Rueda en Toro, één witte voor twee rode

252/11/2019 - Deze twee herkomstbenamingen vullen elkaar goed aan: het frisse van de witte wijnen en het volle van de rode. Drie zonnige wijnen, tegelijk rijk en fijn.

De verdejo zorgt hier voor rijkdom en complexiteit, zonder het druivenras sauvignon blanc te willen imiteren, dat in de DO Rueda nochtans is toegelaten.

Campo Eliseo 2017 Rueda

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est campo-eliseo-blanco-2014-74041-750ml.png.Helder van kleur met nuances van wit en groen. De geur twijfelt tussen citrusvruchten en witte bloemen. Een beetje peper zorgt voor de nodige pit. De smaak volgt dezelfde weg en gaat van kamille, varens en oranjebloesem richting citroen, mandarijn en sukade. De citrusvruchten zijn totaal niet scherp, het is in zachte geleien dat ze transformeren, afgewerkt met een peperig accent. Florale parfums en een zachte fruitigheid worden vertaald naar een vlotte en toegankelijke wijn die zeer in de smaak valt.
Deze 100% verdejo, waarvan de druivelaars aangeplant staan met een dichtheid van 2200 stokken per hectare, keurig opgebonden en 40 jaar oud, wordt manueel geoogst. Koude maceratie van de druiven met schil gedurende 12 uur, nadien zonder schil gedurende 10 dagen. Gisting in Franse eikenhouten vaten van 600 liter, gevolgd door een opvoeding van 10 maanden in barriques met bâtonnages gedurende 4 maanden. 

Twee zonnige wijnen uit Toro, maar met meer dan voldoende frisheid.

Campo Eliseo 2014 Toro

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est toro-1.png.Zwart violet van kleur. De licht rokerige geur evolueert snel richting fruitgom, bramen, aardbeien en pruimen onderstreept door zoethout en zwarte peper. In de zonnige smaak worden deze indrukken herhaald, gekonfijt fruit en zachte specerijen die zich vermengen met de tanninestructuur, om een soort van dikke stof te worden met een wafelachtige textuur. Het bedwelmende karakter wordt geholpen door een aangename frisheid die het volle en vlezige van de bessen lichter maakt. In de lengte komen al deze impressies in omgekeerde volgorde terug.
100% tinta de toro van 75 jaar oud, aangeplant met een dichtheid van 900 stokken per hectare op ijzerhoudende en zand-leemachtige bodems bedekt met rolkeien. Manuele oogst, ontstelen en koude pre-fermentaire maceratie van 5 dagen, gevolgd door een maceratie van 3 weken, met de malolactaatgisting in barriques tijdens de opvoeding van 18 maanden.

Campo Alegre 2014 Toro Campo Eliseo

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est Campo-Alegre-2008-B.png.Paars violet met in de geur indrukken van kersenpitten, gevolgd door kersen op maraschino met een vleugje tabak en cayennepeper, zwarte peper, veel peper, en tot slot een mengeling van laurier, rozemarijn en salie. In de smaak proeven we deze kersen in geleivorm, aangevuld met citrusfruit, bloedsinaasappel en gekonfijte sukade, wat samen voor een verrukkelijke frisheid zorgt, licht bitter. Deze kleine wereld wordt omringd door tannines met een textuur die tussen zacht en ruw zit, zoals crêpe de chine. Een krachtige wijn, maar fijn van karakter.
100% tinta de toro van 40 jaar oud met een aanplantingsdichtheid van 1100 stokken per hectare. Manuele oogst in kistjes van 15 kilogram, ontstelen, koude pre-fermentaire maceratie van 5 dagen aan 6 °C. Pigeage en remontage vóór de alcoholvergisting, gevolgd door een maceratie met de schillen gedurende 1 maand met regelmatig overpompen. Opvoeding van 14 maanden in barriques van Franse eik. 

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est campoeliseotororueda-vioedoverdejoii1-1.jpg.

Campo Eliseo 

De wijngaarden zijn gelegen op de ‘meseta’ tussen 600 en 700 meter hoog en bevinden zich zowel in de herkomstbenaming Rueda als Toro, vlak bij de Duero, de rivier die een verzachtend effect heeft op de grote temperatuurverschillen van het continentaal klimaat in deze regio.

www.campoeliseo.eswww.francoislurton.com
www.dewitwines.be

Marc Vanhellemont

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie