Saint-Emilion of de aanplant uit het koude front van 1956 (2)

19/11/2020 - Vervolg met technische datas van Cabernet Franc en "Het Belabg van het Cabernet Franc-aandeel in de verschillende eigendommen.

SYNONIEMEN : Acheria, Bouchet (Gironde), Carmenet (Médoc), CapBreton of Plant des sables (Landes), Bouchy of Trouchet Noir (Basses Pyrénées), Grosse Vidure, Breton (Loire), Véronais (Chinon), Noir Dur (Loiret), Cabernet (Oostenrijk), Kaberne Frank (Kroatië).

ORIGINE: Komt uit Bordeaux en lijkt ideaal voor de Libournais. De cabernet franc wordt ook in de Landes en de Basses Pyrénées verbouwd. In de Loire is zijn oorspronkelijke aanplant onzeker. Hij werd er alleszins later dan in Bordeaux geïntroduceerd. Sommigen verwijzen naar pater de Breton, de abt van Saint-Nicolas de Bourgueil (17de eeuw). Hij zou de druivelaar in Chinon en Bourgueil hebben doen aanplanten, vanwaar de bijnaam “Plant Breton”. Maar we vinden ook bij Rabelais een verwijzing naar die “bon vin breton du pays de Verron”, het huidige Chinon. 

AANPLANT-EIGENSCHAPPEN: De cabernet franc bloeit 8 tot 10 dagen vroeger dan zijn neef de cabernet-sauvignon en is gevoelig voor meeldauw, valse meeldauw en rotting. In de Bordeauxregio wordt hij als erg wispelturige plant ervaren, die een bijzondere aandacht vraagt bij het rijpen, zeker op het moment van de pluk. De druiventrosjes van de cabernet franc zijn, in tegenstelling tot die van de cabernet-sauvignon, erg klein en luchtig. De druiven hebben een dun pelletje. Een lichte neerslag zal de druif onmiddellijk kunnen bederven. 

OENOLOGISCHE EIGENSCHAPPEN: De verkregen wijnen hebben een goed evenwicht, stevige tannines, een correcte zuurheid en zijn rond. Ook erg fruitig met tonen van violet en zoethout. In sommige gebieden kan men de cabernet franc in monocultuur verbouwen. De wijnen worden er jong geapprecieerd, maar zijn evenwel goed houdbaar.

In de Libournais vormt deze druif een goed koppel met de merlot in de Médoc en de Graves wordt ze met cabernet-sauvignon en merlot geassocieerd. In de Libournais ondersteunt hij de elegantie van de merlot; in de Médoc is het vooral zijn fruitigheid die gezocht wordt. In ieder geval geeft de cabernet franc in de Bordeaux; – wanneer de weersomstandigheden het toelaten – grote wijnen die goed kunnen verouderen.
In monocépage-wijnen kunnen zij zelfs beter zijn als de meeste merlots of cabernet-sauvignons.

LOKALISATIE: Bordeaux en vooral Saint-Emilion, de Vallei van de Loire (Anjou, Saumur, Touraine, Chinon, Bourgeuil en Saint-Nicolas de Bourgeuil, Loiret…), Charente ( Pineau des Charentes), Bergerac, Gascogne (Lot et Garonne, Gers, Landes), Irouléguy en Madiran, Languedoc, Friuli in Italie, Spanje, Roemenië, Kroatie, Hongarije, Bulgarije, Rusland, Argentinië, Brazilië, Chili, Californië, Canada, Zuid-Afrika, Algerije, Australië en Nieuw-Zeeland.

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie