Rood van het zuiden, Cairanne en Petit Verdot

12/09/2019 - We proeven een heleboel wijnen. Sommige maken deel uit van volledige reeksen gewijd aan een bepaald domein, een herkomstbenaming of een druivenras; andere vallen op tijdens proefsessies met daarin allerlei soorten wijnen. Uit deze laatste categorie zijn dit twee wijnen waarover ik het graag wil hebben.

De eerste komt van de jongste « Cru » binnen de Côtes-du-Rhône : Cairanne.

Domaine Eyverine 2017 Cairanne bio

 De donkere, fluwelige en granaatachtige kleur van deze wijn geeft zin om te proeven. Zijn geur van zwarte bessen en bramen, met daaraan toegevoegd een handvol salie en tijm, zegt ons dat we geen ongelijk hebben. Enkele jeneverbessen, een streepje zoethout en een puntje anijs vergroten het plezier. Zijn brede smaak met zachte tanninestructuur ligt helemaal in het verlengde van onze eerste indruk. Verfrissend fruit en fijne specerijen zorgen voor een sappige smaak die lang aanhoudt. In de lengte en pittige afdronk komen de impressies van zwarte bessen opnieuw naar voren.
Blend van grenache, syrah en mourvèdre die op de hellingen op bodems van kalkachtige colluvia staan aangeplant en tussen rolkeien op de oude terrassen. Alle percelen zijn naar het zuiden gericht en worden biologisch verbouwd.
Vinificatie en opvoeding in betonnen tanks.
www.eyverine.com
www.intermarche.be

 De tweede wijn komt uit streek van de Languedoc, dat zowel van zijn AOC’s als Vins de Pays houdt.

Petit Verdot 2016 Domaine de la Baume Pays d’Oc

 Ik hou van deze donkerpaarse kleur boordevol mysterie. Het rode en zwarte fruit in de geur wordt lichtjes aangevuld met munt en anijs. Peper, salie en rozemarijn voeren het debat nog een beetje op, terwijl viooltjes het geheel een zekere elegantie geven. De smaak is fris met daarin het fruit dat we eerder roken, aangevuld met een beetje marsepein en onderstreept door een lange penseeltrek van zoethout. Zijn fijn bitter versterkt het frisse en laat een grote indruk achter. Een rechtlijnige wijn met afgeronde hoeken.
De druiven van deze 100% petit verdot staan aangeplant op een kalkachtige bodem en worden geoogst in de maand oktober, een vrij late oogst met respect voor de volledige rijpheid van de druiven.
Vinificatie en opvoeding van 6 maanden in tanks.
Dit domein met een honderdtal hectare wijngaarden ligt vlak bij het dorpje Servian, tussen Béziers en Pézenas.
www.domaine-labaume.com 
www.douzewines.bewww.aupanierdevictor.bewww.chaflo.be


Marc Vanhellemont

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie