Reis door terroirs van Languedoc

12/06/2018 - In april 2018 vond de 10e editie plaats van Terroir et Millésime in de Languedoc. Omdat ik er vanaf het eerste jaar bij was, was ik getuige van de almaar groter wordende aandacht door de internationale pers. Van een 15-tal journalisten heel in het begin, waren er dit jaar 83 wijncritici aanwezig die de taak hadden om de circa 1200 wijnen van de diverse AOP’s te proeven.

Tal van veelbelovende domeinen stelden ook dit jaar hun wijnen voor uit diverse wijnjaren. Ze allemaal proeven was onbegonnen werk, daarom moest ik een keuze maken. Hieronder vindt u een heel persoonlijke selectie, zowel ontdekkingen als bevestigingen.

AOP Malepère

Domaine le Pas de la Dame – Rosa 2016

Wijnstokken op 300 m hoogte in het meest maritieme deel van de Languedoc zorgen voor deze wijn op basis van merlot en cabernet sauvignon die op een ondergrond van klei met kalk en zandsteenkeien staan aangeplant. Een bijzonder frisse wijn is dit, met aroma’s van rood fruit en specerijen waar een streepje inkt aan wordt toegevoegd. Deze wijn heeft geen hout gezien, zij het toch met tannines die evenwel niet agressief zijn.
www.lepasdeladame.fr

AOP Cabardès

Domaine Loupia – Cuvée Antoine 2015

Dit domein was een voorloper op gebied van bio, aangezien hun overstap reeds dateert van 1974. De helft van de blend is merlot, die 10 maand in barriques werd opgevoed, met 40% syrah en 10% cabernet sauvignon. De wijn is elegant, fruitig en fris, met een tanninestructuur die het mogelijk maakt deze wijn nog een tijdje te bewaren. We proeven mooi rijp rood fruit en een discrete houttoets met accenten van grafietpotlood. Uitstekende prijs-plezierverhouding.
https://www.domaineloupia.com

AOP Faugères

Domaine du Mas Lou – Angaco 2016

Jonge wijnbouwers en oenologen Adèle en Olivier cultiveren hun 8 ha wijngaarden zeer strikt en met gevoel. Deze wijn bezit fruitige expressies van griottekersen met een accent van zwarte olijven. Hij komt van een perceel met zeer oude carignan, waar wat lladonder pelut aan wordt toegevoegd. De smaak is heel precies en krokant, fris en met een minerale toets van schist.

Aksou 2016

Ik kan niet weerstaan om ook deze cuvée van dit domein voor te stellen, zodanig hou ik van het zachte van het donkere fruit in deze wijn, de subtiele tannines, het sappige, het strakke en het rechtlijnige. Deze blend is hoofdzakelijk syrah die aangeplant staat op een hoogte tussen 300 en 400 m, aangevuld door het smakelijke van grenache en de tanninestructuur van carignan. Schitterende expressie van het schistterroir.
https://mas-lou.com/fr

Domaine Cottebrune – Transhumances 2015

Deze zeer steile helling met een bodem van bruine schist kent voor deze streek een zeer dichte aanplant: 7500 stokken/ha. Het resultaat is dat de wijn in dit stadium nog een zeer strakke tanninestructuur bezit. Maar in dit warme wijnjaar staat deze blend van syrah en grenache, elk voor 45%, plus de 10% mourvèdre ook voor aantrekkelijk fruit. Het elegante raster wordt gesteund door de verticale zuren van de schist. Om volop van dit prachtig potentieel te genieten, is het beter nog wat geduld te hebben.
www.domainespierregaillard.com
www.fontaine-aux-vins.be  – www.oliviervins.com – www.mouchart.be  – www.qualivino.be  – www.wineplus.be  – www.pierre-wyss.ch – http://wijnvanboot.nl

Domaine de Cébène – Les Bancels 2016

Op dit terras van schist, op het hoogste deel van de appellation Faugères (300 m) dat naar het noorden is gericht, komt het moedergesteente overal naar boven. Dit zorgt ervoor dat de vier belangrijkste druivenrassen van de Languedoc in deze blend voor een opmerkelijke finesse en verticale impressie zorgen. Knappe harmonie tussen rijp en kruidig zwart fruit, minerale frisheid en zachte tannines.
https://cebene.com
www.vinsleloup.com  – http://vinvino.be – www.cavesdefrance.bewww.cavedesoblats.comwww.maxivins-overijse.be

AOP Corbières

Château Beauregard-Mirouze – Sol 2016

Vorig jaar ontdekt, dit domein, met hun wijn van 2014. Dit jaar trekt hun wijn van 2016, half syrah, half mourvèdre, mijn aandacht. Heerlijke geur van donker fruit, tapenade en specerijen, met een smaak die qua tanninestructuur nog wat gereserveerd is maar boordevol energie, sap en fruit. Persistente finale.
http://www.beauregard-mirouze.com

Clos de l’Anhel –  Les Dimanches 2015

Dit domein werkt reeds 15 jaar biologisch en zorgt regelmatig voor pareltjes, zoals deze blend van carignan (80%) en syrah (20%) opgevoed in tanks. De smaak is fris, elegant en precies met een afgemeten tanninestructuur, heel veel sap en zwart fruit met een lichte toets van zoethout. Knappe finale.
http://www.anhel.fr
delirevins@gmail.commaesbraem@gmail.com

Domaine du Grand Crès – Cuvée Majeure 2015

We kunnen niet anders dan in dit zonnig wijnjaar verbaasd zijn over de frisheid en het evenwicht van deze wijn, een blend van 80% syrah en 20% grenache opgevoed in demi-muids en barriques van nieuwe eik en 18 maanden in tanks. Mooie tanninestructuur zonder enige hardheid, sappig zwart fruit en lange finale. Een Bourgondische Corbières.
www.domainedugrandcres.fr
www.wijnimportmaesbraem.bewww.rob-brussels.bewww.lansac.be

Château Cascadais 2015

Geen concessies hier voor dit modern type wijn zonder toegevoegde SO2. Diepe geur en vineuze smaak met mooie en ingetogen tannines door de opvoeding van 16 maand in barriques voor de syrah en de mourvèdre, in tanks voor de grenache en de carignan. Donker fruit met accenten van zoethout, mooi geïntegreerd hout, vineus, met een kalkachtige frisheid en goede persistentie.
http://www.tourhautcaussan.com/corbieres.php

 

AOP Minervois La Livinière

Domaine de Courbissac – Les Traverses 2016

Heeft de frisheid van deze wijn te maken met een min of meer vroegtijdige oogst, speelt het wijnjaar een rol, of allebei? In elk geval is dit een zuidelijke wijn die meer fris is dan zonovergoten. Hij bezit finesse, sappigheid, krokante impressies en intense tonen van kersen. Misschien wat verwarrend voor een Minervois, niet echt typisch, maar deze blend van syrah, grenache en mourvèdre is een plezier om drinken.
http://www.courbissac.com

Château Sainte-Eulalie – Grand Vin 2016

Een zekere vorm van classicisme op gebied van evenwicht tussen de zuren, tannines en rijpheid van het fruit, wat deze cuvée van oude wijnstokken carignan (80 tot 100 jaar oud), syrah en grenache (80 jaar oud) betreft. Deze bodem met zeer veel keien, met overwegend klei en kalk rijk aan mangaan, draagt zeker en vast bij aan de frisheid en de minerale indrukken in deze wijn met zijn smakelijke en zachte tannines, breed en persistent van smaak.
https://www.chateausainteeulalie.com
www.vinotheek.bewww.calivin.be

Domaine Anne Gros et Jean-Paul Tollot – Les Fontanilles 2016

Deze harmonieuze wijn op basis van syrah, carignan, cinsault en grenache, met leeftijden tussen 22 en 50 jaar, zorgen ervoor dat dit opmerkelijk terroir van zandsteen, mergel en kalk op dit hoger gelegen deel van La Livinière uitstekend tot uiting komt. Geur van rijp rood fruit, een florale toets en peper. De smaak is fris en evenwichtig met een nog wat strakke tanninestructuur die echter het bijna luchtige van deze wijn niet in de weg staat.
https://www.tollot-gros.com
www.vinesse.be  – www.divinewines.bewww.pouletvins.bewww.lesventsdanges.bewww.clos-d-opleeuw.bewww.cavedesoblats.comwww.art-et-terroirs.be

AOP Saint Chinian

Domaine Les Eminades – Sortilège 2015

Met zijn 70% syrah in de samenstelling bewijst deze wijn het tegendeel van wat sommige critici ook mogen beweren rond het gebruik van syrah in het zuiden. Buiten een lichte toets van reductie, die na verluchten verdwijnt, krijgen we te maken met een karaktervolle wijn met zijdezachte tannines, getypeerd door dit zonnige wijnjaar maar prachtig ondersteund door een opmerkelijke minerale frisheid die vanaf het midden voor energie en rechtlijnigheid zorgt. De toevoeging van 30% grenache zorgt mee voor de complexiteit in deze wijn, net zoals de opvoeding van 18 maanden in demi-muids. Minerale finale.
https://leseminades.fr
www.vitisvin.bewww.auxsenslarges.bewww.cavestjacques.bewww.toutestvin.com – www.auxcoteaux.bewww.terre-vin.be

Mas Champart – Blanc 2016

Wat een prachtige witte wijn van dit kalkachtig terroir in het zuiden! Roussanne (25%), marsanne (25%), grenache blanc (15%), bourboulenc (15%), clairette (10%) en viognier (5%) zorgen samen voor een wijn met veel rijp fruit, zacht en wulps van smaak, dat gecounterd wordt door een ongewone frisheid en minerale finesse. Knappe finale die wordt gekenmerkt door een kalkachtige korrel.
www.mas-champart.com
www.cavedesoblats.com  – http://divoclub.behttps://tgvins.bewww.lechemindesvignes.behttps://vins-mostade.be

Borie la Vitarèle – Les Schistes 2015

Tussen 1995 en 2000 waren sommige wijnen van dit domein veel te krachtig naar mijn mening en smaak. Maar hier sta ik versteld van de strakke kant van deze wijn, die ontstaan is door de zachte extracties en zo veel beter het terroir doen uitkomen. Deze blend van 60% syrah en 40% grenache bezit elegante tannines, veel frisheid en een verticale impressie van de schistbodem.
https://www.borielavitarele.fr
www.vivelevin.bewww.wineandjoy.bizwww.theplaceto.euhttp://hhvins.comwww.languedoc-vins.bewww.lesverresbavards.be

Wordt vervolgd: « Tien jaar terug in de tijd », een uitzonderlijke degustatie van topwijnen uit de Languedoc van de wijnjaren 2007 en 2008.

Bernard Arnould

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

 

Geef een reactie