Sangiovese, sì – ma di Romagna !

15/01/2018 - Romagna twist met Toscane over het ouderschap van sangiovese. Niet zonder historische argumenten. Maar belangrijker, wat ons betreft, is dat er uitstekende wijnen worden gemaakt.

Waarom moeten er altijd vergelijkingen gemaakt worden door regio’s die minder bekend zijn, tegenover die met meer succes? Waarom moet een Crémant de Bourgogne ‘even goed zijn als een champagne’? Waarom moet een chardonnay van Limoux even goed zijn als een witte wijn van Bourgogne? Een cencibel van La Mancha even goed als een tempranillo van Rioja? Sangiovese van Romagna (of nielluccio van Corsica) even goed als chianti?

En wat als we het over de origine zelf hebben?

Zich vergelijken op basis van één druivenras, dat is zijn ware identiteit miskennen.
Te meer omdat de reputatie van Toscane niet meteen gestoeld is op sangiovese op zich, maar op zijn herkomstbenamingen: Chianti, Montepulciano, Montalcino. Nog belangrijk is dat er gebruik wordt gemaakt van diverse variëteiten van sangiovese – prugnolo gentile, brunello … en dat er vaak een blend gemaakt wordt met andere druivenrassen (canaiolo, mammolo …).
Daarbovenop moet er rekening gehouden worden met de neiging van bepaalde herkomstbenamingen in Firenze en Siena die gebruik maken van lange rijpingstijden, waardoor een flink deel van de typische eigenschappen van de druif worden uitgegomd.
In Romagna, in het land van Peppone, is dat sowieso minder het geval, daar waar wijn lange tijd bedoeld was om de dorst van de gewone bevolking te lessen, en niet zozeer die van de rijke patriciërs.

Enkele cijfers

Met meer dan 8500 hectare is sangiovese goed voor ongeveer 15% van de wijnstreek van Emilia-Romagna. Sangiovese is er het tweede belangrijkste druivenras, ver na trebbiano romagnolo (15.000 ha), maar bijna gelijk aan de drie lambrusco’s (salamino, grasparossa en sorbara) en ver voor ancellotta, barbera en croatina.

De belangrijkste vier provincies voor sangiovese zijn, in afnemende volgorde: Forli (3200 ha), Ravenna (1300 ha), Rimini (1200 ha) en Bologna (700 ha). In het westelijke deel (Emilia) is sangiovese zo goed als afwezig. Het is daar dat de drie variëteiten van lambrusco het mooie weer maken.

Wat de historische feiten ook mogen zijn (in Faenza was er in 1672 voor het eerst melding van het woord sangiovese), toch heeft Romagna er alle belang bij dat het de nadruk legt op zijn origine en op de bijzonderheden van het terroir (12 bezitten een eigen zonale vermelding), eerder dan op het druivenras of op de geografische nabijheid van Toscane (hoewel heel het noorden van Toscane grenst aan Emilia-Romagna). Ook hoeven ze zichzelf niet te schamen om met enkele lokale blauwe druivenrassen, zoals croatina bijvoorbeeld, blends te maken.
Hieronder vindt u enkele voorbeelden van wat sangiovese van Romagna kan bieden, gebaseerd op een recente proeverij tijdens de wijnbeurs Enologica Bologna.

Zes wijnen ter illustratie

Enio Ottaviani 168 Rosso Sangiovese Rubicone IGP 2016

Expressieve geur van blauwe bosbessen, pruimen en rode aalbessen. Heel sappig van smaak, het type wijn dat perfect is voor een ongecompliceerd diner onder vrienden. Het bewijs ook dat in Romagna de waarde niet afhangt van het aantal jaren rijping.
www.enioottaviani.it
www.webshop.larco.be

Torre San Martino Gemme 2014

Zeer mooie geur van leder en laurier, gevolgd door pruimen en sleepruimen. Een beetje munt ook en een prettig bitter in de finale, precies wat nodig is. Deze rode tafelwijn, afkomstig van de hellingen aan de voet van de Apennijnen in Romagna, nabij Forli, doet het ongetwijfeld goed bij charcuterie van de bergen en bij wild van de banditi van Romagna. En dit is nog maar de instapwijn van dit wijnhuis!
www.torre1922.co/wines

Ulziano Romagna Sangiovese Superiore 2014

Niet alle sangiovesewijnen zijn hetzelfde alvorens ze rijp zijn. Deze onderscheidt zich door zijn accenten van as, uitdrogende tannines en slecht versmolten zuren. Maar smaken verschillen, niet? De sommelier van dienst vond dat deze wijn vlot drinkbaar was. Ik ben er niet op ingegaan …
www.palazzonadimaggio.it

Noelia Ricci Godenza Romagna Sangiovese Superiore 2013 

Een hint van pinot in de geur. Qua smaak bezit hij impressies van tapenade, menthol en verwelkte rozen. Heel elegant, deze wijn, en ook wat speels. Net zoals het aapje op het etiket.
www.noeliaricci.com

www.webshop.larco.be

San Patrignano Romagna Ora 2015

Zeer mooie geur van gerookt, doorregen, met toetsen van wierook en leder. Zachte tannines, sappig van smaak, met fraaie zuren en een puntje zout in de finale. De geknipte wijn voor bij wild.
www.vascogroup.com

Nicolucci Predappio di Predappio Riserva 2013

Vigna del Generale 

Heerlijk florale geur, mooi evenwichtig van smaak, tussen vrij duidelijke tannines en een uitstekende sappigheid. Meer verfijnd dan krachtig, maar zeker de moeite waard.
http://vininicolucci.com

Hervé Lalau

Dossiers IVV, klik hier 

Geef een reactie