Slow Food in het Europees Parlement van Brussel

Het initiatief ‘Slow Food on Your Plate’ (Slow Food op uw bord) zorgt er binnenkort voor dat er in het restaurant van het Europees Parlement elke week van 23 maart tot 16 juni een Slow Food-gerecht op het menu staat.

Slow Food in het Europees Parlement
van Brussel

Het initiatief ‘Slow Food on Your Plate’ (Slow Food op uw bord) zorgt er binnenkort voor dat er in het restaurant van het Europees Parlement elke week van 23 maart tot 16 juni een Slow Food-gerecht op het menu staat.

Slow Food lanceerde ‘Slow Food on Your Plate’ (Slow Food op uw bord) in het kader van een samenwerking met de restaurant/cateringservice van het Europees Parlement. Deze campagne zal plaatsvinden in het zelfbedieningsrestaurant van het Europees Parlement in Brussel en heeft als doel de biodiversiteit van (h)eerlijke voeding in de kijker te plaatsen, duurzaam en rechtvaardig.

Eén dag in de week, van 23 maart tot 16 juni, wordt er in het selfservicerestaurant voor de leden en de werknemers van het parlement een gerecht voorgesteld met lokale seizoensingrediënten, afkomstig van duurzame kweek en/of teelt om de waarde en de smaken van biodiversiteit te promoten en ze te doen nadenken over dit onderwerp. De recepten zijn van chefs die aangesloten zijn bij Slow Food.

Er worden ontmoetingen voorzien tussen Slow Food-chefs en het restaurantpersoneel om te discussiëren over recepten, ideeën uit te wisselen en duurzame kanalen aan te moedigen die beiden kunnen aanspreken.

Aan deze actie van ‘Slow Food on Your Plate’ wordt tijdens de eerste week een tentoonstelling rond biodiversiteit gekoppeld die te bezichtigen zal zijn aan de ingang van het zelfbedieningsrestaurant van het Europees Parlement. Deze interactieve tentoonstelling heeft als doel de biodiversiteit van voedsel duidelijker te maken, waarom het essentieel is en wat we kunnen doen om dit alles te beschermen, te promoten en te proeven.

Tot slot worden er ook drie proefsessies voorzien, één per maand (maart, april en mei) waarbij leden en werknemers van het Europees Parlement unieke Europese producten en ingrediënten kunnen ontdekken die op het punt staan te verdwijnen. Slow Food verdedigt en promoot deze producten. Ze maken deel uit van de Ark van de Smaak, een catalogus die online consulteerbaar is en die alle groenten, dierlijke rassen en artisanale knowhow gelinkt aan cultuur, geschiedenis en tradities van over de hele wereld in kaart brengt en beschermt.

Elke proeverij stelt producten voor van over heel Europa, telkens gelinkt aan een bepaald thema. De eerste proeverij wordt gewijd aan rauwmelkse kazen; de tweede aan granen, honingsoorten en confituren; de derde aan vlees. Tijdens deze proeverijen zijn de producenten aanwezig en kunnen er rechtstreeks uitwisselingen plaatsvinden tussen de leden en werknemers van het Europees Parlement.

 

Slow Food, dat zijn meer dan één miljoen gedreven en toegewijde personen voor lekker, puur en eerlijk voedsel. Daarin zitten chefs, jongeren, militanten, landbouwers, vissers, experten en universitairen uit meer dan 150 landen; een kanaal van ongeveer 100.000 Slow Food-leden verdeeld over 1500 lokale afdelingen (Conviviums) die aan Slow Food bijdragen door contributies, evenementen en campagnes die ze organiseren; en meer dan 2500 Terra Madre voedselgemeenschappen wereldwijd die op kleine schaal duurzame kwaliteitsproducten produceren.

slowfood

www.slowfood.com  – www.slowfoodbrussels.be

 

 

Geef een reactie