Tacande, op het eiland Tenerife

17/03/2015 - Is dit nog steeds Europa of bevinden we ons al in Afrika? Hoewel de Canarische Eilanden zich situeren op dezelfde hoogte als Marokko, bevindt deze archipel met een autonoom Spaans statuut zich bijna aan onze voordeur. 

Hoe dan ook startte de wijncultuur er met de Spaanse verovering in de 15e eeuw. De oorspronkelijke bevolking, de Guanchen (toen reeds bijna volledig uitgestorven), hadden geen enkele voorliefde voor de druivelaars, zo bleek. Spanjaarden, Portugezen, Fransen en Italianen brachten niet enkel massaal wijnstokken mee naar de eilanden, maar ook de technieken om druiven te telen zoals ze dat later in Amerika deden. Aan het eind van de 19e eeuw, wanneer phylloxera de continentale stokken volop aantastte, bleven de Canarische Eilanden gespaard door de grote afstand, zo’n 1000 km van de Spaanse kust verwijderd. Vandaag zijn de stokken nog steeds niet geënt en zorgen ze voor tal van haast verdwenen variëteiten.

Tacande (11)

Versnelde geschiedenis

Van de 16e tot de 18e eeuw ging de uitvoer van Canarische wijn vrij goed, vooral richting Engeland. In die tijd ging het over versterkte wijn, vaak zoet (canary sack of malvasia) en vergelijkbaar met sherry. Met de Napoleontische Oorlogen zakte de Engelse markt jammer genoeg in elkaar ten voordele van madera en port. Omdat een ongeluk nooit alleen komt, werd in diezelfde periode het tijdperk van meeldauw en oidium ingeleid. Grote aantallen wijnstokken werden gerooid.
De huidige wijnoppervlakte (14.500 ha) zegt weinig over de werkelijkheid, want de opbrengst per hectare is zeer laag. Een groot deel van de wijnstokken zijn aangeplant met een zeer kleine dichtheid, in geulen in de vulkanische lava omringd door muurtjes om hen te beschermen tegen de wind. We moeten ook rekening houden met de opsplitsing van de wijngaarden: de Canarische Eilanden beslaan 7 belangrijke eilanden waarvan 6 met wijngaarden, met ieder zijn specifieke karakteristieken en microklimaten. Met als gevolg een overvloed aan herkomstbenamingen (denominaciones de origen): 10 in totaal (5 alleen al voor Tenerife), waarvan jammer genoeg geen enkele een grote vermaardheid bezit. Daarbovenop hebben sommige DO’s namen die moeilijk te onthouden zijn. Opmerkelijk is dat sedert 2006 de DO Gran Canaria de twee oudste DO’s van dit eiland groepeert. Een voorbeeld van een eerder zeldzame vereenvoudiging – en niet alleen in Spanje – dat aandacht verdient.
Hervé Lalau

 

Tacande (8)

De vernieuwing

Pedro González, lid van de wijnbouwvereniging van de Canarische Eilanden, is een van de pioniers voor kwalitatieve vernieuwing van de Canarische wijnproductie. Hij werd al snel bijgestaan door Juan Jesús Méndez van Bodegas Viñátigo en Tanajara. Beiden wilden absoluut het wijnpatrimonium van de eilanden redden. Zij begonnen op Tenerife met wijnen op basis van één druivenras, het zoveelste verhaal van de smaak van vergeten druivenvariëteiten. Nadien volgden andere wijnen, meer ambitieus, meer complex en geassembleerd, met een rijping op eikenhouten vaten. Later vestigden ze zich ook op El Hierro (Bodega Tanajara). De wijn die volgt is een voorbeeld van de meest geslaagde wijnen van deze kwalitatieve herovering.

Viñas de Tacande 2006, Vino de Mesa, Bodegas ViñatigoTacande

De granaatrode kleur met bruine randen reflecteert duidelijk de leeftijd van deze wijn. De aparte geur getuigt van opgelegde kersen naast algen en jodium. Hij heeft ook een toets van sepia-inkt, verrijkt met pruimen en korstmossen. De bittere toon van gegrilde broodkorst versterkt de schil van limoen. In de mond volgt een onverwachte frisheid die de papillen opschrikt en alle geuraroma’s bekrachtigen. Ze botsen voortdurend tegen elkaar aan en proberen elk een plekje te vinden op onze tong. Vervolgens worden ze wat verstandiger. Te midden van een goede frisheid geeft de wijn zijn laatste aroma’s vrij, deze keer meer oosters met sandelhout, komijn en cubebepeper. Bij het doorslikken provoceert de zuurgraad waarbij nog enkele aromatische molecules ontsnappen.

De wijn is een assemblage van baboso, tintilla, vijariego tinto en negramoll, autochtone druiven, apart gevinifieerd en opgevoed gedurende 12 maanden in eikenhouten vaten. Tacande betekent in de oude taal van de oorspronkelijke bevolking (Guanchen) vulkanische aarde, wat wijst op de basaltbodem waar deze oogst vandaan komt. Tenerife wordt gedomineerd door de Teide, een vulkaan waarvan het hoogste punt 3718 m bedraagt, de hoogste berg van Spanje en van de hele Atlantische Oceaan. De wijngaard situeert zich tegenover de piek, op de noordoostelijke punt van het eiland. Tacande draagt het label Vino de Mesa (tafelwijn), hoewel hij eerder aanspraak maakt op de DO Tacoronte-Acentejo, de lokale appellatie. € 34,65
www.labuenavida.bewww.vinatigo.com

Marc Vanhellemont

Voor meer “Uitzonderlijke Wijnbouwers”, klik hier

Canaries by wikipedia

140219182655_ugaleria-04

Geef een reactie