Sorgin, de gin van François Lurton

30/08/2017 - Om sauvignonwijn te distilleren en daar gin mee te maken die hij vervolgens Sorgin noemt, moeten we een wijnbouwer hebben die een beetje tovenaar is.
Sorgin betekent ‘tovenaar’ of ‘heks’ in het Baskisch, vandaar.
Maar of hij betoverend werkt, daarvoor moeten we deze toverdrank eerst proeven.

Sorgin

Sorgin is een Premium Distilled Gin verrijkt met aromatische planten en citrusvruchten, maar waarvan de basis zeer origineel is. Het is een destillaat van sauvignonwijn uit de Côtes de Gascogne. We kunnen hem puur drinken, op kamertemperatuur of gekoeld, of in een gin-tonic. In het laatste geval moeten we de juiste tonic kiezen. Exhuberant smakende tonics moeten vermeden worden, omdat die het subtiele van de gin overschaduwen.

De gin

Transparant van kleur laat hij nauwelijks uitbundige aroma’s vrij, maar eerder delicate en geparfumeerde toetsen die zin geven om er dieper op in te gaan. Het accent van jeneverbes ruiken we, maar niet overdreven, gevolgd door nuances van gekonfijte citrusvruchten, limoen met zijn typische vanilletoets, citroen die aan sukade doet denken, terwijl de vleugjes gentiaan en cubebepeper ons tussen citroen en pompelmoes doen twijfelen. Vervolgens, als een frisse bries, ruiken we bloemblaadjes. Viooltjes als eerste, gevolgd door die van gele bloemen en een geur die tegelijk fruitig en vegetaal is, die van zwarte bessen in de knop.

Het eerste wat qua smaak opvalt is de frisheid, zelfs op kamertemperatuur, die van het citrusfruit en hun ranke bitters. Het smeuïge van het middenrif wordt nadien omgeroerd en laat andere aroma’s vrij, florale op kop. Het bittere is een constante, zoals de basso continuo in een barok muziekstuk, en wordt gecounterd door zoete impressies van behekste jeneverbessen. De combinatie van al deze ingrediënten zorgt voor supplementaire indrukken van amandelen, rozen in de knop, gember en kardemom.

Ingrediënten

Een blik op de compositie bevestigt de aroma’s : jeneverbessen, zeste van pompelmoes, citroen en limoen, bloemblaadjes van viooltjes en brem, en zwarte bessen in de knop die de impressie van sauvignon aanscherpen.

Het voordeel van een sterke drank op basis van druiven en niet van granen, is dat die meer zoet en smeuïg overkomt en dat die ook makkelijker op zich kan gedronken worden.

Hij bezit een alcoholvolume van 43°.

Waarom ?

Eind 2016 besloot François Lurton te diversifiëren en de distilleerderij die zijn overgrootvader Léonce Récapet in 1880 had geërfd opnieuw op te starten. Eind 19e eeuw was Léonce amper 22 jaar, maar dat weerhield er hem niet van om door te gaan met distilleren en tien jaar later enkele kastelen in de Gironde aan te kopen om zich op de wijnbouw toe te leggen. Deze Sorgin is zowel een hommage aan zijn overgrootvader als een terugkeer naar zijn roots.

Sorgin in een gin-tonic

En tonic die goed samengaat met de Sorgin is de Schweppes Premium Tonic Ginger & Cardamom, omwille van zijn frisheid, elegant bitter en accent van citroen. Verhouding : 1 deel gin voor 4 delen tonic. Een rondje bitter. Wanneer u daarvan houdt, is deze mix top. Uitermate sappig vervagen de bitters in het voordeel van het fruitige en het florale, heel eerlijk en zonder omweg. Deze tonic zet het subtiele karakter van de Sorgin goed in verf, alsook zijn karaktervolle identiteit.
http://sorgin.fr
www.cinoco.com

Marc Vanhellemont

Voor meer “Sticky/Spirits/Beer”, klik hier

 

Geef een reactie