit die het zure in evenwicht brengen. De structuur zit rond een mineraal skelet gebouwd, minerale impressies die ons niet loslaten. Dit alles van begin tot eind gekoppeld aan de subtiele smaak van specerijen.

De vinificatie

De eerste jaargang van deze wijn was 2005.
De wijnstokken werden in 1989 aangeplant en staan met een dichtheid van 4200 stokken per hectare op een vrij zware bodem van relatief dicht opeengepakte klei.
De druiven worden ontsteeld en geperst. De gechaptaliseerde most met zelfgemaakt geconcentreerd druivensap vergist dankzij geselecteerde gisten in inox tanks. Er vindt een malolactaatgisting plaats, waarna de wijn nog 6 gram zuren bezit. Net voor de bottelling wordt de wijn gefilterd.

Schwarzenbach Weinbau

Im Pressraum des Weingutes; Alain, Marilen Muff, Stikel und Cécile SchwarzenbachDit klein familiedomein in Meilen op een paar kilometer van Zürich wordt gezien als een van de belangrijkste domeinen van de AOC Zürichsee. Niet alleen om de kwaliteit die er geproduceerd wordt maar ook omwille van zijn 8,5 hectare wijngaarden. Niet minder dan 12 verschillende druivenrassen worden er verbouwd, waarvan räuschling slechts 0,75 hectare beslaat, gelegen op 420 meter hoogte en volledig naar het zuiden gericht. www.reblaube.ch

Marc Vanhellemontmarc

Voor meer “Vergeten Druivenrassen”, klik hier

 

SVL2015_InVinoVeritas_960x180_NL

 

 

Geef een reactie