Tavel 2014 ….

09/07/2015 - In het begin van de maand juni proefden we een twaaftal wijnen van Tavel, jaargang 2014. Eerst wilden we ze opnemen in ons dossier rond roséwijnen, maar al snel vonden we het beter om er een heel artikel aan te wijden. Van de twaalf wijnen die we proefden weerhielden we er maar liefst acht!

Een zeer fraai gemiddelde dus voor ‘Frankrijks belangrijkste rosé’. Maar hoe omschrijven we deze bijzondere appellatie die tegen de stroom oproeit, te beginnen met de mooie granaatrode kleur van deze wijnen?

Rosé in originele versie

Eerst is er de geschiedenis. Een oude geschiedenis, want een van de betere domeinen van de appellatie, Prieuré de Montézargeus, leverde reeds in de 14e eeuw wijn aan het Pauselijk Hof.
Tavel, op de linkeroever van de Rhône, maakte deel uit van ‘La Côte du Rhône’, de bakermat van de zuidelijke wijnbouw van de Rhône en waarvan de wijnproductie op tonnen gemarkeerd werd met de drie beroemde letters Cdr, dit vanaf de 18e eeuw (opgelet voor imitaties!). Het was meteen ook het ontstaan van het concept appellatie.
Trouw aan deze eeuwenoude traditie kreeg Tavel de eerste AOC toegekend voor roséwijnen, dit gebeurde in 1936. En tot op vandaag – als we ons niet vergissen – is het de enige AOP 100% rosé.

AOC Tavel / AOC Tavel
Vervolgens is er de geografie: 950 ha wijngaarden, een relatief beperkte appellatie dus.
Ook het klimaat is gunstig: 2700 uren zon om de druiven geconcentreerder te maken en 150 dagen mistral om ze schoon te houden.
En dan zijn er de belangrijkste bodemstructuren: kalkachtige flagstone, zandsteen en rolkeien van kwartsiet uit het Villafranchien.
Finesse. Fruit. Textuur. Het grootste deel tavelwijnen bezitten al deze complementaire kwaliteiten, een assemblage van deze drie grote bodemstructuren.
Nog een belangrijke factor: in Tavel wordt enkel rosé gemaakt. En eerder tafelrosé dan ‘zwembadrosé’. Ver weg van het lichtroze zien we hier een vrij donkere rosé.
Tot slot is er de ‘méthode tavelloise’: een mix van ‘jus de saignée’ (aftapwijn) en ‘jus de presse’ (perswijn), wat garant staat voor een zekere tanninestructuur.
Op gebied van druivenrassen is grenache koning, maar wordt vaak aangevuld met syrah, cinsault en mourvèdre, zonder de witte druivenrassen te vergeten (vooral clairette en bourboulenc). Herinner u dat het hypocriete verbod van het mengen van rode met witte wijn enkel geldig is voor reeds gemaakte wijnen, terwijl het totaal geen probleem is om witte en blauwe druivenrassen samen te vinifiëren, in Frankrijk net zoals in de rest van de wereld.
Tavel is een wijn, meer dan dat het een rosé is. Tot in de 18e eeuw hadden trouwens de meeste rode wijnen en de clairets precies deze kleur.
Maar over naar de wijnen die ons proefpanel selecteerde, met name : Nathalie Verbogen, Marc Vanhellemont en Hervé Lalau.

De selectie van IVV

La sélection IVV (part 1) 1

 

Château d’Aquéria 2014

Een complexe wijn: het fruit is rijp (aardbei, rode bes) maar in de smaakaanzet ervaren we een puntig zuurtje. Nochtans is dit een volle wijn met een zekere rondeur. Op het einde proeven we gezouten karamel en een hint van bitter dat ons door elkaar schudt. Een fantastische zintuiglijke ervaring, echt waar !
Grenache noir, clairette, cinsault, mourvèdre, syrah en bourboulenc. http://www.aqueria.com/
www.opdebeeck.be www.tgvins.be www.vandenbussche-wines.be

Château Trinquevedel Tavel 2014

Granaatappel en peper in de geur, lichte hint van evolutie, vol van smaak, dynamisch met knapperig fruit, een hint van vuursteen, een zilte finale; een wijn die ons vrolijk stemt.
Grenache (50%), cinsault, syrah, mourvèdre, bourboulenc en clairette. www.chateau-trinquevedel.fr
www.dulst.be www.nevejan.eu

Domaine des Carabiniers Tavel 2014

De biodynamist van de etappe. Granaatrood, mooi gestaafd. De geur verleidt van in het begin, met impressies van geplette aardbei en grenadine. Bijzonder lekker van smaak met opnieuw aardbei. Een rijke wijn die wordt gevolgd door een friszure en pittige golf richting puur roségeluk. www.carabiniers-vin-biologique.fr

Les Vignerons de Tavel Cuvée Royale 

Het afgezaagde lied van ‘coöperaties die niettemin mooie dingen produceren’ besparen we u liever. Want waarom ‘niettemin’ ? Door zijn mooie granaatrode kleur die perfect aan de geur beantwoordt, door zijn heerlijke smaak van aardbeiensnoepjes en gekonfijte citroen met tijm en rozemarijn, maar ook door zijn mooi wijnkarakter is deze fles een ode aan samengebalde werkkracht. Een heerlijke maaltijdrosé om dringend te delen met een stel vrienden! www.cavedetavel.com
www.cora.be www.altavina.be www.bodegas.be

La sélection IVV (part 2)2

Domaine Lafond Roc Epine Tavel 2014

Een vrij discrete geur van framboos die onze synapsen prikkelt. De smaak is exuberanter, met granaatappel, zure bonbons en vooral een mooie tanninestructuur die ons richting een rode wijn drijft. Opvallend is ook de fraaie toets van vuursteen in de finale. www.roc-epine.com
www.young-charly.com www.crombewines.com

Prieuré de Montézargues Tavel 2014

De meest heldere wijn van de degustatie, een mix van oranje met zalmroze. Maar de geur is totaal iets anders met zijn impressies van limoen. Ook de smaak is friszuur. Een delicate roséwijn met florale accenten die aan een witte wijn doen denken. www.prieuredemontezargues.fr/
www.millesima.be  www.thienpont-etikhove.be

Domaine de la Mordorée Tavel Cuvée La Dame Rousse 2014

Verbluffende impressies van watermeloen en meloen in de geur, vergezeld van sappige kersen. De smaak is kruidig en pittig, maar ook vet en lang. Een complete wijn die uitstekend combineert bij zomerse gerechten zoals tatin van tomaat, gevulde pepers, gegrilde vis, grillades, osso bucco, fruitsalades, clafoutis … Kortom, de topper van deze degustatie. www.domaine-mordoree.com
www.benevins.com www.lelievre.be www.goorden-wine.com www.vanhende.com www.courtiersvinicoles.be

Domaine Moulin la Viguerie Cuvée Falaises de Braise 2014La sélection IVV - Et un petit dernier pour la route… 1

Is het de warmte van de kliffen? Keer op keer lijkt deze wijn bijzonder rijp, zonnig ook. De geur doet denken aan kruisbessen; de smaak is lang, de tannine robuust maar omwikkeld door een laagje sappige granaatappels. Het genre van wijn waarvan gezegd wordt dat hij onweerstaanbaar charmant is. http://moulinlaviguerie.canalblog.com/
www.franztricot.com

 

Hervé Lalau

Met dank aan Sandra Gay (Syndicat Viticole de l’Appellation Tavel) , zonder wie dit artikel niet tot stand zou zijn gekomen.

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier 

Coupe geologique (Tavel) / Geological profile (Tavel)

 

Geef een reactie