Saint-Émilion Grand Cru en Rasteau Prestige

21/11/2016 - Wijncoöperaties hebben niet zo'n goede reputatie bij nogal wat wijnliefhebbers. Maar iets wat misschien vroeger het geval was, is vandaag voor meer en meer van deze 'coopés' lang niet meer van toepassing. Het bewijs wordt alvast geleverd door deze twee wijnen!

Château Tour de Yon 2012 Saint-Émilion Grand Cru

chateau-tour-de-yon-st-emilion-grand-cru-75-clDonker granaatrood, een beetje getoast qua geur, herinneringen oproepend aan een geroosterde boterham met daarop een laagje gelei van zwarte bes en aardbei. Heel even duwt de gerookte en tikje verbrande toets de marmelade van goed gepeperde braambessen weg. De smaak is fris, een frisheid die het fijne fruit dat we eerder roken duidelijk onderstreept. Ragfijne tannines komen als een sluier van zijde over de luchtige structuur van de wijn. In de lengte herkennen we een streepje peper, komijn en kardemom. Geen moment worden we door het hout overrompeld. Een smakelijke en heerlijk vlotte saint-émilion!
De wijn is een mix van 75% merlot en 25% cabernet sauvignon die eerst een koude maceratie onderging, waarna de alcoholvergisting opstartte. De inkuiping duurde een 30-tal dagen. Daarna werd de wijn afgetapt en vond de malolactaatgisting plaats in barriques. Vervolgens kreeg hij een opvoeding van 15 tot 18 maanden in Franse eikenhouten vaten, waarvan 80% nieuw.
Château Tour de Yon wordt geproduceerd door de Union de Producteurs de Saint-Emilion die sedert 2006 dit kasteel ten westen van het dorp Saint-Emilion uitbaten. tussen € 20 en € 25 www.udpse.com
www.globalwineries.com  – www.bleuzewines.com  – www.bogavino.be  – www.vindivineshop.be  – www.wereldwijnonline.be  – www.wineonsite.be  – www.migsworldwines.bewww.globalwineries.nl

chateau-tour-de-yon-saint-emilion-grand-cru-2010

Rasteau prestige 2011, Cave de Rasteau, Ortas

32989-250x600-bouteille-cave-de-rasteau-ortas-prestige-rouge-rasteau

Diepdonkerrood. Een volfruitige neus van krieken, frambozen, pruimen  en blauwe bosbessen rijkelijk bestrooid met heel veel tijm en marjolein . Bij het opwalsen nog meer diepte en prikkelende garrigue. In de mond fluwelig fris rood en blauw fruit met toetsen van gekonfijte Naamse pruimen en zoethout . Een krachtige en dense  wijn met een elegante draai en zijdezachte tannines en mooi verweven hout. Een sappige en levendige finale die dorst naar een stukje rood vlees en nog een glas. Een elegante Rasteau op basis van het klassieke Zuiderse trio: grenache , syrah en mourvèdre. 2011 is nu top om te genieten. www.cavederasteau.com
www.cinoco.com

hivers

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie