Rock’n Roll in Rioja: Artuke

05/09/2019 - Arturo en Kike (Artuke) de Miguel Blanco bewerken sinds een tiental jaren samen met hun vader Miguel Blanco de 22ha van hun familiaal wijndomein dat in 1991 gesticht werd.

De 32 verschillende percelen – waaronder een aantal topcru’s – liggen verspreid over de Rioja Alavesa ( hun thuisbasis is Baños de Ebro) en de Rioja Alta. De biologisch bewerkte wijngaarden liggen op een hoogte variërend tussen de 450 en 700 meter. Deze wijnbouwers zijn niet alleen pioniers in het maken van terroirwijnen op een natuurlijke manier , maar zijn eveneens de voortrekkers van de Rioja’n Roll beweging. De van oudsher kleine barriques zijn vervangen door foeders van 500 tot 3500 liter. Arturo  – in 2017 door Jim Atkin uitgeroepen tot Young Winemaker of the Year – en Kike houden immers van zwierige fruitgedreven wijnen met subtiel gedoseerd hout. De nieuwe generatie Rioja is onmiskenbaar gearriveerd. 

Pies Negros 2017, Rioja

Dit is Artukes dorpswijn afkomstig van acht percelen op zo’n 550 meter hoogte en aangeplant in gobelet. Een deel van de druiven worden op traditionele wijze met de voeten geperst ( vandaar de naamgeving ‘pies negros’ of ‘zwarte voeten’). Met kleine mandjes worden de trossen zorgvuldig uitgekozen, geplukt, getrieerd en ontrist. Dan volgt een gisting in inox tanks.
De malolactische vergisting  geschiedt op houten foeders van 500 tot 3500 liter waarin de wijn nog 15 maanden rijpingstijd krijgt.
Deze cuvée is een blend van Tempranillo en Graciano. Dieprode kleur. In de neus krijgen we meteen ongelofelijk veel rood geschakeerd fruit dat aanhoudt in de mond. Mooie zuren zorgen voor een elegante frisheid en de Graciano draagt bij tot een finessevol en evenwichtig karakter met zwierige tannines en een sappige lange finale.

Finca de los Locos 2017,Rioja

Dit is een blend van  80%Tempranillo en 20% Graciano afkomstig van het perceel ‘Peñaescalera’ in Baños de Ebro. Men moest wel zot zijn om op dit hoog gelegen stenige onproductieve perceel druiven te willen verbouwen. Maar de ‘gekke’ aanhouder won zodat wij kunnen genieten van deze topcuvée Finca de los Locos.
Vuurrode kleur. In de neus mooi expressief rood en zwart fruit met timide kruidige garriguetoetsen. In de mond méér zwart bosfruit , wat chocolade en een puntje grafiet. Zeer evenwichtig opgebouwd met fluwelen tannines en pertinente verfrissende zuren. Een lange verleidelijke staart die doet verlangen naar nog .

Paso Las Mañas 2016, Rioja

Dit is Artukes premier cru met een opbrengst van slechts 3500 flessen op basis van 100% Tempranillo afkomstig van een wijngaard van 3,9ha in Samaniego ( Rioja Alta) op 700m hoogte aan de voet van de Sierra de Cantabria.
De druiven ondergingen dezelfde vinificatie en kregen dezelfde opvoeding als de vorige twee cuvées.
Donkerrode kleur met purperen rand. In de neus rood fruit met expressieve florale tonen, eucalyptus en wat blonde tabak. In de mond veel verleidelijk fris fruit dat sappig blijft tot het einde en dat is een hele klim. Een rijke en complexe wijn met diepgang die zich stijlvol extravert presenteert.

www.artuke.com
www.labuenavida.be

Johan De Groef

Voor meer “Portret”, klik hier 

Geef een reactie