ROUGE PROVENCE of druiven van solidariteit

‘Dikke hagelstenen vielen uit de lucht en vernielden de hele oogst!’ Dit is wat er gebeurde op Château Rouquefort bij Raimond de Villeneuve, de eerste dag van juli in 2012. In een paar minuten stond iedereen er tot aan z’n knieën in de hagel, net toen ze bezig waren met het snoeien van de bladeren, takken en druiven. Was de oogst helemaal verloren? Misschien toch niet.

De omvang van de ramp creëerde een plotse solidariteit. Niet minder dan 36 Provençaalse wijnbouwers werden gemobiliseerd om hun arme collega te helpen. Ze deden dit door hem een deel van hun oogst af te staan, om iets te doen wat normaliter door de dienst fraude totaal afgekeurd wordt: het maken van drie generieke cuvées, één rosé en twee rode.

Waarom plots twee rode wijnen?

Twee rode wijnen tegen amper één rosé, en dat in de Provence! De cicaden zouden hun gezang meteen stoppen. Hoewel dit niet nieuw is. Mensen zoals Peter Fischer van Château Revelette in Coteaux d’Aix en Provence of Jean-Christophe Comor van het domein Terres Promises in Coteaux Varois zijn sinds geruime tijd overtuigd dat de Provence potentieel biedt voor het maken van rode wijn.
Peter Fischer citeert: ‘We hebben alle ingrediënten in huis om een wijn te maken met een sterke persoonlijkheid: een krachtig expressief terroir (rode klei vergelijkbaar met die van Mercurey), een continentaal klimaat dat toelaat wijnen te maken zonder aanzuren of aanzoeten en druiven zoals grenache, syrah en cabernet. Ik denk dat we dankzij deze rode terroirgeoriënteerde wijnen het imago van de regio kunnen optillen naar een hoger niveau en de provencewijnen een betere status en geloofwaardigheid kunnen bezorgen.’

 Het elan van solidariteit

‘Met deze solidariteit die voor ons heel normaal lijkt, willen we niet alleen een voorbeeld stellen maar ook de hoop creëren dat dit soort van initiatieven zich mogen herhalen. Ook willen we aantonen dat er in de Provence nog wat anders is buiten roséwijnen, die overigens in de lift zitten. En gelukkig maar! Maar dit mag echter de capaciteit van deze regio met een klimaat en een uitzonderlijk terroir voor het maken van grote rode wijnen niet maskeren. Dankzij wijnbouwers die hun terroir met respect weten te interpreteren zal dit ook niet gebeuren’, verklaart Jean-Christophe Comor. Op deze manier ontstond de Association Rouge Provence die de leden van 6 appellaties, alle IGP Provençales, groepeert.

 

Rouge Provence: aangesloten domeinen

08_rp_vignerons de bandol
Château Sainte Anne, Domaine de Saint Bacchi, Domaine de La Bastide Blanche, Domaine Les Béates, Château de Beaupré, Domaine de La Bégude, Domaine Bunan, Domaine du Deffends, Château Duvivier, Domaine Hauvette, Domaine Henri Milan, Mas Juliette, Château La Coste, Domaine Les Luquettes, Château Les Mesclances, Domaine de La Mongestine, Château de Pibarnon, Château Pradeaux, Domaine de La Réaltière, Château Revelette, Château de Roquefort, Domaine La Suffrène, Domaine Tempier, Domaine Les Terres Promises, Domaine de La Tour du Bon, Château Vignelaure, Domaine d’Eole, Château Salettes, Clos Saint Joseph, Château Malherbe. www.rougeprovence.fr

 

De selectie

De solidariteit, het hart op de juiste plaats … dat is allemaal prima, maar hoe zit het met de wijnen, zijn ze wel goed? Het antwoord vindt u bij enkele van onze lievelingswijnen.

Les Mûres Château de Roquefort Côtes de Provence 2011

032_576_ad161c6f6df2cb4c9e12f908081fae671ea55c68

De wijn heeft een granaatrode kleur en een aroma van specerij dat wat later mooi evolueert. Een intense en geprononceerde fruitigheid ontwikkelt zich met geuren van aalbes en zwarte kers onderstreept door komijn. De pittige smaak verleidt onze smaakpapillen met fruitige en florale aroma’s alsof het heel normaal is … tot plots, heel levendig, alles een mooie balans vormt.
De samenstelling beslaat grenache, carignan, syrah, cabernet en cinsault afkomstig van bodems met kalkpuin. De wijn kende een vatrijping in fusten, demi-muids (vaten van 600 l) en in cementen tanks gedurende 18 maanden. www.deroquefort.com
www.cavedesoblats.comwww.vinarte.bewww.basin-marot.bewww.wijnendeclerck.bewww.pikowines.comwww.vin-lemillesime.com

Pointe du Diable Château Malherbe Côtes de Provence 2011

malherbe

De zijdeachtige schittering van de karmijnrode kleur springt meteen in het oog, net zoals het parfum van gekonfijte rode en zwarte besjes de neus verleidt. Een toets van tijm omringd door salie combineert met gekonfijte sinaasappelschil. Strakke tannine lijken opgesloten, maar het is een jaar met genereus afvloeiend sap.
De assemblage beslaat syrah, grenache en cabernet sauvignon van stokken die groeien op zanderige gronden met alluviale afzettingen. De druiven weken bij een lage temperatuur en de fermentatie duurt zowat 4 weken. De opvoeding gaat voor 40% door in eikenhouten vaten. € 19,00  www.chateau-malherbe.com

Château Vignelaure Coteaux d’Aix en Provence 2009

Vignelaure

Briljant purperrode wijn. Het aroma ontwikkelt zich goed met kersen en aardbeien. Haag en wilde tijm doen denken aan struikgewas (garrigue), zoals de rokerigheid van een tonnetje. Het aroma wordt bekrachtigd in de smaak: fris en elegant met finesse. De kalkachtige invalshoek wordt omringd door zijdeachtige tannine.
Een mix van 65% cabernet sauvignon en 35% syrah van stokken die 40 jaar oud zijn en op heuvels met gronden van kalkpuin groeien. Maceratie in tanks gedurende 4 weken en opvoeding in eikenhouten vaten gedurende 18 maanden. www.vignelaure.com
www.rabotvins.comwww.lacourgourmande.ch

Le Grand Rouge Château Revelette Vin de Pays des Bouches du Rhône 2012

revelette

Robijnrood met een delicaat parfum van rode besjes omringd door zoethout en witte peper. De strakke tannine gecombineerd met het fruit pleziert in de mond. Een elegante toets van witte rozen compenseert. Nadien volgt een vleugje garrigue die de wijn een verbluffende sensatie van frisheid meegeeft.
Assemblage van syrah, cabernet sauvignon en grenache, ontsteeld en met een lange maceratie. De opvoeding gedurende 14 maanden gebeurt in eikenhouten vaten, waarvan 20% nieuw; de overige vaten zijn 1 tot 5 jaar oud. De bodem bestaat uit kalkpuin. www.revelette.fr
www.cavedesoblats.comwww.wijnhuisvandenbulcke.be  – Jacques Delire 

revelette Les_oeufs_zoom

Château Revelette

 

L’Armourvèdre Domaine des Terres Promises Bandol 2012

domaine les terres promises

Heldere en granaatkleurige wijn. De wat aardse geur ontwikkelt aroma’s van ochtenddauw boordevol florale en minerale accenten, wat hem mooi maakt en voor een zeker karakter zorgen. De smaak combineert fris en pittig sap van aardbeien, frambozen en kersen gedrenkt in peper en kardemom.
100% mourvèdre van stokken die 20 jaar oud zijn en in gronden van kalkpuin groeien.
www.lesterrespromises.fr

Château Pibarnon Bandol 2011

pibarnon

Karmozijnrood. Een gefumeerde toets prikkelt in de neus en ontwikkelt het aroma van verse ontbijttoast besmeerd met een zachte en smakelijke gelei. In de mond volgt een frisse smaak met krokant fruit, een gekruide confituur waarin pruimen, kersen en cassis zitten. De wijn biedt alles om onze smaak op te hemelen.
Assemblage van 90% mourvédre en 10% grenache van stokken die groeien op terrassen die een amfitheater vormen met zicht op de zee. Een groot deel wordt in zijn geheel gevinifieerd, in tanks gedurende 3 weken. De rijping gebeurt in fusten gedurende 18 maanden. www.pibarnon.com
www.cavedesoblats.comhttp://bacchus-knokke.bewww.millesima.bewww.chai-bar.bewww.vinedevos.be

Domaine La Suffrène Bandol 2011

suffrene

Diep en donker granaatkleurig. Aanvankelijk ontwikkelt zich een geur van rijpe banaan die zich al snel zetelt tussen aroma’s van rode en zwarte vruchtenconfituur en specerij. Structurele tannine zorgen voor een frisse en tegelijk elegante smaak. Deze gedrongen eenheid is in het begin karig met fruit. Nadien komt de smaak wat los en ontwikkelen zich verleidelijke aroma’s.
Assemblage van 55% mourvèdre, 20% grenache, 15% cinsault en 10% carignan van stokken met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar die groeien op een bodem van kalk met klei. De druiven worden voor 100% ontrist en gisten in betonnen tanks gedurende 3 weken. Opvoeding gedurende 18 maanden in fusten. www.domaine-la-suffrene.com
www.wineplus.bewww.bandol.chinfo@crelier.chwww.pallaswines.nl

Cuvée Fontanéou La Bastide Blanche Bandol 2011

Fontaneou

Sombere granaatkleurige wijn. Een krachtig aroma van humus en onderbos van fruitstruiken. De smaak is net tuttifrutti. Tannine versmelt met dit universum van fruit. De afdronk is lang en toont een mineraal eind met een toets van jodium.
Assemblage van 91% mourvèdre en 9% grenache, totaal ontrist. De gisting duurt 28 dagen. Nadien volgt de malolactaatomzetting en de rijping in fusten van 22 hl gedurende 21 maanden. De bodem is samengesteld uit keien en kalk. www.bastide-blanche.fr
www.vinsleroyprevot.comwww.grapedistrict.nlwww.rougeprovence.fr

 www.rougeprovence.fr

Marc Vanhellemont

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier 

 

Geef een reactie