Res Fortes, wijnen van een jonge globetrotter

24/10/2016 - Geboren in Zwitserland maar voor de ene helft Duits en de andere helft Nederlands, woont Moritz Bak enerzijds in Londen en anderzijds in Frankrijk. Zijn grootvader die in de Provence leefde, bracht hem al op hele jonge leeftijd in contact met wijn. Reeds van toen hij 16 was wou hij zijn eigen wijn produceren.

res-forte-21Hij startte zijn studies wijnwetenschappen in Brighton en slaagde. Om het vak in de praktijk te leren trok hij de wereld rond, op zoek naar de culturele achtergronden van wijn en diverse vinificatietechnieken. Zo werkte hij onder meer een tijd in de Verenigde Staten (Kendall Jackson), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Duitsland (Dr. Loosen), steeds bij getalenteerde en bekende wijnbouwers.

Vervolgens besloot hij zich in de Roussillon te vestigen, ergens tussen Tautavel en Maury om zijn eigen wijnen te maken. In 2014 lanceerde hij zijn eerste twee cuvées, een rode en een witte.

In 2015 breidde hij het gamma uit met een rosé, bedoeld als vlotte zomerwijn. We hielden onmiddellijk van de frisheid van rood fruit en perzik, maar het koude weer was op dat moment niet echt geschikt voor dit type wijn. Daarom proeven we hem in de lente liever opnieuw.

Zijn eerste wijnen werden ons zopas voorgesteld. Het staat vast dat zijn reizen zijn werk beïnvloed hebben, maar tegelijk vinden we er de lokale typiciteit in terug. Hieronder een kleine schets van twee van zijn wijnen.

Res Fortes Rouge 2014 Côte du Roussillon

res-rougeOp basis van 80% grenache noir, 10% syrah en 10% mourvèdre, werd deze wijn vergist in inox tanks en bleef die na de vergisting nog 10 dagen in contact met de lies. Na extractie onderging 40% van de grenache een malolactische gisting in houten vaten van 500 liter. Deze ongefilterde en zeer evenwichtige wijn is representatief voor de appellatie en kan probleemloos de betere gastronomie aan. De granaatrode kleur vertoont een zeer lichte evolutie. We ruiken genereus en aangenaam rood fruit, zwarte kersen, peper en chocolade met een lichte houttoets. De smaakaanzet is heerlijk fris. Het midden, van een gemiddelde breedte met zachte tannines, is rijk van smaak. Aan hetgene wat we eerder roken worden fraaie toetsen van koffie gekoppeld, zwarte olijven en curaçao. De finale is fris en lang. Een wijn om nu te drinken, maar kan ook nog een jaar of 5 bewaard worden. De mediterrane keuken is een logische keuze, maar ook eendenborst of een gegrilde entrecote zijn uitstekende tafelpartners. € 13,00

Res Fortes Blanc 2015 Côte du Roussillon

res-blancEen zuidelijk georiënteerd terroir van schist, aangeplant met maccabeu, grenache blanc en grenache gris, zorgt hier voor een fijne, complexe en zeer elegante wijn. De kleur is helder en fonkelend lichtgoud. We ruiken een heel open en aangenaam palet waar impressies van witte bloemen, peer en Spaanse meloen vermengd worden met gekonfijt geel fruit, honing en een vleugje hout. De smaakaanzet is fris en gaat vervolgens over naar een gemiddeld vol middenrif met hints van peper en peer, bijzonder aangenaam. De persistente finale is lang en houdt goed stand. Een wijn die zonder twijfel voor heerlijke combinaties kan zorgen tussen wijn en gerecht. Kabeljauw, roodbaars, gebraden kip of ander gevogelte zijn alvast uitstekende tafelpartners, hoewel de wijn ook zo kan geproefd worden, heel relaxed met een stel vrienden. € 11,55

www.resfortes.comwww.start2taste.be

Gérard Devos

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

res-forte-11

Geef een reactie