Romorantin, 500 jaar later

22/08/2019 - Toen ik deze zomer in Cheverny passeerde, kon ik het niet laten om contact op te nemen met de lokale vedette. En neen, ik heb het niet over Kuifje (in Château de Cheverny dat model stond voor kasteel Molensloot, is een permanente expositie over deze stripheld te zien) maar over romorantin, het enige druivenras van de herkomstbenaming Cour-Cheverny dat er vijf eeuwen geleden zijn intrede deed.

Zijn geschiedenis is interessant. Romorantin is een zoon van gouais, zoals vele Franse druivenrassen, maar hij is ook een zoon van pinot noir, wat hem een broer maakt van chardonnay, aligoté en melon de bourgogne, die dezelfde ouders hebben. Hij kwam overigens van de Bourgogne in Romorantin terecht, meegebracht op aanvraag van de Franse koning François I die destijds van dit kleine gehucht nabij Sologne zijn belangrijkste verblijfplaats wilde maken en er zijn ideaal kasteel bouwde, inclusief wijngaarden. Zo liet hij het kasteel van Chambord bouwen. We kunnen dus vrij zeker zijn van de aankomst van romorantin, hier in deze streek, want in 1519 werd er met de bouw van het kasteel gestart.

Precies vijf eeuwen geleden dus!

Niettemin zou deze hypothese niet helemaal juist zijn wanneer we de recente studie van Henri Galiné en Jean Rosen lezen, wat dus maakt dat de verspreiding van romorantin in de streek van Blois diverse theorieën kent.

Hoe dan ook tellen we vandaag een 60-tal hectare van deze druif, te vinden tussen Cormeray in het zuiden en Montlivaut in het noorden. Het is een strook van zo’n 10 kilometer lang met een bodem van zand en kiezel, te vinden langsheen de Loire tot aan de rand van de Sologne.

Echte oude wijnstokken!

Een ander verhaal in de lange geschiedenis van romorantin is dat Henri Marionnet van Domaine de la Charmoise, in Soings-en-Sologne, er 36 are van bezit. Deze 36 are zouden niet beroemd zijn, wanneer het geen niet-geënte wijnstokken zouden zijn. Wijnstokken dus van vóór de phylloxera en dus wellicht een van de oudste van Frankrijk.

Interessant is dat men enkele jaren geleden besloot om op het domein van Château de Chambord opnieuw romorantin aan te planten. Meer dan een knipoog dus naar de geschiedenis van dit druivenras, maar een heuse renaissance!

Voor de 500e verjaardag van het kasteel (en romorantin in de streek van de Loire) moeten de 7,5 hectare wijngaarden, met een flink deel niet-geënte stokken, dit najaar voor het eerst opnieuw voor een oogst zorgen.

In afwachting proefde ik drie wijnen die reeds te koop zijn, twee droge en één halfdroge.

Domaine de la Champinière – Cour Cheverny 2018

Het bewijs dat proefnotities niet altijd iets gemeen hebben met de geologie, want deze wijn, waarvan de druivelaars op een zandbodem staan, komt zeer mineraal over met zijn indrukken van rotsen en vuursteen. Hij is droog, maar zijn florale accenten, zowel in de geur als in de smaak, temperen deze ietwat brute eerste impressie. In deze nog zeer jonge wijn zit een subtiliteit die ervoor zorgt dat we hem zeker nog een tijd kunnen bewaren.
Prijs in La Maison des Vins de Cheverny : 9,40 euro.
Dit familiedomein van 14 hectare wordt gerund door Alain Chéry en is gelegen in Cour- Cheverny. Hij maakt zowel wijnen binnen de appellation Cheverny als Cour-Cheverny. chery.alain@orange.fr

Benoît Daridan – Cour Cheverny – Vieilles Vignes 2016

‘Honing en witte bloemen’, belooft het rugetiket. En dat is niet gelogen. Maar wanneer de charmante geur van deze wijn een ietwat zoete smaak doet vermoeden, moet ik formeel zeggen dat dit zeker niet het geval is, want dit is een zeer gestructureerde en pittige wijn.
Domaine Daridan in Cour-Cheverny telt 21 hectare wijngaarden. Een klein deel van deze cuvée (20% ongeveer) krijgt een houtopvoeding.
Prijs in La Maison des Vins de Cheverny (wijnjaar 2017): 11,10 euro.
www.benoit-daridan.com

Domaine du Vardet –  Demi-Sec « La Douceur du Roi » 2017

Appel is een aroma dat we in deze wijnen vaak tegenkomen, maar meestal in de stijl van een granny smith, terwijl we hier eerder een rijpe golden ruiken. In de smaak worden daar nog accenten van vlierbloesem en acacia bijgevoegd. Deze wijn is op basis van zeer rijp geoogste druiven. Het zoete is mooi versmolten. Een delicate wijnstijl, eerder zacht dan zoet, een wijn die zowel als aperitief als bij de maaltijd kan gedronken worden.
Prijs in La Maison des Vins de Cheverny: 9,90 euro. 
Domaine du Vardet, met z’n 8 hectare in Mont-près-Chambord, verdeeld tussen de herkomstbenamingen Cheverny en Cour-Cheverny, is eigendom van de familie Morin. www.domaineduvardet.com

Een tweede leven ?

Indien u binnenkort in de buurt van Cheverny bent of het kasteel van Chambord bezoekt, vorm u dan zelf een idee over dit kleine broertje van de alombekende chardonnay. Door romorantin te proeven treedt u in de voetsporen van koning François I van Frankrijk. En is de salamander, het persoonlijk embleem van deze koning, niet zowat onsterfelijk doorheen heel de geschiedenis? Romorantin, van de vergetelheid gered, kent zo een tweede leven. En u kunt het proeven, want het zit in uw glas!

Maison des Vins de Cheverny : www.maisondesvinsdecheverny.fr

 Hervé Lalau

Voor meer “Vergeten Druivenrassen”, klik hier

Geef een reactie