Sankt Laurent, Oostenrijks verborgen troef?

05/12/2019 - Sankt laurent is een druif die bij ons weinig bekend is. In Tsjechië is dit druivenras bekender en staat het veel meer aangeplant, maar het is in Oostenrijk dat de wijnen ervan interessanter zijn, waar sankt laurent ongeveer 1,6% van de totale aanplant uitmaakt.

De naamdag van Sint-Laurentius is 10 augustus en laat dat nu net de dag zijn dat het druivenras sankt laurent meestal start met verkleuren (véraison). Vandaar ook zijn naam, wordt gezegd. Zijn origine zou in de Bourgogne liggen. Een feit is dat hij gelijkenissen vertoont met pinot noir, waaronder stevige zuren en aroma’s van kersen. Daarentegen houdt hij meer van eerder diepe bodems en is zijn schil dikker dan die van pinot noir. De ongeveer 730 hectare die er aangeplant staan in Oostenrijk, vinden we terug in Thermenregion en in het noorden van Burgenland.

Onze favoriete wijnen per wijnjaar

Heinrich – Burgenland – St. Laurent 2015    

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est csm_flaschen_stlaurent_14_4814dd586a.jpg.Van onze proeverij is dit een van de meest opwindende wijnen: rechtlijnig en elegant profiel, diepgaand en met een sappige tanninestructuur. En met voldoende vlezigheid om zijn samenhang, verticale structuur en vitaliteit niet te hervormen. Complex aromatisch en charmant, met indrukken van pruimenstroop, witte peper, jeneverbes en een vleugje zoethout. Finale die goed standhoudt met een minerale frisheid.
www.heinrich.at  – www.leirovins.be

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est HEINRICH-Biodynamie_000.jpg.

Léo Hillinger – Burgenland – St. Laurent 2015

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est stlaurent_2.jpg.Misschien de meest vineuze wijn van allemaal, met een mooie vlezigheid rond een elegante tanninestructuur. Kruidige geur van rijp zwart fruit. Sappige en zeer toegankelijke smaak, maar met behoud van zijn evenwicht. Een zeker vineus classicisme. Goed persistente, fruitige en frisse finale, vooral dankzij het klein tanninebittertje.
www.leo-hillinger.com – www.heisterkamp.com

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est hillinger.jpg.

Familie Reinisch – Thermenregion – Holzspur St. Laurent 2016 en 2015

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est holzspur-st-laurent-1.jpg.Bij aanvang in de wijn van 2015 domineren de toetsen van pruimen, maar na wat verluchten gaan we richting krieken op siroop en specerijen. Vrij krachtig, tussen alcohol en tannine-extractie, gelukkig badend in heel veel sap, wat voor een zekere charme zorgt. Meer solide dan elegant, maar fris van begin tot einde. Het profiel van de wijn van 2016 is meer hoekig, met een stevige tanninestructuur en vrij scherpe zuren. Iets meer sappigheid had prettiger geweest.
www.j-r.at – www.oostenrijkswijnhuis.be

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est reinisch-1.jpg.

Stift Klosterneuburg – Thermenregion – St. Laurent Ausstich 2016

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est LW_StLaurentAusstich_StiftKlosterneuburg.jpg.De eerste geurindruk is middelmatig expressief, maar gaat na wat verluchten richting aroma’s van kersen en blauwe pruimen met een vleugje hout. Naar het midden toe is de smaak ontzettend fris, met correcte tannines en een korte afdronk. Een wijn voor onmiddellijk drinkplezier die meer bewaarpotentieel heeft dan de Reserve 2017, die we wat verder hieronder becommentariëren.
www.stift-klosterneuburg.at –  www.barriquewijnen.be

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est csm_Klosterneuburg_259-1-keyvisual_7600x4000_02_c6f6a2be4a.jpg.

Johannes Gebeshuber – Thermenregion – Sankt Laurent 2016 

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est flaschen-lage-stlaurent.jpg.Aroma’s van blauwe pruimen en hout, middelmatig expressief, dat zijn de geurindrukken die we eerste tegenkomen. De smaak is ontegensprekelijk vineus, een evenwichtig geheel met soepele en sappige tannines. De finale wordt opgefrist door een puntje bitter en bezit voldoende afdronk.
www.weingut-gebeshuber.atwww.whynotwein.eu

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est c-Gebeshuber-by-Steve-Haider-2016-119.jpg.

Tinhof – Burgenland – Sankt Laurent 2017                                                 

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est Tinhof-Sankt-Laurent-1.png.Bodems van alluviale kiezel en bruine aarde voor de druiven die gezicht geven aan deze wijn. Heerlijke geur van rood fruit, maar ook van zwarte kersen. De smaakaanzet is aanvankelijk een tikje rond, sappig en met niet overdreven veel tannines, waarna deze wijn zich onmiddellijk opricht dankzij een frisheid die voor extra spanning zorgt. Elegant en harmonieus, deze wijn. Hem een beetje gekoeld drinken, lijkt ons geen slecht idee.
www.tinhof.atwww.elvinoloco.beL’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est erwin-tinhof.jpg.

Stift Klosterneuburg – Thermenregion – St. Laurent Reserve 2017                                           

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est LW_StLaurentReserve_StiftKlosterneuburg-1.jpg.Aangename geuren van rode vruchten op siroop, type aardbeien en rode aalbessen, voor deze wijn die een opvoeding kreeg in barriques, wat opvalt maar niet domineert. Bij het openen van de fles lijkt de wijn heel gesloten, maar na verluchten komt er fruit tevoorschijn met vrij vlezige tannines. Dit alles zorgt voor een aangename en toegankelijke wijn, fris en sappig van smaak.
www.stift-klosterneuburg.atwww.barriquewijnen.be

Scheiblhofer – Burgenland – St. Laurent Selection 2018

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est St_Laurent_26845_1_c90ab5814bd28189fbb6a70cd33c4aa7.png.Terwijl het grootste deel van de wijnen tussen 12,5 en 13 graden alcohol op het etiket staan hebben, zien we hier 14 graden alcohol, teken van een meer doorgedreven rijping. Zwart fruit, zoals zwarte bessen en bramen, worden aangevuld met licht rokerig hout. In de vrij brede smaak komen deze aroma’s terug, met een tanninestructuur bedekt met sap van zachte zwarte kersen en een vleugje zoethout. Een heel klein beetje ‘Parkerachtig’, deze Selection.

www.scheibelhofer.at –  www.oostenrijkswijnhuis.be

Bernard Arnould

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie