Sancerre rosé

25/04/2018 - Sancerre in rosé bestaat: sommigen weten dat, anderen niet. Voor deze laatste vertellen we graag dat deze roséwijnen uitsluitend op basis zijn van pinot noir en tot stand komen door de saignée-methode of directe persing, en vrijwel allemaal een opvoeding krijgen in inox tanks. Kalkrijke bodems zorgen voor een aangename frisheid in deze wijnen, die de vaak kruidige fruittonen meer in de verf zetten.

Deze vlotte en zachte wijnen zijn perfect als aperitief, maar vele onder hen zijn vol en lang genoeg om ze bij een gerecht te serveren en een deel van de maaltijd te begeleiden, en zelfs meer. Wijnliefhebbers die van fijne wijnen houden zonder al te veel poeha, vinden hier beslist hun gading.

Enkele roséwijnen voor de lente of de zomer

Zelfs wanneer er nog flessen overblijven na de zomer, geen nood. Hun frisheid en densiteit zorgen ervoor dat ze nog een tijdje kunnen bewaard worden. Reken een paar jaar en er wachten u ongetwijfeld mooie verrassingen.

Domaine des Trois Noyers 2016 – Sancerre

Mooi abrikooskleurig ruikt hij naar gele perzik en mango alvorens hij overgaat naar framboos en rode aalbes, afgewerkt met een vleugje peper dat al dit fruit onderstreept. De smaak van deze fijne rosé is aantrekkelijk van in het begin, aangenaam fris en smeuïg. We proeven een mix van al het gele en rode fruit dat we eerder roken, maar deze keer gekruid met kurkuma. Vol en lang van smaak, maar ook fruitig en fris, een rosé die als aperitief kan gedronken maar het ook bij de maaltijd uitstekend doet.
Dit klein domein van 8 ha bestaat sedert 1966 en is eigendom van de familie Reverdy-Cadet. Het ligt in Verdigny-en-Sancerre, ten noordwesten van Sancerre.
reverdy-cadet@wanadoo.fr
https://landsheere.be – www.vienne-rammant.be – www.onlinewijnenbestellen.nl

 

Domaine Michel Vattan 2016 – Sancerre

Roze met een schijn van karmijnrood. De geur doet denken aan sap van granaatappelzaden en kersen met een elegant accent van rozen in de knop. Verder ruiken we minerale impressies en een vleugje gerookt. Het vineuze van deze wijn valt direct in de smaak. Sappig en een tikje zilt van smaak is hij, met indrukken van een kwartje gekonfijte sinaasappel met een duidelijk bitter van de schil dat deze wijn extra fris maakt. Daarna volgt er nog een krokante maraschinokers met wat zwarte peper erop. Een aparte rosé, een van directe persing.
Dit domein ligt in Maimbray, ten noordwesten van Sancerre, en bestaat sinds 1930. In drie generaties ging het over van 3 ha polycultuur naar bijna 10 ha wijngaarden. Aanvankelijk was het domein eigendom van de familie Vattan, maar in 2008 werd het overgenomen door Nathalie en Pascal Joulin die er van in 2002 aan de slag waren. Hun zoon Rémy volgt hen vandaag op.
http://michel-vattan.com
https://au-paradis.nl – www.belpaso.nl

Cuvée La Grange Dîmière 2016 – Domaine Jean-Max Roger – Sancerre

Roze met een lichte schijn van violet, geparfumeerd met gelei van frambozen, aardbeien en rode bessen, opgefrist met een straaltje limoensap met vanille. De elegante smaak doet ons denken aan bosaardbeien en wilde frambozen met een fris accent van passievruchten. Enkele rozenblaadjes en een takje lavendel zorgen voor extra complexiteit in deze smakelijke dorstlesser.
Een rosé van directe persing op basis van pinot noir die aangeplant staat op een terroir van silex. De opvoeding vindt plaats in contact met de fijne lies. La Grange Dîmière refereert naar een oude tiendschuur die deel uitmaakt van het oudste deel van de vinificatieruimte. Bué is het dorp waar de familie Roger origineel afkomstig van is, en dat reeds van in de 17e eeuw. Vandaag bezit het domein 26 ha in Sancerre. Jean-Max Roger werkt er samen met twee van zijn drie zonen: Etienne en Thibault.
www.jean-max-roger.fr

Domaine Hubert Brochard 2016 Sancerre

Licht zalmroze met een gouden schijn, geurend naar rode zachte vruchtensnoepjes met daarin impressies van meloen, abrikoos, perzik en een gepeperde schil van mandarijn. De wijn is smakelijk en vlezig, fris en sappig, met heerlijke specerijen als komijn en paprika die het geheel meer in de verf zetten. Een rosé voor elke gelegenheid.
Rosé van de saignée-methode op basis van pinot noir die voor de helft van een kleibodem komt en de andere helft van terroirs met silex en kalk. Dit domein dat eind 19e eeuw werd opgericht, strekt zich uit over meer dan 60 ha en is onderveeld in Sancerre, Pouilly Fumé en Vin de Pays.
www.hubert-brochard.fr
www.corawine.be – www.chacalliwines.com – www.wereldwijnonline.be – www.perfectewijn.nl

Duc de Tarente 2016 La Cave des Vins de Sancerre

Roze met een hint van amethist. De geur doet denken aan citrus en rood fruit dat impressies oproept van kumquat, sukade, rode aalbes en framboos met wat bosgrond en verse munt. De smaak is vlot en heerlijk smeuïg door het zachte van de textuur. We vinden er tal van vruchten in terug van in de geur. Zoethout en kurkuma onderstrepen ze en laten ze inbedden op een minerale basis. Een sappige en krachtige rosé van directe persing met een opvoeding in inox tanks.
La Cave des Vins de Sancerre, opgericht in 1963, is de enige wijncoöperatie binnen de appellation Sancerre en telt 92 aangesloten wijnbouwers die verspreid zijn over 12 gemeenten.
www.vins-sancerre.com
www.ballouismeeus.be

La Rabaut 2016 Domaine Joseph Mellot Sancerre

Zalmachtig roze met een heel gepeperde geur van gekonfijte citrusvruchten, aangevuld met rood fruit en omringd door een vleugje zoethout. De smaak geeft de indruk van heel doordacht te zijn, uitgestrekt en breed, goed in evenwicht gebracht door een frisheid die knap geïntegreerd zit in het volle fruit. Dit alles geeft zin om te onderzoeken of het fruit er nog beter kan uitkomen. Onmiddellijk proeven we aardbeien, granaatappelzaden, bloedsinaasappels, kersen … zij het allemaal iets geconcentreerder. Deze knappe rosé is het resultaat van een directe persing.
De geschiedenis van de familie Mellot gaat terug tot in de 16e eeuw. César Mellot was zelfs consultant voor de wijnen die aan de tafels van Louis XIV geschonken werden. De familie Mellot gaat echter uit elkaar in 1969. Edmond en Joseph Mellot splitsen het domein Alphonse Mellot op. Joseph Mellot neemt vervolgens het wijngedeelte over en geeft er zijn eigen naam aan. Vandaag telt het domein iets meer dan 100 ha verdeeld over de meest bekende appellations van de Centre Loire.
www.josephmellot.com
www.millesima.be – www.dewitwines.be – https://lechemindesvignes.be – www.tannico.be – www.uvinum.be

En nu maar hopen dat het zomerseizoen er snel aankomt zodat we van deze rosé sancerres volop kunnen genieten. Fris, goed fruitig en vaak vineus, kunnen het zowel uitstekende aperitiefwijnen zijn als smakelijke maaltijdwijnen tijdens een zomerse lunch of diner.

Marc Vanhellemont

Andere Sancerre dossiers:
Witte Sancerre, een update
Rode Sancerre

Dossiers IVV, klik hier 

Geef een reactie