Tavel Aqueria 2016, een rosé in de winter

30/03/2018 - Rosé in de winter zorgt altijd voor wat meer zon op tafel. Op een zeer koude dag leek het me dan ook een goed idee om een Tavel met zalm te proeven. Een ideale combinatie, zowel met de koude buiten als met deze vette vis die lastig is om met wijn te combineren.

Aqueria 2016

Wat het wijnjaar betreft, niets is beter dan een rosé die een beetje leeftijd heeft. Wat wachten maakt hem zachter, smeuïger, omhult het fruit dat licht gekonfijt is, maakt hem kruidiger en vleziger. Kortom, zijn échte smaak komt beter tot zijn recht.

Château d’Aqueria 2016 Tavel

De kleur is uitgesproken glanzend roze, geurend naar aardbeien met vanille, rode aalbessen met peper, granaatappelzaadjes met kurkuma en een floraal accent van jasmijn. De smaak is smeuïg van in het begin, aangenaam door zijn frisheid en zijn toets van gekonfijte citroen. De wijn is inderdaad friszuur, maar niet agressief. Integendeel, zijn zachte en sappige textuur die duidelijker naar voren komt door de specerijen, zorgt voor instant drinkplezier. We gaan er verder ons hoofd niet over breken, we proeven en drinken hem. Om er nadien verder uitgebreid op in te gaan is hij diep, vol en complex genoeg. Zelfcombineerde ik hem met zalm op diverse manieren.

Aqueria en zalm

Geserveerd met een tartaar van zalm, goed gekruid met een beetje paprika, koriander, een straaltje citroensap, peper en wat wasabi, voelt de Tavel zich helemaal op zijn gemak. Het metaalachtige dat we vaak met witte wijnen in combinatie met zalm hebben, is hier niet aan de orde. Het smeuïge van de wijn speelt in op de specerijen van de zalm en vergelijkt het met de zijne, waardoor het fruitige gekoppeld wordt aan de aroma’s van citroen en koriander. De vis is opeens niet meer vet en smaakt zeer fijn.

In combinatie met de zalmsteak ligt het anders. Hier speelt de Tavel de rol van verfrisser, waarbij ook deze keer het metaalachtige geen kans krijgt. Zijn gekonfijte frisheid reageert als een smaakversterker en geeft meer reliëf aan de vis. Vervolgens vormt het florale en fruitige van de wijn een harmonie met het jodiumachtige van de zalm en zorgt het voor meer vlezigheid en een opeenvolging van fijne aroma’s.

De meest riskante combinatie is met de gerookte zalm. Maar ook hier komt de Tavel er vrij goed uit. Hier is het niet de gerookte kant die hem stoort, de vlezige fruitigheid van de wijn neemt die helemaal op en wordt er zelfs beter door. Het gevaar zit hem in het zoute dat de textuur verstoort. Te veel zout maakt de wijn harder. We moeten over een wijn beschikken met een smeuïge en zachte textuur om het zoute in te dijken. En hop, stilaan krijgen we te maken met een knappe combinatie. Tot onze grote vreugde proeven we een verstandhouding tussen het fruit, de specerijen en het jodiumachtige. We kunnen zelfs nog wat peper aan de zalm toevoegen, peterselie en fijngehakte sjalot: no problem.

Tavel in de winter is niet alleen hartverwarmend, hij zet ook al onze zintuigen op scherp, helemaal top!

De Tavel 2016 is een blend van 7 druivenrassen : grenache noir, clairette, cinsault, mourvèdre, syrah, bourboulenc en picpoul. Ze staan aangeplant op zanderige bodems die voor elegantie zorgen en bodems met meer klei die voor kracht zorgen. De druiventrossen worden zorgvuldig ontsteeld en gekoeld om de frisheid van de aroma’s te bewaren. De druiven worden daarna licht gekneusd en krijgen een schilmaceratie van 24 uur. De druivenrassen worden twee per twee aangewend, voor meer aromatische complexiteit : een zeer belangrijke stap in de vinificatie van de Tavel d’Aqueria en waardoor de wijn meer kleur, structuur en materie bezit. Van zodra de gewenste kleur is bekomen, wordt de tank in zijn geheel afgetapt en de marc geperst om nadien aan de lekwijn toe te voegen. De vergisting tussen 17 en 18°C duurt 15 dagen. Nadien worden de wijnen afgetapt en 6 maanden in tanks bewaard, alvorens de finale blend wordt samengesteld en de wijnen worden gebotteld.

www.aqueria.com
www.magnuswijnen.be – www.selectedwines.be – www.winetime.be – https://tgvins.be – https://vandenbussche-wines.be – www.christiaens-wijnhuis.be – www.maisondesvinsfins.be – http://wijnen-vandurme.be – www.uvinum.be

Marc Vanhellemont

  Voor meer “IVV Combinaties”, klik hier

 

Geef een reactie