Taurasi, een update

12/07/2018 - Drie jaar geleden publiceerden we een artikel over Taurasi, de topwijn van Irpinia, een streek in het hinterland van Napels. Onlangs gingen we er opnieuw naartoe voor een update.

Link naar het artikel : « Taurasi, een bijzondere rode wijn uit Campanië » 30/06/2015

Aglianico is zonder twijfel de meest emblematische druif van Zuid-Italië, de thuishaven van deze variëteit. Hij komt er voor in verschillende regio’s en appellaties en geeft onder meer zijn naam aan de DOC Aglianico del Vulture, in Basilicata. Maar het is vooral in Campania, meer bepaald in Taurasi, dat dit ras een voltreffer is. In 1970 ontving Taurasi de DOCG-status.

Zoals vaak in regio’s met een Grieks verleden, verwijst de oorsprong van de druivenvariëteit naar Griekenland. Ook aglianico is afgeleid uit het Grieks: elleniko, oftewel Helleens (Grieks). Sommige producenten aarzelen niet om er de beroemde rode Falernum mee te maken.

Tenuta Pepe

Een ding is zeker: hij staat uitgebreid aangeplant in de regio. Aan de kust wordt de druif vaak in assemblages gebruikt, samen met piedirosso. In het binnenland, meer specifiek in de thuishaven Irpinia (de provincie Avellino, Taurasi inbegrepen), wordt hij eerder als monocepage gevinifieerd. Voor de IGT Campanië wordt hij zelfs versneden met internationale druivenrassen, zoals merlot en syrah, met als doel de wijn een snellere ontwikkeling mee te geven. Gezien de grote hoeveelheid tannine en de relatief hoge zuurgraad, heeft deze wijn tijd nodig om zich optimaal te ontplooien. Dit schept enkele commerciële problemen, vooral voor de export. De smaak van jonge wijn, met tegenwoordig een overmaat aan fruitigheid, is niet erg gunstig voor de verkoop van Taurasi die men best 10 tot 15 jaar in de kelder laat liggen. Of zelfs langer, want in domein Mastroberardino hebben ze zowaar nog wijnen liggen van de jaren 1920, die aldus de wijnbouwer nog steeds uitstekend smaken.

De appellatie

Het herkomstgebied voor Taurasi strekt zich uit over meer dan 1000 ha in de provincie Avellino en beslaat 17 gemeenten. De naam is niet gelinkt aan stierenbloed of aan een of andere legende, maar is afgeleid van een van de gemeenten waarvan het station lange tijd de verzamelplek was voor de wijnen, die vervolgens van daaruit verzonden werden. De streek kende een enorme bloeiperiode in de jaren 1900-1930 en is lang gespaard gebleven van de phylloxeraplaag. We vinden er immers nog steeds pergola’s terug van vóór deze periode.
De regio is vrij heuvelachtig met pieken tussen 300 en 500 meter, verschillend georiënteerd. Gezien de breedtegraad is het er relatief koel, ook al ligt deze streek zuidelijker dan pakweg Barcelona, Bari of Bonifacio. Aglianico speelt een beslissende rol in de appellaties DOCG Taurasi (Rosso) en DOCG Taurasi Riserva. Het verschil ligt hem in de opvoeding : voor Taurasi Riserva schrijft de wetgeving 4 jaar rijping voor, waarvan minimaal 18 maanden in vaten en minimaal 6 maanden op fles. De productie is sterk gegroeid de laatste 20 jaar en schommelt actueel tussen 1,5 en 2 miljoen flessen. Ook het aantal wijnmakers steeg: van een 15-tal naar meer dan 60.
Taurasi is immers een van de zeldzame appellaties uit de Mezzogiorno waarvan de wijnen geregeld op wijnkaarten van sterrenrestaurants in Milaan, Rome, Venetië of Turijn prijken.

Vier subzones

Naar het voorbeeld van Piemonte of zelfs Bourgogne werd de regio opgedeeld in verschillende subzones, al naargelang hun oriëntatie: Riva Sinistra del Calore (linkeroever), Terre del Fiano, Riva Destra del Calore (rechteroever) en Alta Valle. In deze laatste zone vinden we de hoogst gelegen wijngaarden van de DOCG, tot 700 meter hoog, gelegen op de uitlopers van het Piecentini-gebergte.
Het is niet altijd even gemakkelijk om de origine van de wijnen te achterhalen, enerzijds omdat het gaat om een assemblage van druiven uit diverse subzones, anderzijds omdat de opvoeding van de wijnen vaak de typische kenmerken weggomt. Voor de consument is het nog moeilijker omdat deze subzones niet op het etiket vermeld staan. We raden dus aan om te vertrouwen op de naam van de producent, eerder dan op de namen van de zones, zelfs wanneer de wijn van een specifieke wijngaard komt. Goede producenten hebben hun vakmanschap reeds bewezen, en dat zowel voor jonge als oude wijnen, in alle wijnjaren.

Onze favoriete wijnen van dit jaar

Hieronder vindt u onze favoriete wijnen die we dit jaar proefden. Ook al zijn het afgewerkte wijnen, toch willen we er u op attent maken dat Taurisi-wijnen soms een puberteitscrisis meemaken. Met andere woorden, soms kunnen ze verdraaid koppig en hard zijn. Voor de goede orde hebben we de geproefde wijnen opgedeeld in een selectie die we proefden tijdens de algemene voorstelling van CIAK in Montemiletto (alle wijnen van 2014, het jongste wijnjaar dat verkocht wordt) en deze die we elders proefden.

De proeverij van CIAK

Perillo Taurasi 2014

Zeer mooie geur van pruimen en pijnbomen, fruitige en gerookte smaak. www.cantinaperillo.it

Cantine Antonio Caggiano Taurasi 2014

Aangename geur van kersen, opvoeding, ietwat groene tannines, maaltijdwijn. www.cantinecaggiano.it

Feudi di San Gregorio Taurasi 2014

Mooie houtlagering, zwarte bes, vlezig, fris, een toegankelijke Taurasi, zonder het hoofd over te breken. www.feudi.it  – www.licata.be

 Contrada Michele Taurasi 2014

Verleidelijke geur, een mix van viooltjes, irissen, aardbeien en kersen. Tanninerijk, fris maar met voldoende vette impressies om heel smakelijk te worden. http://vinicontrada.com

Cortecorbo Antyco Taurasi 2014

Beetje gekookt fruit, zachte tannines, goed potentieel. www.cortecorbo.it

Molettieri Taurasi 2014

Strak, niet heel veel fruit maar mooi van structuur, verdient het om te wachten. www.salvatoremolettieri.com

Cavalier Pepe

Cavalier Pepe Taurasi Opera Mia 2012Mooie materie, leder, kersen, pruimen, witte peper, elegant, op zoek naar finesse … die ook gevonden wordt.

Cavalier Pepe Sanstefano Campi Taurasini 2013Wat een frisheid ! Nog heel veel specerijen, een zekere rondeur (12 maanden in barriques, 24 maanden in betonnen cuves). Voor de zomer, maar met mooie gerechten. De Campi Taurasini wordt gezien als een van de kleine broertjes van Taurasi. Deze bezit alvast voldoende karakter en is mooi breedgeschouderd.

Cavalier Pepe Loggia del Cavaliere 2011Fraaie houtlagering, soepel, rondeur van het hout, fruitig, zachte en goed omwikkelde tannines, potentieel van een topwijn. www.tenutapepe.it  – http://marconvini.be

Mastroberardino

Mastroberardino Taurasi Radici 2014Rood fruit en bloedsinaasappel in de geur, mooie zuren in de smaak, voorzien van een zekere rondeur en erg toegankelijk van stijl, heel open, een uitstekende ambassadeur voor dit huis (60.000 flessen).

Mastroberardino Taurasi Historia 2011Afkomstig van een perceel in Mirabella, warmer en vroeger rijp, een verbazend soepele wijn, klaar om te drinken, bijna om van te snoepen.

Mastroberardino Taurasi Riserva Radici 2011Stugger en strakker, bijzonder pittig, superfris, veel woudvruchten, van in de geur tot en met de finale, perfect voor bij wild. www.mastroberardino.com  –
www.young-charly.euwww.vinodis.comwww.webshop.larco.be

Hervé Lalau

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie