Revolutie in Bardolino

04/07/2019 - Weinig Italiaanse herkomstbenamingen kenden de laatste vijftien jaar meer veranderingen dan Bardolino. We vinden er vandaag niet alleen meer en meer ambitieuze wijnen, maar ook roséwijnen die tot de beste van Italië behoren.

Vijftien jaar. Zo lang moet het ongeveer geleden geweest zijn dat ik deze streek nog bezocht, destijds naar aanleiding van Vinitaly. Mijn mening, in die tijd, was op z’n minst gereserveerd. Bardolino in rood vond ik smakelijk en vlot drinkbaar, zonder fouten, zeer zeker, maar ook zonder veel belang. Het moet gezegd dat naast zijn buurman Valpolicella, uitgeroepen tot kampioen van de Italiaanse bodybuilderwijnen (en enorm gewaardeerd in die tijd), Bardolino een lichtgewicht was. En daarnaast zijn de hoofdzakelijke zanderige bodems van de streek van Bardolino ook niet meteen geschikt voor de productie van zeer krachtige wijnen.

Rosso … e Chiaretto

Intussen zijn er meerdere belangrijke dingen gebeurd in Bardolino.

Primo, de lancering van de Chiaretto, die het niet alleen goed doet in Italië, maar ook richting de export, vooral in Duitsland. Een positieve ontwikkeling die in 2014 gepaard ging met de invoering van een programma voor rosé dat voortijdige oxidatie (door de suikers) moest tegengaan, door in te zetten op de frisheid die corvina, met zijn hoge natuurlijke zuren, met zich meebrengt.

Secundo, het idee om diezelfde corvina zo goed mogelijk naar voren te laten komen, zowel in rood als in rosé. Het plan was om op elegantie te focussen, zonder dat de wijn er mager van werd, dankzij een project waarin het aandeel van dit druivenras verhoogd werd (80% vandaag, en 95% wanneer het nieuwe handvest wordt aanvaard) en ook om het bewaarpotentieel te verbeteren.

Dit project wil ook de drie subzones van Bardolino meer in de kijker plaatsen. Zo is er Montebaldo in het noordoosten met zijn hellingen aan de voet van de Monte Baldo-bergketen en gekenmerkt door grote temperatuurschommelingen. Verder is er Sommacampagna in het zuidoosten met zijn moreneachtige heuvels met veel regen. En tot slot is er La Rocca die langsheen het Gardameer loopt (met daarin de gemeente Bardolino) dat een meer gematigd klimaat heeft dankzij de enorme watermassa van het meer.

Deze onderverdeling beantwoordt niet een opsplitsing van de wijnen, maar slaat enkel op de classificaties die reeds in het begin van de 19e eeuw werden gebruikt door wijnhandelaars die geen Bardolino verkochten, maar Rocca, Sommacampagna of Montebaldo. Het is niettemin vreemd dat wanneer de DOC in 1968 in het leven werd geroepen, deze verschillen niet werden opgenomen.

 

Corvina, zei u ?

Corvina of cruina is een blauw druivenras dat oorspronkelijk afkomstig is van de streek rond Verona. Het is een ouder van rondinella, een ander druivenras uit de Veneto. Het is het belangrijkste druivenras in Valpolicella, maar ook in Bardolino. We tellen ongeveer 8000 hectare, voor het grootste deel aangeplant in de regio Veneto.

Het is een druif met hoge zuren, maar eerder zwak qua tannines. Het is een laatrijp druivenras met een zeer lange cyclus.

Corvina bezit een alias, corvinone, waarvan het verschil vrij moeilijk te herkennen is (de druiventrossen zijn iets dikker en voller), te meer omdat ze vaak samen staan aangeplant. Hoe dan ook wees DNA-onderzoek uit dat het om een andere variëteit gaat. Ook is corvinone iets meer tanninerijk.

 

Het is interessant om te constateren dat het toerisme, dat de regio van het Gardameer met zich meebracht en het daaraan verbonden cliënteel, deze stijging binnen het gamma best kon smaken.

Daarnaast bemerken we een verschuiving van verbruik. Zo wordt Bardolino (en vooral Chiaretto) meer en meer in de winter gedronken, zeker lokaal.

En dat er momenteel meer gefocust wordt op wijnen met een groter bewaarpotentieel, kan de ontwikkeling richting de export alleen maar ten goede komen.

Enkele cijfers

In tien jaar tijd kende de Bardolino Chiaretto een sterke stijging : van 4 naar 12 miljoen flessen. Tegelijkertijd, zoals volgens de wet van de communicerende vaten, daalde Bardolino in rood van 20 naar 16 miljoen flessen. De komende jaren zou deze trend zich moeten voortzetten, tot zover Chiaretto een soort van merknaam op zich wordt. Opmerkelijk is dat de rosé in het algemeen duurder wordt verkocht dan de rode wijn (gemiddeld 1 euro meer).
Rekening houdend met de stijgende vraag naar rosé gedurende de afgelopen jaren op de Europese markten, zou het niet verwonderlijk zijn dat Chiaretto binnenkort ook bij ons een stijging kent.

De echte revolutie die Bardolino meemaakte, zowel de Chiaretto als de Rosso, kon ik testen toen ik onlangs twee dagen ter plaatse was.

Mijn favorieten in rosé

Tenuta La Presa Chiaretto Baldovino 2017

Ontzettend fris is deze wijn van Monte Baldo, die veel jonger lijkt dan zijn leeftijd. Blind (zonder naar de kleur te kijken) heeft hij veel weg van een witte wijn, met verbluffende toetsen van saffraan in de geur en in de smaak.
Subregio: Montebaldo.
www.tenutalapresa.it

Guerriere Rizzardi Chiaretto Bardolino Classico 2018

In de heerlijke geur zitten impressies van perziken en abrikozen. De smaak volgt en voegt daar nog wat kruidnagel aan toe. Mooi fris in de finale. Een van de oudste wijnhuizen binnen de herkomstbenaming.
Subregio’s: La Rocca en Montebaldo.
https://guerrieririzzardi.it

Casaretti Chiaretto 2018

Aroma’s van kruisbessen en rozenwater, heel levendig van smaak, een jonge en heel eerlijke wijn.
Subregio: La Rocca.
www.casaretti.it

Poggio delle Grazie Chiaretto 2016

Citrusvruchten, aalbessen, flinke zuren maar omwikkeld door een mooie vlezigheid, met knappe toetsen van aardbeien in de finale.
Subregio: Sommacampagna.
www.poggiodellegrazie.it 

Andere wijnen die ik goed vond (en vind) : Casaretti Corvina Rosato IGP 2018, Marchesini Marcello 2018, Gentili Chiaretto 2018 en Villa Cordevigo 2017.

Mijn favorieten in rood  

Le Vigne di San Pietro Bardolino 2011

Jawel, Bardolino kan goed verouderen en het bewijs wordt geleverd met deze wijn. Zijn aroma’s van rood fruit mogen dan een beetje afgestompt zijn, maar in de smaak winnen we aan specerijen en krijgen we een duidelijke impressie van inhoudelijke kracht.
www.levignedisanpietro.it

Albino Piona 2017

Na de gerookte accenten zwakt het strenge van de eerste geurimpressies vrij snel af. In de smaak komen er knapperige kersen opzetten, gevolgd door een explosie van specerijen. Het type wijn dat we best een uur op voorhand openen of overgieten in een karaf.
Subregio: Sommacampagna.  
www.albinopiona.it

Poggio delle Grazie 2016

De heerlijke aroma’s van rijpe frambozen zetten zich verder door in de smaak, met daarbovenop mooie specerijen, waaronder zoethout en kaneel. Dit jong biodomein startte in 2014.
Subregio: Sommacampagna.
www.poggiodellegrazie.it
http://sabbatini.be

Casaretti La Nogara 2017

Fijn en delicaat. De geur is zowel floraal als fruitig (kersen) met enkele toetsen van amandelen in de smaak.
Subregio: La Rocca.
www.casaretti.it

Villa Calicantus Avresir 2015

Geur van klein rood fruit, zeer elegant van smaak en met een goed versmolten houttoets. Licht maar expressief. Aan de aroma’s van de specerijstruik (Calycanthus floridus) worden toetsen van aardbeien gekoppeld, ook in de finale.
Een biodynamische wijn op basis van jonge wijnstokken, aangeplant op morene en naar het zuiden gericht. Opvoeding van twee jaar. Knap bewaarpotentieel.
Subregio: La Rocca.
www.villacalicantus.it

Le Fraghe Brol Grande 2015

Impressies van aardbeien in de geur, gevolgd door een slok grenadine in de smaak met enkele gerookte tonen. Een zeer rechtlijnige wijn, zonder tierlantijnen, met een mooie vlezigheid en prima zuren. Vaak wordt Bardolino met Beaujolais vergeleken, maar hier denk ik eerder aan een Côtes-de-Nuits. 
Subregio: Montebaldo.
www.fraghe.it
www.slow-wine.net

Andere wijnen die ik goed vond (en vind): Giovanna Tantini 2016, Villabella Vignamorlongo Anniversario 2013, Casaretti Oltre Longhe 2015 en Bolla La Doria 2018.

https://consorziobardolino.it/

Hervé Lalau

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie