Rode Sancerre

05/12/2017 - Wanneer we rode Sancerre proeven zijn we altijd een beetje bezorgd : gaan de wijnen voldoende rijp zijn, worden ze niet gedomineerd door de houtlagering, gaan we fruit proeven?

Ondanks de vrij lichte kleur van de wijnen en de geur die soms niet echt expressief was, vonden we dit een prima degustatie en werd bewezen dat pinot noir in Sancerre voor aangename wijnen kan zorgen. Een 30-tal wijnen waren geproefd door onze jury, van 5 verschillende jaargangen, met een meerderheid van 2015 en 2014. Hier zijn onze favorieten.

Anthocyane 2015 Sancerre Domaine Bernard Fleuriet & fils

Granaatrood met een hint van amethist, ruikend naar confituur van aardbeien, rode bessen en kersen opgefrist met stukjes gekonfijte citroen en afgewerkt met kruidnagel en veel peper. De smaak is goed gestructureerd, voorzien van een zachte tanninestructuur, smeuïg van textuur. In de lengte proeven we specerijen, zoethout, peper en komijn, die lijken alsof ze over het fruit gestrooid werden.
Afkomstig van de oudste wijnstokken, en dat van hun beste terroirs voor rood. Deze wijn kreeg een maceratie van 30 dagen en een opvoeding van 12 maand in barriques, waarvan 1/3 nieuw.
www.fleuriet-sancerre.com
http://vitisvin.bewww.huisvossen.com

A Nicolas 2015 Sancerre Domaine Pascal et Nicolas Reverdy

Donker granaatrood van kleur doet hij ons van in het begin zin krijgen door zijn smakelijke geur van blauwe pruimenclafoutis, aardbeienmarmelade en compote van zwarte kersen met kaneel. De volle smaak zorgt voor een rechtlijnige architectuur op een minerale basis. Deze wijn, kristalhelder van structuur met fruit, specerijen en sappige tannines, is erg plezierig en tegelijk ook heel smeuïg van smaak.
De stokken pinot noir die in 2001 werden aangeplant staan op een kalkbodem. Inkuipingsperiode van 4 weken in houten vaten en opvoeding van 12 maanden in barriques en demi-muids.
reverdypn@wanadoo.fr
www.leirovins.be – www.maisondesvinsfins.be –  http://thequalitybunch.com/ – www.wine-not.be – www.rrrhone.be – http://lesommelier.be

Côte de Champtin 2015 Sancerre Domaine Roger Champault

Granaat karmozijnrood met een gebrande geur van hazelnoten en mokka, alvorens we overgaan naar een sterk gekruide fruitgom. Qua smaak proeven we eerst kersen, volledige, met pitten en al. De tanninestructuur neemt het over en palmt ons palet in met een crêpe de chine met een ietwat ruw reliëf, doch aangenaam want gekleurd met griottekersen, aardbeien en rode bessen onderstreept met kaneel. Een evenwichtige wijn, zeker en vast, maar op dit moment nog een tikje onharmonisch. Hoe dan ook bezit hij potentieel genoeg om binnen de kortste keren zeer smakelijk te zijn.
De wijnstokken zijn 50 jaar oud en groeien op ‘terres blanches’. De ontsteelde druiven macereren koud gedurende 48 uur. De alcoholvergisting duurt een 12-tal dagen, dit tussen 25 en 30 graden Celsius. De malolactische gisting gaat door in vaten van 600 liter. Eens de wijn afgetapt, wordt zijn opvoeding verdergezet in houten vaten gedurende 12 maanden.
http://rogerchampault.fr
www.divinewines.be – www.cavedesoblats.com – http://frankfissette.com – www.wijnenmichel.be – www.pouletvins.be – www.vinotheek.be

