Stiermarken: de nieuwe Oostenrijkse wijnzolder

Jarenlang was Stiermarken beroemd voor de vele Nobelprijswinnaars die aan de universiteiten doceerden. Thans is de regio bekend dankzij figuren zoals Klaus Maria Brandauer of de kersvers gouverneur van Califonië, Arnold Schwarzenegger. Wat de wijn betreft, is het pas sinds de jaren negentig dat Stiermarken befaamd werd.

Terwijl de Schilcher (lokale roséwijn) gekend was voor zijn origineel karakter, werden de rode en witte wijnen als acceptabel beschouwd. Vandaag speelt Stiermarken een essentieel rol in onderzoek naar kwaliteit van de wijn.

Het drieluik Stiermarken

Men kan de idee om de regio in drie delen te splitsen beter begrijpen als men een analyse maakt van de geografische, geologische en klimatologische omstandigheden.

Zuidelijk Stiermarken (Südsteiermark – 2200 ha)

Dit weelderig Toscaans aandoend landschap produceert excellente witte wijnen op basis van sauvignon, gelber muskateller, morillon (andere naam voor chardonnay), pinot blanc en ook welschriesling. Het ietwat Frans aandoend aanbod van wijnstokken dateert van de napoleontische periode. Zuidelijk Stiermarken kan nogmaals in twee opgedeeld worden. Het meer noordelijke deel (Sausal) met wijngaarden tot op 600 m hoogte en de Weinstraße in het zuiden.
Langsheen deze wijnroute bieden magnifieke boerderijen spectaculaire idyllische landschappen. Vanaf de rivier Mur bij de Sloveense grens volgen de meest bekende wijndorpen zich op: Gamlitz, Ehrenhausen, Spielfeld en Silberberg (wijnschool) samen met Leutschach en Kitzeck (wijnmuseum). Tijdens een wandeling in de herfst verbreekt enkel het geluid van talrijke windmolentjes de stilte. Laat het niet na deel te nemen aan de Bundenschank, m.a.w. een Stiermarkense koude specialiteitenschotel met de wijnen te proeven. De pionier, m.b.t. de wijnbouw, in deze regio is Willy Sattler die op einde van de jaren zestig zich op de moderne wijnbouw stortte. Na enkele jaren wroeten, vielen zijn wijnen op en zetten ze ook zijn buren aan die weg te volgen. Het zal dus moeilijk zijn, indien u zin zou hebben, nog een lapje grond te vinden. De wijngaardbodem bestaat vooral uit leisteen, zand en klei. De belangrijkste producenten zijn Manfred Tement (Ehrenhausen), Erich en Walter Polz (Spielfeld), Walter Skoff (Gamlitz) en Erwin Sabathi (Leutschach).

Zuidoost Stiermarken (Südost-Steiermark – 1100 ha)

De landstrook in gedeelte loopt gelijk aan de grens met Slovenië en bevindt zich op kabellengtes van Kroatië of ook nog Hongarije. Graz is de belangrijkste stad van deze regio waar niet minder dan 2200 wijnbouwers wijngaarden bezitten. M.a.w. vele wijnbouwers beschikken over niet meer dan een halve ha wijngaard. Dit vulkanische gebied laat een gezonde wijnbouw toe dankzij een optimale combinatie van bodem en het koele klimaat. Dit geeft tegelijk aromarijke en kruidige wijnen. De grote specialiteit is dan ook de boeketrijke (rozen) gewürztraminer. Het is nochtans niet de enige druivelaar die er gedijt: sauvignon en morillon gelagert in barriek zijn een interessant alternatief. Wat de rode wijnen betreft, heeft de zweigelt hier mooie de kans genomen om zijn kwaliteiten te tonen. Het merendeel van de wijnboeren trachten traditie en moderniteit in hun wijnen te bundelen. Enkele wijnbouwers uit andere gebieden van Steirmarken bezitten ook hier wijngaarden. De Oostenrijkse gezelligheid hoeft men niet meer te roemen, men kan ze maar beter beleven. Inderdaad, de meeste wijnen worden door niet minder dan driehonderd Heurigen (restaurants die lokale specialiteiten verkopen). Er zijn ook vier Weinstraßen: de route van Klöch (wijnbouwmuseum) die u naar de vinotheek van St Anna am Aigen leidt, de route van het Zuidwesten of de Bergstraße, de Thermenroute en de Romaanse route.

Westelijk Stiermarken (Weststeiermark 430 ha)

Misschien wel het meest pittoreske gebied van Stiermarken. Sinds vele jaren is de specialiteit hier de Schilcher, een roséwijn op basis van de Blauer Wildbacher. De kleur neigt naar uipelachtig zalmroos. De hoge zuurheid is thans, dankzij moderne technieken, veel meer aanvaardbaar. Hij wordt uitsluitend in deze regio gemaakt, maar daar blijft het niet bij. Men vindt er ook excellente rode wijnen, schuimwijnen en zoete wijnen. In deze laatste vindt de zuurheid een waardige opponent.
Sinds 1988 wordt de Schilcher van overproductie gevrijwaard dankzij een strenge controle, die hem het merk “Weisser Pferd” meegeeft. Zoals overal in Stiermarken vinden wijnstokken als welschriesling, pinot blanc en zweigelt hier ook een interessante bodems: gneis en primitieve leisteen. De Schilcherweinstrasse, die vertrekt vanaf Ligist en tot Eibiswald voert, laat u toe deze schitterende wijngaard te ontdekken. Tijdens de rit kan u regionale wijnen proeven in de vinotheek Schilcherstöckl te Rassach, tegen Stainz. Bij de beste wijndomeinen, citeer ik graag het Domäne Müller te Gross St-Florian of Strohmeier te St-Stefan ob Stainz.

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie