Sagrantino di Montefalco 2013, jongste update

24/02/2017 - April jongstleden wijdde IVV een uitgebreid dossier aan de DOCG Sagrantino di Montefalco.
Naar aanleiding van de Anteprima Montefalco 2017, die eind februari plaatsvond, geven we u een kleine update.

Het dossier van april 2016 vindt u HIER

In één jaar tijd is er (uiteraard) fundamenteel niet veel veranderd in Montefalco, behalve misschien dan, in de marge, de fraaie reeks witte wijnen op basis van het druivenras spoletino (dat ook wel fout trebbiano spoletino genoemd wordt, omdat deze druif niets met trebbiano te maken heeft).

Wat sangrantino betreft, dat dé druif van deze streek is en de enige die prat kan gaan op een DOCG, was het grote nieuws de lancering van de wijnen van 2013.

Intussen, petje af voor de Italiaanse logica die wil dat we wijnen proeven die klaar zijn, na een opvoeding van meer dan 3 jaar, en geen baby’s waarvan we ons afvragen of ze überhaupt ooit wel kunnen praten. Ook dat we de wijnen konden proeven in het prachtige kader van deze kleine middeleeuwse stad in Umbrië, georganiseerd op een uiterst professionele manier zonder de minste hapering, was bijzonder prettig – wat meteen de reputatie die de Italianen op dat vlak hebben tenietdoet. We konden een zeer groot aantal wijnstalen van het nieuw wijnjaar proeven, blind zoals dat hoort, in uitstekende condities. Ter vergelijking stonden er ook wijnen van 2007 op de proeftafel, om de evolutie van Sagrantino te kunnen inschatten. Eens de etiketten bekend, konden we de domeinen bezoeken waarvan we de wijnen goed vonden. Wat verlangt een mens nog meer?

Lastig 2013

Hoe dan ook was 2013 een lastig wijnjaar. Na een koude en regenachtige lente die de bloesem vertraagde, gevolgd door een normale zomer voor deze streek, regende het vanaf eind oktober pijpenstelen en zagen de wijnbouwers zich verplicht om in allerijl te oogsten. Sagrantino is een zeer laatrijpe druif die van lange en mooie nazomers houdt. Zoals er in dat geval meestal wordt gezegd, was het dus een echt ‘wijnbouwersjaar’. De ideale gelegenheid dus voor de beste onder hen (of zij die het meest geluk hadden) om te bewijzen wat ze waard zijn. De uitdaging lag in het omgaan met een grillige fenolische rijpheid, om evenwichtige wijnen te verkrijgen en tegelijk uitdrogende tannines te vermijden.

Onze favorieten

In dit lastig 2013 willen we binnen de geslaagde wijnen de excellente wijn van Bellafonte aanhalen, maar ook die van Tabarrini en Colsanto, in een meer klassieke stijl.
www.tenutabellafonte.it/it/il-vino  – www.entrepotduvin.be
www.tabarrini.com
www.colsanto.it  – www.magnuswijnen.be

Tenuta Bellafonte

Wat mooie verrassingen betreft, citeren we graag: Di Filippo, Fongoli, Rocca Di Fabbri, Perticcaia, Scacciadiavoli, Adanti, Romanelli en Le Cimate. Zij hadden ingezet op finesse, en hebben daarmee gewonnen.
www.vinidifilippo.com  – www.horeca-totaal.bewww.umbria.bel.picchio@skynet.be
www.fongoli.com/it
www.roccadifabbri.com
www.cantineadanti.com
www.cantinascacciadiavoli.itwww.defijnewijnshop.be
www.perticaia.itwww.umbria.be
www.lecimate.it

Di Filippo

In een notendop

De constatering die we vorig jaar maakten, omtrent de moeilijke klus om het hoge tanninegehalte van deze druif binnen de perken te houden, is ook vandaag opnieuw actueel. Ook de noodzaak dat in sommige gevallen enerzijds de opbrengsten moeten teruggeschroefd worden en anderzijds dat een deel van minder kwalitatieve bodemstructuren uit de DOCG mogen gehaald worden, is brandend actueel.

Tot slot hebben we moeten lachen toen we de wijnen van een van de tenoren van de appellatie proefden, waarvan de groene tannines bovenop een overgeëxtraheerd sap leken te drijven, nadat de eigenaar zichzelf had geprezen dat hij de polyfenolen in zijn wijn helemaal had begrepen en totaal onder controle had.

www.consorziomontefalco.it

Hervé Lalau

Geef een reactie