Génération Dix-Neuf 2014 Sancerre Domaine Alphonse Mellot

Donker granaatrood, zeer gesloten van geur. Na walsen komen er echter veelbelovende aroma’s van rozen en jasmijn vrij, maar ook van rode en zwarte bessen. Ook de smaak is ingetogen, maar laat niettemin fruitige impressies los van zwarte bessen, zwarte aardbeien en kersen gekruid met peper en kardemom.
U hebt het reeds begrepen, deze wijn van 2014 is eigenlijk nog heel jong en vraagt enkele jaren geduld en kelderrijping, waarna hij ons ongetwijfeld aangenaam verrast.
Deze Cuvée Génération is afkomstig van wijnstokken van 62 jaar oud die aangeplant staan met een dichtheid van 10.000 stokken per hectare op percelen van 1 ha, van Chambrette en Paradis, met een bodem van ‘caillottes’ (kalk uit het kimmeridgien) en mergel van Saint-Doulchard, afgezet op een kalkachtige ondergrond uit het laat-kimmeridgien. Na een koude maceratie van 8 tot 12 dagen gaat de gisting van start, aangevuld met dagelijks lichte pigeages (onderduwen van de schillenkoek) en remontages (overpompen).
De gistingstemperaturen gaan niet boven de 28 graden Celsius. De inkuipingsperiode duurt gemiddeld 4 weken. De perswijn wordt bij de lekwijn gedaan of worden apart gevinifieerd. Na de débourbage (bezinken) wordt de wijn onmiddellijk in houten vaten gedaan waar hij zijn malolactische gisting ondergaat. De opvoeding in nieuwe vaten duurt 14 maanden. Productie: 2800 flessen.
www.mellot.com
www.wijnenhenripetre.be
www.young-charly.com

La Croix Renaud 2014 Sancerre Domaine Clément & Florian Berthier

Helder granaatrood, ruikend naar gelei van zure kersen (griotte) met tijm en salie. Elegant van smaak met een delicate tanninestructuur die het geraffineerde fruit mooi afwerkt. De luchtige structuur en knappe frisheid versterkt het pure en precieze van deze wijn.
Deze wijn is afkomstig van het eerste perceel dat dit domein in bezit had en met pinot noir aanplantte in de jaren 80.
www.vignoblesberthier.fr
www.wijnhuisblommaert.bewww.vaneccelpoel.be  – www.time2wine.be  – www.lavinothequewanze.be  – www.huismanendonckx.be  – www.lesamisduvinmalle.bewww.wijnen-moniez.be

Vieilles Vignes 2010 Sancerre Jean-Max Roger

Nog een zeer levendig granaatrood, met een aangenaam frisse en fruitige geur van aardbeien, rode bessen en frambozen afgewerkt met laurier en salie. In de smaak herkennen we dat klein ruw reliëfje dat helpt voor een meer volle smaak, heel prettig, en ook culinair goed combineert. Vervolgens komen er aroma’s opzetten die aan de leeftijd van deze wijn gelinkt zijn, waaronder bosgrond en leder, wat meer rood gekleurd door burlatkersen en zwart door sleepruimen. In de uitstekende lengte komt het voorbijgaand fruit erdoor dat wordt omgezet in fijne geleien, terwijl het geheel verbluffend fris blijft.
De wijnstokken van 40 jaar oud, aangeplant met een dichtheid van 7000 stokken per hectare, staan op ‘caillottes’. Na een koude maceratie van enkele dagen volgt een vergisting van 10 tot 12 dagen met regelmatige remontages. De opvoeding van de wijn in houten vaten van 300 liter neemt 15 tot 18 maanden in beslag.
www.jean-max-roger.fr

Les Garennes 2016 Sancerre La Cave des Vins de Sancerre

Fluwelig robijnrood met de geur van rode vruchtenconfituur, afgewerkt met zwarte peper en kaneel. Een smakelijke wijn, krokant ook, met impressies van gekonfijte aardbeien, rode bessen en frambozen. De duidelijke tanninestructuur, gekenmerkt door zijn jeugd, is nog een beetje ruw van reliëf maar niettemin ook sappig. Een mooie en frisse wijn die charmeert door zijn impulsief karakter.
www.vins-sancerre.com
www.ballouismeeus.be

Marc Vanhellemont

 Voor meer IVV dossiers, klik hier

 

Geef een reactie