Spanje, land van ontdekkingen

21/10/2019 - Het Iberisch Schiereiland lijkt meer en meer het juk van de traditionele en zware wijnen van zich af te gooien, wijnen zonder charme.

Tal van jonge (en minder jonge) wijnbouwers gaan aan de slag met autochtone druivenrassen, bijzondere terroirs en aparte vinificaties om met iets totaal nieuw voor de dag te komen. Autòcton Celler, een klein Catalaans domein is daar een goed voorbeeld van.

Het domein

Celler Autòcton ligt tussen Barcelona en Tarragona, meer in het binnenland aan de voet van de Serra del Montmell. Het is het derde project van Albert Jané, na Celler Acústic en Ritme, maar het eerste in Montmell, daar waar de familie van afkomstig is: Baix Penedès. Zijn ding is zowel witte als rode wijnen maken op basis van autochtone druivenrassen. Het is ongetwijfeld ook een hommage aan zijn vader Benjamí Jané, die hem naast voorzichtigheid, nauwgezetheid en liefde voor het terroir, ook geleerd heeft ‘dat het leven daarom draait’… Door hard te werken en de bijzonderheden van elk perceel goed in te schatten, door wijn te maken die de omgeving weerspiegelt, daar waar de druiven geplukt worden. Sommigen verwijten me wellicht van overdreven romantisme, iedereen moet maar zien (en proeven) wat hij of zij ervan vindt, maar ik zie (en proef) hier vooral schitterend werk, daar waar onlangs vergeten of verwaarloosde druivenrassen nieuw leven werd ingeblazen. 

Autòcton 2015 Vinos de Viticultor (Sin D.O.)

Donker en fonkelend granaatrood, geurend naar kersen en gedroogde frambozen bestrooid met peper en afgewerkt met rozemarijn. Maar aan dat fruit wordt ook een minerale toets toegevoegd van natte stenen na een onweersbui. Een interessante indruk die nog meer zin geeft om hem te proeven. Licht maar karaktervol, friszuur maar genereus, onmiddellijk valt hij in de smaak door zijn aroma’s van krieken en rode aalbessen met salie en tijm. De fijne tanninestructuur houdt de luchtige structuur knap in stand. In de fijne lengte krijgen we te maken met specerijen en citrusvruchten, waaronder koriander en bloedsinaasappel.
Assemblage van sumoll en ull de llebre met een opvoeding van 10 maanden in barriques van Franse eik.

Gran Autòcton 2015 (Sin D.O.)

Middelmatig granaatrood met geurimpressies van peper, tijm, salie en munt alvorens er wordt overgegaan naar bramen en aardbeiboomvruchten. Onmiddelllijk valt het frisse van deze wijn op, geruggesteund door samentrekkende tannines, die hem in het begin een ietwat rustieke indruk geven, die echter nauwelijks stoort. Deze wijn is veel genereuzer dan we aanvankelijk denken, het vele fruit is sappig en zit goed geïntegreerd in de tanninestructuur. Burlatkersen, zwarte bessen, rode bessen, veenbessen onderhouden zich met rabarber en citroen, waardoor hij ook frisser wordt. Een expressieve wijn, tikje ongetemd, maar een zeer knappe ontdekking.
Een wijn op basis van 100% sumoll met een opvoeding ‘sur lie’ van 10 maanden in barriques van Franse eik en amforen.

www.labuenavida.be
https://www.facebook.com/autoctonceller/

Marc Vanhellemont

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie