Rum van Longueteau

18/05/2015 - In de winter zoeken we er graag de zon mee op om ons te verwarmen.
In de zomer zorgt hij voor verkoeling, boordevol karakter en met een Creools accent.
Sluit uw ogen en beeld u in dat u zich aan de kust bevindt van een van de eilanden overzee.
Als u nu goed luistert, hoort u de geluiden van een rietsuikerdistilleerderij in volle productie.
U bevindt zich in Guadeloupe, bij Longueteau.

We weten lang niet alles

De lievelingsdrank van Chevalier François de Hadoque, de voorvader van de beste vriend van Kuifje, Kapitein Haddock, wordt onderverdeeld in twee stijlen: rum en artisanale rum of ‘rhum agricole’.
De producten van Longueteau behoren tot de tweede stijl. Een introductie.

Het verschil

Rhum agricole wordt gemaakt van vergist rietsuikersap, terwijl andere rum op basis is van melasse.
Voor de artisanale rum is het ook verplicht om het rietsuker ter plaatse fijn te malen en te distilleren.
Dit type rum vertegenwoordigt een peulenschil van de productie wereldwijd, niet meer dan 2%.
Ook de Braziliaanse Cachaça is op basis van rietsuiker, maar daar gaat het over een dubbele distillatie, terwijl artisanale rum of rhum agricole slechts één keer de distilleerkolf passeert.

IMG_6511 l

De rietsuiker

Wereldwijd bestaan er meer dan duizend verschillende soorten rietsuiker, met alleen al in Guadeloupe een hondertal soorten.
Maar voor rum worden er daar slechts twee gebruikt: blauwe rietsuiker afkomstig van Barbados en rode rietsuiker van La Réunion.
De eerste variëteit is goed bestand tegen ziektes en orkanen, wat in tropische gebieden een meevaller is. Bovendien blijken de wortels ervan weerzinwekkend te zijn voor onder meer ratten en leguanen die er wijselijk van afblijven.
Ook is de blauwe soort aromatischer dan de rode, die weliswaar zoeter is maar moeilijker te telen.
Enkele cijfers.
Rietsuiker wordt ongeveer 3 meter hoog, maar slechts de helft wordt gebruikt.
De oogst vindt één keer per jaar plaats en 1 hectare rietsuiker is goed voor 100 ton, waarbij 1 ton goed is voor 100 liter eau-de-vie van 80°.

Longueteau jus de canne 2

Het proces

Bij artisanale rum of rhum agricole wordt alles gebruikt, de kop en de staart, waardoor hij aromatischer en krachtiger is dan Cubaanse rum maar ook schadelijker als u er te veel van drinkt.
De methanol en het hoge alcoholvolume gaan niet goed samen met ons synaptisch kluwen.
Genieten met mate dus.

fabrication-schema

Wit of amberkleurig?

De productie van Longueteau wordt onderverdeeld in witte rum die in tanks worden opgevoed en amberkleurige (of bruine, zoals u wilt) die enkele maanden tot enkele jaren in houten vaten verblijven. Twee totaal verschillende producten voor verschillende momenten, gebruiken en toepassingen.
Voor zij die van cocktails houden is er de Longueteau ® 55.
Een rum van 55°, een alcoholgehalte dat door zijn vluchtig karakter frisse indrukken nalaat die extra versterkt worden door aroma’s van citroen en mandarijnschil.
De smaak is elegant en prettig, dankzij een mooi vetje.
Een kleine teug voert ons naar een wereld vol witte rozen, amandelbloesem en vetiver, gekoppeld aan een maritiem accent van gedroogde algen en een vleugje humus.

 

Ti-Punch

cocktail-ti-punch-grand

Een eenvoudige cocktail die de rum breder maakt: 1/5 rietsuiker dat we een beetje bevochtigen met limoensap plus 4/5 witte rum die we daarna afwerken met wat citruszeste.
De winter wordt er warmer door en lange zomeravonden nog aangenamer!

 

 

We veranderen van stijl en kleur en kiezen voor de Longueteau ® VSOP.

Reeds de fles is anders – wat deel moet uitmaken van een bepaalde traditie – en is stijlvoller.
Misschien omdat het meer iets is voor een cosy ambiance, meer select.
De fles is doorzichtig maar laat een donkere en amberkleurige rum zien met kastanjebruine accenten die in het glas richting goud en koper gaan.
Qua geur bevinden we ons in een heel andere wereld, die van krenten en vanille, leder en karamel, aangevuld met een hint van zoethout.
De smaak is verleidelijk en doet denken aan sappige pruimen, fijne impressies van dennennaalden en het frisse van tomatenblaadjes.
Lange tijd wordt de smaak gedomineerd door het liquide ervan, ook nadat we hem reeds een tijd doorslikten, door een lange finale van specerijen die op onze tong impressies van fruitgom en een toets van jodium achterlaten.
Om er uitgebreid van te genieten, kiezen we liefst voor een comfortabele setting.
Deze rum is een assemblage van oude artisanale rum van 6 jaar (50%), 7 jaar (40%) en 8 jaar (10%).

 

IMG_6357 l

Longueteau, een streepje geschiedenis

Op het einde van de 19e eeuw raakt de markies van Sainte Marie, eigenaar van de suikerraffinaderij, verslaafd aan gokken, terwijl er een suikercrisis woedt in Guadeloupe van 1882 tot 1886.
Hij verliest en ziet zich verplicht zijn suikerrietplantage en raffinaderij te verkopen, wat naderhand Domaine du Marquisat de Sainte Marie wordt.
Henri Longueteau koopt het in 1895 en besluit van de kleine raffinaderij een fabriek te maken waar artisanale rum wordt gestookt.
Generaties volgen elkaar op en vandaag runt François Longueteau het bedrijf.
Het schijnt ook dat het domein zich heel dichtbij de plek bevindt waar Christoffel Columbus in 1492 voet aan wal zette.
De redactie vraagt niet liever dat ter plekke te gaan verifiëren.

www.rhumlongueteau.fr

www.vaneccelpoel.bewww.crombewines.com  – www.wijnhuisvandenbulcke.bewww.vinilux.frhttp://flessengeluk.bewww.vinotheek.bewww.drink-primeveres.bewww.kuva.bewww.abcdrinks.bewww.vierstraete.behttp://bacchus-knokke.bewww.grappederaisins.be

Marc Vanhellemont

Voor meer “Sticky/Spirits/Beer”, klik hier

Geef een reactie