Sèvre et Maine en Ardèche: ten onrechte miskend!

06/12/2016 - Muscadet de Sèvre et Maine en Ardèche, twee wijnstreken die totaal anders zijn, met uitzondering van het slechte imago dat wijnliefhebbers ervan hebben. Hopelijk doet ons werk deze mentaliteit veranderen.

Le Pallet, Muscadet de Sèvre et Maine, Les Vignerons du Pallet 2014

muscadet-sevre-et-maine-jubilation-le-pallet-loire-proprietesGekonfijte citrus, ananas en acacia : een muscadet die verbaast door zijn rijkdom. De smaak volgt dezelfde lijn, is complex en aantrekkelijk, met daarbovenop een hint van fenegriek en getoaste brioche. Het volume van deze wijn is wellicht te wijten aan perfect rijpe druiven en een opvoeding ‘sur lies’. De finale met daarin een impressie van vuursteen doet ons helemaal overstag gaan.
Zoals u weet is Le Pallet een van de drie gemeentelijke crus van Muscadet de Sèvre-et-Maine. Slechts 13 hectare met een bodem van graniet, gneiss en gabbro is het, waar tien collega-wijnbouwers deze wijn maken en daarvoor alles uit de kast halen. Eendracht maakt macht.
Het grappige is, omdat de opvoeding ‘sur lies’ te lang duurt met wat de appellation voorschrijft, dat deze wijn niet ‘Sur lie’ op het etiket mag plaatsen. Begrijpe wie begrijpen kan. Hoe dan ook is dit een zeer grote wijn. www.vigneronsdupallet.com

vignerons-du-pallet

Vignerons Ardéchois Terra Helvorum IGP Ardèche Syrah 2014

vigneronsardechoisterrahelvorum2014Helvorums zijn geen Helvetiërs en evenmin bewoners van de hel, maar de Helvii waren een Gallische gemeenschap die destijds rond het huidige Alba-la-Romaine woonden in de Ardèche.
En om deze bevolkingsgroep te eren, maakten de Vignerons Ardéchois deze cuvée op basis van syrah. De druiven komen van heel minutieus onderhouden percelen, hoofdzakelijk met een ondergrond van basalt en kalksteenachtige ‘gravettes’. Op een bodem die zodanig arm is, zit de opbrengst dan ook zeer laag (25 hl/ha).
Deze vlijt en zorg in de wijngaard resulteren in een zeer verleidelijke wijn. We denken qua geur eerst aan gamay, met super smakelijk fruit (braambes, blauwe bosbes, zwarte kers). Daarna komen de specerijen tevoorschijn, peper vooral, die ons duidelijk richting syrah leiden. Ook de smaak is kruidig, strak, meer spannend dan vol en weelderig. Maar precies dat ruwe kantje maakt hem bijzonder boeiend. Zelfs zijn verblijf op houten vaten kon hem niet helemaal temmen, en gelukkig maar. De hint van getoast brood komt er extra bovenop, maar overheerst niet.
Deze maaltijdwijn past ongetwijfeld goed bij wild (bij everzwijn bijvoorbeeld, uit wraak op zij die de druiven van deze arme coöperanten opaten) en bezit nog een mooi bewaarpotentieel. Eventueel kunt u hem ook eerst overgieten in een karaf. www.vignerons-ardechois.com
www.dewitwines.be  rudi.kiermeer@dewitwines.be

vig ardechois

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

 

Geef een reactie