Saint-Joseph, appellation in beweging

08/10/2018 - Sedert de uitbreiding en de herdefiniëring in 1994 is er veel veranderd in Saint-Joseph, maar het lijkt wel of de modellering ervan in constante beweging is!

Saint-Joseph in opmars

Sedert iets meer dan een jaar of vijf is de vraag naar wijnen van Saint-Joseph er enorm op vooruitgegaan, extreem zelfs. Natuurlijk is Saint-Joseph daar blij om, maar ook een beetje ongerust, zoals voorzitter van de appellation Joël Durand opmerkt : « Uiteraard moet er aan de vraag beantwoord worden, maar eerst en vooral heeft Saint-Joseph meer erkenning nodig, moet het zijn reputatie duidelijker in de verf zetten. We mogen niet vergeten dat dit een zeer moeilijke manier van wijnbouw is, gezien de steile hellingen waarop we moeten werken. En de bezorgdheid om als ‘het kneusje’ van Côte Rotie of Cornas gezien te worden, plaatst ons ongeveer in dezelfde positie als onze overbuurman Crozes-Hermitage. We moeten ertoe komen dat consumenten de prijs begrijpen die aan onze kleinschalige wijnbouw vasthangt, ook al strekt onze appellation zich over een 60-tal kilometer uit. De wijngaardoppervlakten zijn klein en de wijnbouwers zeer geëngageerd, zeker de jonge garde die naar hier komen omdat ze zich aangetrokken voelen tot het granietrijke terroir dat onze wijnen zo bijzonder maakt. Maar dat is lang niet simpel allemaal, vooral niet met wijnen die gemiddeld tussen € 16 en € 20 kosten. »

Jongeren en nieuwkomers

Ik ontmoette er vier en allemaal ten noorden van Tournon, wellicht omdat er ten noorden van Tournon en Mauves meer percelen zijn dan ten zuiden ervan, het historisch epicentrum van de appellation.

Romain D’Aniello in Félines

Félines, in het gehucht La Remise, ligt net boven Limony op het plateau. Het klein domein heet Domaine des Pierrots, heel eenvoudig omdat zijn grootvader en grootmoeder Pierre en Pierrette heetten. Zijn grootvader teelde druiven en bracht die naar de coöperatie van Saint-Désirat. Zijn ouders volgden zijn grootouders niet, het ‘virus’ sloeg een generatie over. Maar alles is vrij snel gegaan. Romain had zijn wijnstudies graag verdergezet, naar het buitenland getrokken, talen geleerd, maar de leeftijd van zijn grootouders besliste daar anders over. Hij liep twee jaar stage bij Yves Cuilleron. Vandaag verbouwt hij 8,5 ha waarvan 6 ha in Saint-Joseph, de rest als IGP. Nuance : belangrijke IGP’s ! Ze zorgen ervoor dat hij wat meer flessen kan aanbieden, goedkopere ook, en op het einde van de maand de eindjes aan elkaar kan knopen, typisch voor kleine wijndomeinen die hun AOC-wijnen vaak onder de prijs verkopen omdat ze nog niet voldoende bekend zijn. En hier komen we terug bij de opmerking van Joël Durant omtrent het loon naar werken. Op 380 m hoogte bevinden zich 4 ha, herkenbaar aan de autobanden aan het begin van elke rij wijnstokken die de draden mee helpen strak houden. In grootvaders tijd werd er niets weggegooid, alles werd minstens één keer opnieuw gebruikt. De rest staat op steile hellingen aangeplant.
Romain produceert op dit moment één witte en één rode St-Jo, maar voor wijnjaar 2017 wordt daarbovenop een selectie van drie barriques voorgesteld. De Saint-Joseph blanc 2016 Domaine des Pierrots oogt helder wit met de geur van witte rozen, fenegriek en peper. De smaak gaat snel over naar aroma’s van abrikoos en gele perzik, acacia en rijpe peer met wat vetiver. De minerale basis en het zilte zorgen voor extra frisheid. 100% marsanne vergist in gebruikte vaten, opvoeding van 9 maanden sur lies.
De Saint-Joseph rouge 2016 Domaine des Pierrots is zwart violet van kleur, licht gerookt qua geur met griottekersen en pruimen onderstreept door zoethout. De smaak is heel fris met nog wat opvallende tannines die echter goed omwikkeld zijn door het vlezige van de druiven. Vandaag ervaren we meer potentieel dan instant drinkplezier. Prefermentaire koude maceratie van 21 dagen, alcoholvergisting in tanks en malolactische gisting in barriques. Opvoeding van 1 jaar in barriques waarvan ¼ nieuw. « Wijn die mij bevalt, is deze die barriques gezien heeft », sluit Romain af.
Domaine des Pierrots

Jean-François Jacouton in Vion

« Het was mijn grootvader André die me de wijnmicrobe doorgaf, niet mijn vader. Mijn grootvader leverde aan Cave de Tain. Ik hielp hem toen ik klein was en ook daarna nog », vertelt Jean-François. In 1997 behaalde Jean-François zijn BTS wijnbouw-œnologie en werkte hij voor de families Courbis en Rostaing in Côte Rôtie. Vervolgens trok hij naar de Savoie waar hij Pierre Boniface vier jaar lang bijstond en kwam hij terug naar de regio voor een eerste test. Na vier jaar hield hij dat voor bekeken omdat het project niet rendabel was en ging hij in loondienst bij de familie Durand in Châteaubourg.

Daar startte hij in 2010 met de wijnstokken van zijn grootvader te vinifiëren, installeerde zich in 2017 in Vion, in het huis van de familie, en vinifieert er sedertdien zijn wijnen. Het domein is vrij klein, amper 2 ha in Saint-Joseph, met wijnstokken op steile terrassen die een prachtig uitzicht bieden op het dorp Vion en de Rhône. Vandaag zijn het echter de 3 ha IGP-percelen die hem redden. « De IGP’s zijn perfect om fruitgedreven wijnen te maken, terwijl Saint-Joseph voor meer gestructureerde wijnen zorgt, zoals de cru dat vraagt. Met deze wijnen en nog wat négoce, begin ik er financieel aan uit te komen », legt JF uit.
Zijn Saint Joseph blanc 2017 Domaine Jean-François Jacouton, wit met een gouden schijn, ruikt naar anijs met kamille. De frisse smaak laat van in het begin een mooie structuur vrij, kristalhelder van opbouw, met zilte tonen die de toetsen van wit fruit goed doen uitkomen. Half roussanne, half marsanne, met malolactaatgisting en gevinifieerd in barriques.
De Saint Joseph rouge 2016 Domaine Jean-François Jacouton is violet paars met een licht gegrilde en gerookte geur met wolkjes iris en viooltjes. De smaak is vlezig met impressies van muskaat, aardbeien en griottekersen met peper, aangevuld met fijne tannines die voor een smakelijk geheel zorgen. De druiven worden voor 20% ontsteeld, gevolgd door een maceratie van 3 weken en een opvoeding van 12 maanden in barriques waarvan 20% nieuwe. « Hier in Vion en Saint-Jean-de-Muzols maken we St-Jo’s gericht op elegantie », concludeert JF.
Jean-François Jacouton
www.lavielevin.nl

Jean François Malsert in Sécheras

Deze wijnbouwer die vandaag veel aanzien geniet, legde een apart parcours af. Jean François runde eerder het bistro-wijnrestaurant Carafes en Folie in Tournon, maar eerst behaalde hij zijn licentie ‘handel en techniek’ in Montpellier en trok vervolgens naar Australië en Nieuw-Zeeland. Zijn wijnbar verkocht hij om zich in het hooggelegen Sécheras te vestigen en zich volledig op wijn te kunnen concentreren.

Wijn verkopen is goed, maar zelf wijn maken is nog beter! In dezelfde geest als zijn wijnbar, wilde hij biologisch werken en zo natuurlijk mogelijk. Maar wijngaarden vinden, dat was wat anders! Maar er waren deze van de familie, geërfd van zijn grootvader, die voor het grootste deel braak lagen. Jean François stroopte zijn mouwen op, ontgon het terrein, rooide wijnstokken en plantte er nieuwe aan, vaak op plaatsen waar hij zich stevig moest vasthouden. Vandaag telt het domein 4 ha, waarvan 2 ha in productie: een deel ervan in Saint-Joseph en een ander deel in IGP-gebied, waarvan hij de wijnen als Vin de France aangeeft. Hij bezit ook 1 ha wijngaard in Ozon, iets meer dan rondom zijn boerderij op 350 m hoogte. « Ik ben blij om zo hoog te zitten, waardoor ik Saint-Jo’s heb van 13,5°. Geen opulente wijnen, maar licht en vlot, zoals ik ze graag drink », vertelt Jean François.
De St Jo blanc 2017 Domaine de l’Iserand ruikt naar acaciahoning met een vleugje munt en kamille. De smaak is heel dynamisch en mineraal met enkele toetsen van wit fruit, fris en met een kruidige finale, een wijn die onmiddellijk in de smaak valt. De wijn wordt gevinifieerd in amforen en ondergaat een malolactische gisting. « Ik vind witte St-Jo vaak wat futloos. Daarom verkies ik amforen boven hout, die voor meer spanning zorgen. Verder wordt deze wijn heel weinig gesulfiteerd, niet geklaard en niet gefilterd bij de botteling. »
Over naar de Saint Jo rouge Les Sabots de Coppi 2016 Domaine de l’Iserand. Coppi, zo heette de ezel van zijn grootvader. Deze wijn ruikt naar wilde sleepruimen, griottekersen en bosaardbeien, onderstreept door een gegrilde toets. De smaak is fris en sappig, fluwelig van structuur, met een licht zilte toets en een ruw kantje van de steeltjes dat heerlijk is. « Ik wil speelse wijnen maken die gemakkelijk drinken, eerder een soort thee van de oogst met ¾ volledige druiventrossen die voor meer diepte en een ruw kantje zorgen. Deze wijn krijgt een opvoeding van 16 maanden in demi-muids. Syrah voelt zich goed in deze vaten, hij wordt er meer gepolijst door zonder dat het hout er doorkomt », aldus nog JF. Een interessante ontmoeting.
Domaine de l’Iserand
https://vin-naturel.be

Julien Cecillon in Saint-Jean-de-Muzols

Julien en zijn echtgenote Nancy komen van ver. Of beter gezegd, kwamen terug, toch wat Julien betreft die een kind van de buiten is en neef van Jean-Louis Grippat. Na commerciële studies en een carrièredebuut in de bankensector, gooide Julien in 2007 het roer volledig om. De dagelijkse stress was hem teveel geworden. En omdat hij altijd al door wijn gepassioneerd was, trok hij naar Montreal om er wijn te verkopen. Maar waarom zelf geen wijn maken?

Hij behaalde zijn landbouwersdiploma en trok de wijde wijnwereld in. Hij werkte onder meer voor Yves Cuilleron, Christophe Curtat, Fabrice Gripa, JC Cellars, Clos du Val, Saintsbury, Indevin en Saronsberg. In San Francisco ontmoette hij Nancy, een uit Texas afkomstige sommelier en journaliste, met wie hij in 2011 besloot om naar Tournon terug te keren en wijn te maken. Hij recupereerde enkele wijngaarden van de familie, 2 ha in Saint-Joseph, zowel voor wit als rood, huurde nog enkele wijnstokken bij en zette een kleine négoce op poten voor wat meer volume. En, we zouden het bijna vergeten, kocht een oude garage in Saint-Jean-de-Muzols en bouwde die om tot wijnkelder.
De kelder waar ik zijn Saint Jo blanc Victoria 2017 Julien Cecillon proefde met geurimpressies van abrikoos en kamille, aangevuld met een fijne toets van anijs. De smaak is smeuïg en charmeert onmiddellijk door zijn aroma’s van wit en geel fruit met een vleugje peper en zoethout. 2017 was het eerste wijnjaar waar vier vaten gemaakt werden. Tot dan werd er sedert 2012 slechts één vat gemaakt van deze blend van marsanne en roussanne, wijnstokken die ze van Victoria huren, een sympathieke oude dame. Maar voor de 2017 werden er twee percelen aan toegevoegd, marsanne van 40 jaar oud en jongere stokken van 6 jaar oud. De wijn krijgt een opvoeding van 10 maanden.
De Babylone 2016 Saint Jo rouge bezit een granaatrode kleur met violet en ruikt naar oude rozensoorten en groene thee. De smaak is fris met impressies van aardbeien, fijne tannines en een gerookte toets die met zoethout verweven is. Een elegante wijn waarin een streepje grafiet voor extra reliëf zorgt. Opvoeding van 18 maand in barriques waarvan 10% nieuwe. En dankzij de négoce stelt Julien naast zijn St-Jo’s ook nog enkele andere crus en IGP-wijnen voor.
Julien Cecillon – www.juliencecillon.com
a_verbeken@hotmail.com

Wat denkt een jonge maar reeds ervaren wijnbouwer over de evolutie van Saint-Joseph ?

Aan het woord is Jérôme Coursodon van het gelijknamige domein: « Saint-Jo is een van de Côtes du Rhône die sedert de jaren 80 enorme inspanningen levert, uiteraard kwalitatief maar niet alleen dat. De uitbreiding van de herkomstbenaming in 1969 zorgde voor een positief elan. Maar het was pas in 1980 dat de zaken echt mooi evolueerden, niet vergetende dat destijds de teelt van abrikozen en perziken voor de nodige financiële middelen zorgde. Land ontginnen en heraanplanten kost handenvol geld. Wanneer we naar de evolutie kijken van onze wijnen op het domein, loopt dat ongeveer samen met de veranderingen die er in Saint-Joseph plaatsvonden. In het begin maakte mijn grootvader wijn en teelde hij abrikozen. Mijn vader breidde nadien het wijndomein uit en met mijn komst veranderde de stijl van onze wijnen.


De algemene stijging van de kwaliteit van de wijnen, op niveau van de appellation, zorgde ervoor dat we dichter bij die van Cornas en Côte Rôtie kwamen. Deze kwaliteitsstijging leidde tot meer bekendheid en een grotere vraag naar onze wijnen. Onze volgende uitdaging is deze bekendheid aan de juiste verkoopprijs koppelen. Wanneer we weten dat een St-Jo kan zakken tot 10 of 12 euro, weten we ook dat dit veel te weinig is voor het werk dat eraan voorafgaat. »
Tijdens het proeven van enkele vatstalen na dit interview werd duidelijk dat wijnjaar 2017, in tegenstelling tot wat ervan gedacht werd, eerder fris, fruitig en smakelijk is, ondanks de hitte en de droogte na de klimatologische perikelen van de lente.
www.domaine-coursodon.com
http://pikowines.com/frwww.terre-vin.bewww.lemillesime.ch/frwww.henribloem.nl

Saint-Joseph in rood

Dankzij hun strijd en moedige uitdaging om de appellation te herdefiniëren, voegde Saint-Joseph ook een dosis elegantie aan zijn wijnen toe, getuige deze fraaie voorbeelden.

Septentrio 2016 – Saint-Joseph – Cave de Saint-Désirat

Granaatrood met karmozijn, ruikend naar confituur van griottekersen met licht gerookte en kruidige accenten. De smaak is sympathiek, fris en fruitig: een mix van marmelade van rode en zwarte bessen gekruid met zwarte peper en onderstreept door zoethout met anijs. Eveneens de afdronk is fris, maar ook een beetje gebrand door de houtlagering.
Maceration van 24 dagen. Opvoeding in betonnen kuipen en inox tanks, gevolgd door barriques.

Les Mariniers du Fleuve 2017 – Saint-Joseph – Cave de Saint-Désirat

Paars violet met een ragfijne geur van oude rozensoorten met een vleugje patchouli en aroma’s van burlatkersen en bramen. Krokant van smaak met sappige tannines, heel toegankelijk van stijl en zelfs geschikt als aperitief. Zeer aangename wijn, een plezier.
http://cave-saint-desirat.com
www.corawine.be/fr/www.daniel-vins.ch

Pleine Lune 2016 – Saint-Joseph – La Ferme des Sept Lunes

Robijnrood met amethist, ruikend naar vruchtvlees van blauwe druiven met veel peper, wat kardemom en boerenwormkruid, waar nog accenten van verse tabak en zoethout bijkomen. De smaak is veel fruitiger en biedt een mand vol burlatkersen, blauwe pruimen en aalbessen waarvan het sap heel verfrissend overkomt, een frisheid die nog versterkt wordt door een puntje koolzuur. Een vrolijke Saint-Joseph voor de dorst!
De wijnstokken worden biodynamisch verbouwd. Opvoeding van 12 maand in demi-muids en gebruikte barriques.
Ferme des Sept Lunes
https://vin-naturel.behttp://atasteaffair.comwww.bacchus-knokke.bewww.karakterwijnimport.nl

Méribets 2016 – Saint-Joseph – Domaine Vallet

Robijnrood met violet, met aroma’s van zwarte aardbeien met anijs, amandelpasta met viooltjes en zwartebessengelei met peper. De smaakaanzet is fris met bovenop de eerder waargenomen impressies nog vruchtvlees van frambozen, pruimen en bramen, het geheel in een elegante mal gegoten. De fijne tanninestructuur belemmert nergens het vlotte van deze wijn, een die we snel opnieuw willen proeven.
Maceratie van 20 dagen. Opvoeding van 10 maanden in barriques.

Muletiers 2016 – Saint-Joseph – Domaine Vallet

Muletiers is anders van stijl, meer kruidig en met een meer aardse structuur, zoethout op kop. Ook de tannines zijn meer opvallend, maar de wijn is even aangenaam en fris.
De wijnstokken zijn 40 jaar oud. De oogst macereert 25 dagen en de opvoeding gaat voor 90% door in nieuwe barriques.
www.domainevallet.com
http://toutestvin.comhttps://tgvins.bewww.lemoulinavins.bewww.elixirs.ch

L’Olivaie 2016 – Saint-Joseph – Domaine Coursodon

Granaatrood met paars. De geurimpressies van tegen elkaar gewreven vuursteen, vochtige aarde en gerookt, verbergen heel even de gelei van zwart fruit, de mix van aardbeien, kersen en zwarte bessen, alsook de olijven en vijgen. De smaak is breed, smeuïg en lijkt weelderig met een imposante tanninestructuur, maar deze tannines zijn ook rijp en laten het geconcentreerde sap van alle eerdere indrukken probleemloos door. Specerijen als peper en komijn zetten het fruit meer in de verf, rustend op een minerale basis. Een mooi bitter versterkt het karakter en het frisse van deze wijn.
Ontsteelde oogst. Maceratie en fermentatie in open kuipen gedurende 18 dagen met dagelijks 2 pigeages. Opvoeding van 15 maanden in houten vaten, waarvan 15% nieuwe.
www.domaine-coursodon.com
http://pikowines.com/frwww.terre-vin.bewww.lemillesime.ch/frwww.henribloem.nl

« La Relève’’ 2016 « – Saint-Joseph – Domaine Jeanne Gaillard

Granaatrood met karmozijn, subtiel maar instant ruikend naar het bedwelmende van salie, melisse, viooltjes en absint. Het fruit proeven we in de smaak, fris en sappig, met knapperige en vrolijke tannines die het geheel distilleren in een plantenlikeur met sappig fruit. Een super aromatische Saint-Joseph!
Koude en prefermentaire maceratie van 5 dagen. Opvoeding in recente barriques, waarvan 2 nieuwe, gedurende 18 maand.
www.domainespierregaillard.com/vins_jeanne.php
www.mouchart.bewww.qualivino.bewww.wineplus.bewww.privinliege.be – www.vins-prives.comhttps://tgvins.bewww.oliviervins.comwww.fontaine-aux-vins.be –  www.wijnensanders.behttp://vinumestsanus.euhttp://hermanwines.comwww.pierre-wyss.ch

Passion de Terrasses 2016 – Saint-Joseph – Domaine Guy Farge

Granaatrood met karmozijn, geurend naar oude rozensoorten, irissen en viooltjes waarvan de bloemblaadjes besmeurd zijn met een paar druppels sap van griottekersen en zwarte bessen. De smaak is minder expressief dan de geur en verkiest zich te verstoppen achter de strakke architectuur met cisterciënzerallures. Kortom, streng. Vandaag moeten we even zoeken naar zijn fruit, dat niettemin veelbelovend is en verleidelijk. In afwachting zegt zijn textuur, densiteit en lengte reeds erg veel over zijn potentieel.
Wijnstokken van meer dan 100 jaar oud. Vinificatie van 1 maand met volledige trossen. Opvoeding van 12 maanden in gebruikte vaten van 400 liter + 2 maanden in tanks.
Veel meer toegankelijk is de Terroir de Granit 2016 van Guy Farge, een Saint-Joseph met een donkere granaatkleur, ruikend naar geleien van frambozen en rode aalbessen, fijn van smaak en aantrekkelijk door zijn mooi fruit, zijdezachte tannines en frisse sappigheid.
www.vigneron-guy-farge-rhone.com
https://winebar-mouchart.be/frhttp://lesvinspublics.chhttps://wijntransport.com/en/home

Mairlant 2016 – Saint-Joseph – Domaine François Villard

Granaatrood met amethist. De geur doet denken aan potlood waarmee op het vruchtvlees van zwarte bessen irissen en viooltjes werden getekend. De smaak volgt dezelfde tekening, fijne en fruitige arabesken op een ietwat ruwe zijde van tannines. Een frisse zijde is het, fluwelig ook, schalks en speels, waarin specerijen voor een vleugje magie zorgen. Een opgewekte Saint-Joseph!
Oogst met 50% volledige druiventrossen. Inkuiping van 12 dagen in inox tanks en houten kuipen. Opvoeding van 18 maanden in vaten van 2 tot 4 jaar.
www.domainevillard.com
www.cavedesoblats.comwww.cavesdelabbaye.behttps://lechemindesvignes.bewww.maisondesvinsfins.bewww.portovino.bewww.rrrhone.bewww.vierheemskinderen.nlwww.aklin-vins.chhttp://lepasseurdevin.com

Saint-Joseph 2016 – Domaine Aléofane – Natacha Chave

Bloedrood met robijn. Aparte geur van terpentijnboom en berlingotsnoepjes met munt, gevolgd door confituur van frambozen en bramen met engelwortel. De smaak is zacht en heel verfijnd, wat ingehouden ook, kwestie van het plezier extra te verlengen. Een geraffineerd genot dat met mondjesmaat, maar constant, wordt verspreid. Maar vergis u niet, want achter deze innemende zachtheid en charme schuilt een stevig karakter.
Wijnstokken van 50 jaar oud. Opvoeding van 12 maanden, voor 60% in demi-muids en 40% in gewone vaten. Biologische wijnbouw.
Domaine Aléofane
www.cavedesoblats.comhttp://etiquette-wines.comwww.sommeliere.bewww.maisondesvins.bewww.lavolnaysienne.bewww.vyncke-daels.bewww.pierreachewijnen.nlwww.vinothentic.chwww.muvino.ch

La Dardouille 2016 – Saint-Joseph – Domaine Emmanuel Darnaud

Bijna zwart robijnrood met aroma’s van grafiet, zoethout, wilde pruimen en irissen die een genereuze wijn aankondigen. In de smaak worden al deze impressies bevestigd, gekoppeld aan gulle fruittonen. Een tegelijk opulente en smakelijke wijn die reeds vandaag zeer aantrekkelijk is. Maar neem hem niet te licht op, want zijn koppige karakter zegt reeds iets over zijn lange levensduur.
Voor 80% ontsteelde oogst. Gisting van 20 dagen in open houten kuipen. Opvoeding van 15 maanden in barriques en demi-muids van 1 en 2 wijnen.
www.domainedarnaud.com
www.maisondesvinsfins.bewww.rhonevaluewines.euwww.delogie.nlwww.chateauvieux.ch/fr/epiceriewww.martel.ch

La Sybarite 2016 – Saint-Joseph – Domaine Aurélien Chatagnier

Granaatrood violet met overweldigende geuren van zure snoepjes, violetjes, lokum en andere lekkernijen uit onze kindertijd. De smaak is al even aantrekkelijk, puur geluk van strakke tannines gedrenkt in een fris en kruidig sap. Een veter zoethout rond een floraal boeket zorgt voor een mooie finale.
Maceratie van 3 weken. Opvoeding van 1 jaar in vaten van 1 tot 5 wijnen.
aurelien.chatagnier@free.fr

Les Royes 2016 – Saint-Joseph – Domaine Courbis

Paars granaatrood met een licht gerookte geur waaruit aroma’s van zwart fruit en zoethout ontsnappen met een accent van viooltjes. De smaak is fris en doet denken aan oude rozensoorten, rijstpoeder en komijn, een elegantie die zich verderzet in de fijne fruitimpressies. Burlatkersen en aardbeien komen daarin het meeste naar voren, maar worden vervolgens afgelost door pruimen en blauwe bosbessen. Heerlijke wijn.
Maceratie van 3 weken. Opvoeding van 18 maanden: voor 1/3 in nieuwe vaten, 1/3 in vaten van 1 wijn en 1/3 in vaten van 2 wijnen. 

La Cotte Sud 2016 – Saint-Joseph – Domaine Courbis

Zwart granaatrood ruikt hij naar potloodvulling, rozengelei, kriekenconfituur en menthol. De zachte en frisse smaak is vlot en elegant tegelijk, met daarin tal van fruitige en florale accenten. De strakke en fijne tannines doen het sappige en het vlezige opborrelen, met in het verlengde daarvan een lange en kruidige finale.
De ‘gewone’ Saint-Joseph 2016 van het domein moet iets eerder gedronken worden. Het is een van bij de start heel fruitige wijn, fris en elegant, met enkele specerijen die deze zeer smakelijke Saint-Joseph een extra boost geven.
Voor 100% ontsteelde druiven. Vinificatie in inox tanks. Maceratie van 15 dagen. Opvoeding van 18 maanden: voor 50% in nieuwe vaten en vaten van 1 wijn.
www.vins-courbis-rhone.com
Colruyt – www.mondovino.chwww.henribloem.nl

Wijnjaar 2015

Saint-Joseph 2015 – Vidal-Fleury

Zwart violet start hij met een geurig boeket van lelies, irissen en viooltjes, waarna hij overgaat naar aroma’s van kersen en zwarte aardbeien afgewerkt met rijstpoeder. In de fijne en elegante smaak komen we specerijen tegen, waaronder witte peper, komijn en kardemom met wat zoethout, alvorens er naar sappige vruchten wordt overgegaan die de zijdezachte tannines kleuren. Een frisse wijn, uitstekend bij de maaltijd maar ook als aperitief.
Maceratie van 3 weken. Opvoeding in contact met de lies gedurende 3 maanden in tanks, gevolgd door 12 maanden in foeders.
www.vidal-fleury.com
www.hasseltmillesime.behttps://www.gall.nl

Anaïs 2015 – Saint-Joseph – Domaine du Chêne

Zwart granaatrood met een geur die aan bloemen, fruit en specerijen doet denken. Deze opeenvolging treffen we ook in de frisse smaak aan, waarmee trouwens het tannineraster geparfumeerd wordt. Viooltjes, griottekersen en zwarte peper, pioenrozen, blauwe bosbessen en komijn, en iris, tijm en lavendel zijn de trio’s die telkens terugkomen.
Maceratie van 20 dagen. Opvoeding van 18 maanden in nieuwe barriques.
www.domaineduchenerouviere.com
https://vins-mostade-gobert.bewww.levieuxjeanvins.com

 

CH 2015 – Saint-Joseph – Cave de Tain

Donker granaatrood met geuren die aan snoep doen denken, gekonfijt fruit en ijs van bloemblaadjes. De smaak is ontzettend sappig met gulle aroma’s van bramen en zwarte bessen, maar ook viooltjes en rozen, waardoor deze wijn bijzonder smakelijk wordt. De evenwel goed aanwezige tannines zitten gevat in een aangename smeuïgheid. In de finale bemerken we specerijen die zin geven om de wijn opnieuw te proeven.
Lange maceratie in betonnen kuipen, gevolgd door een warme postfermentaire maceratie van 3 weken. Opvoeding in tanks gedurende 6 maanden in contact met de fijne lies, gevolgd door een houtlagering van 12 maanden in vaten van 400 liter.
www.cavedetain.com
comptoir_des_vins@skynet.be

 

Les Granilites 2015 – Saint-Joseph – M. Chapoutier

Een mix van karmozijnrood en granaat met een geroosterde geur van toast met confituur van frambozen en kersen, sterk gekruid met zwarte peper vermengd met anijs en zoethout. Met een vet potlood worden er in het smaakprofiel enkele rozen en irissen getekend. Het frisse en fruitige wordt momenteel nog omwikkeld door stevige tannines met een textuur van crêpe de Chine. De expressie van deze wijn komt vandaag nog niet helemaal tot uiting. Om van zijn volledige potentieel te genieten moeten we dus nog enkele jaren wachten.
Maceratie van 4 weken en malolactische gisting in vaten. Opvoeding van 12 maanden in barriques, gevolgd door 6 maanden in betonnen kuipen.
www.chapoutier.com
www.young-charly.com  – www.berthaudin.chwww.collection-markus-nauer.chwww.orbwijn.nl

Tot hier deze zeer mooie degustatie van een appellation die de wind in de zeilen heeft.
In een volgende aflevering hebben we het over Saint-Joseph in wit, veel minder courant, maar die net zoals de rode wijnen meer dan de moeite waard zijn om er onze neus in te stoppen en ze te proeven.

Marc Vanhellemont

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie