Glyfosaat: vervolg van het feuilleton

20/04/2016 – Vorige maand vroegen we ons af hoe de Europese Unie zou reageren op de verdere toelating van glyfosaat ...

Vorige maand vroegen we ons af hoe de Europese Unie zou reageren op een verdere toelating van glyfosaat, gezien het gebruik ervan het risico op kanker inhoudt, iets dat werd aangetoond door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, lid van de WHO. Het Europees Parlement heeft uiteindelijk gekozen voor een vernieuwde autorisatie, deze keer niet voor 15 jaar maar voor 7 jaar, met inbegrip van een groot aantal restricties die het gebruik en de impact ervan moeten afremmen.

Ook al is deze stemming legaal niet bindend, de tekst moet nog herbekeken worden door de Commissie, niettemin is het een belangrijk signaal en hebben voorstanders voor een totaal verbod van glyfosaat (zoals ook wij) hun laatste woord nog niet gezegd. Lees ook: http://www.slowfood.com/sloweurope/en/10-things-you-need-to-know-about-glyphosate/

Wanneer deze problematiek u interesseert, wat wellicht zo is, kunt u nog steeds uw steun betuigen door onderstaande petitie te tekenen: https://act.wemove.eu/campaigns/stop-glyphosate

Appleskull_1200x630_FB

Glyfosaat: de Commissie stelt zijn beslissing uit

12/03/2016 – De Europese Commissie heeft beslist zijn beslissing uit te stellen omtrent de toelating van het gebruik van glyfosaat op Europees grondgebied. Althans, voor het moment.

Dat er de laatste dagen almaar meer personen tegen glyfosaat waren heeft daarbij geholpen. Zowel niet-gouvernementele organisaties als regeringsvertegenwoordigers uitten hun bezorgdheid rondom dit omstreden product. Voor het ogenblijk lieten twee landen weten om tegen de vernieuwing van deze toelating te stemmen: Frankrijk en Nederland. Twee andere landen hebben gezegd hun twijfels te hebben: België en Oostenrijk.

Maar de strijd is nog lang niet gestreden, en we kunnen er gif op innemen dat de lobby van grote chemiereuzen er alles aan gaan doen om het tij te doen keren.

En wat met de gewone burger, de consument, de gebruiker? Ze zijn reeds met meer dan 190.000 die de onderstaande petitie tegen glyfosaat tekenden. We zijn benieuwd of hun mening zal tellen bij een volgende stemming …

 

Teken de petitie: Stop Glyfosaat!!!!

08/03/2016 – Slow Food vraagt de Europese lidstaten tegen de vernieuwing van de toelating van glyfosaat te stemmen.
Op 7 en 8 maart 2016 herbekijkt het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en veevoeders (comité PAFF) van de EU de toelating voor glyfosaat, wereldwijd de meest gebruikte onkruidverdelger, voor een volgende 15 jaar.

Slow Food vraagt de Europese regeringen de toelating van glyfosaat te verbieden op maandag 7 maart, met het oog op de menselijke gezondheid en het milieu.

Of zoals Carlo Petrini, de voorzitter van Slow Food, het stelt: ‘Er is geen plaats voor een compromis. We moeten beslissen of de toekomst van onze voeding in de handen overgaat van de 1273389540chemische industrie en haar beloftes de planeet van voedsel te voorzien (wat gezien de honderdduizenden tonnen glyfosaat die elk jaar verkocht worden economisch uiteraard zeer belangrijk is) of in de handen van de politiek die bekommerd is om de gezondheid van de consument en het milieu.’

Het wereldwijd gebruik van glyfosaat stijgt en er wordt een hevig debat gevoerd over de onschadelijkheid van deze meest verkochte onkruidverdelger ter wereld, waarvan sporen te vinden zijn in groente en fruit, graanproducten, genetisch gemodificeerde mais en soja voor dierenvoer, sommige bieren en zelfs bioproducten. Ook werden er residu’s van dit gevaarlijk pesticide gevonden in de urine van de consumenten ervan.

Ursula Hudson, voorzitster van Slow Food Duitsland. ‘De Europese Commissie is verplicht alle onderzoeken en studies rond glyfosaat in overweging te nemen. Het simpel feit dat het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, lid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), glyfosaat als “waarschijnlijk kankerverwekkend” klasseert, zou een stop moeten betekenen voor deze onkruidverdelger. Maar het lijkt erop dat de verantwoordelijke autoriteiten opnieuw voor de lobby van de chemiereuzen kruipen.’ De vernieuwing van de toelating werd voorgelegd door de European Glyphosate Task Force, een consortium van een 20-tal leden waaronder Dow AgroSciences, Monsanto Europe en Syngenta.

Shane Holland, uitvoerend voorzitter van Slow Food in het Verenigd Koninkrijk: ‘In het Verenigd Koninkrijk voert Slow Food sinds lange tijd campagne tegen glyfosaat. Er is echter een sprankeltje hoop wanneer de EU maandag 7 maart beslist dit gif te bannen of opnieuw voor 15 jaar een toelating geeft. Inwoners van heel Europa moeten zich verenigen en hun stem laten horen, want die van de lobbyisten van de chemische industrie is oorverdovend luid en schel.’

Gaetano Pascale, voorzitter van Slow Food Italië : ‘Naast wetenschappelijke studies toonde ook ander recent onderzoek de toxiteit van glyfosaat aan. Vandaag bevindt de strijd zich tussen zij die aanspraak maken op een terugkeer naar een schone landbouw en de multinationals van chemische producten. Slow Food Italië spoort aan tot voorzichtigheid, een voorzichtigheid die in de eerste plaats de burgers en de consumenten moet beschermen. De Europese Commissie lijkt zich te verstoppen achter de afwezigheid van voldoende informatie die de gevaren van glyfosaat aantonen. Wel, het is precies dit gebrek aan informatie dat de Europese Commissie zou moeten aanwenden om de toelating en de verkoop van deze stof te verbieden.’

Slow Food tekende onlangs de petitie Stop Glyphosate, openbaar gemaakt door We Move en roept op tot verschillende acties op Europees en nationaal niveau om te informeren over de risico’s van glyfosaat, in samenwerking met verschillende ngo’s in Europa omtrent milieu en openbaar gezondheidswelzijn.

Om te petitie tegen glyfosaat te tekenen :
https://act.wemove.eu/campaigns/stop-glyphosate

Reeds gepubliceerde artikels van Slow Food omtrent dit onderwerp (in het Engels) :
Glyphosate: Harmless Chemical or Possible Carcinogen?
Glyphosate: Voices For and Against
10 Things You Need To Know About Glyphosate

Goed om weten : dit jaar vindt De week voor alternatieven van pesticiden plaats van 20 tot 30 maart en buigt zich over de impact van pesticiden op de menselijke gezondheid en de noodzaak om alternatieve oplossingen te vinden voor een meer milieuvriendelijke landbouw die minder risico’s voor onze gezondheid inhoudt.

slowfood
Slow Food brengt meer dan een miljoen mensen samen die gewijd zijn aan en gepassioneerd zijn door goede, eerlijke en pure voeding: chefs, jongeren, activisten, boeren, vissers, experten en academici uit meer dan 160 landen. Zij vormen een netwerk van om en bij de 100.000 Slow Food leden die gelinkt zijn aan 1500 lokale afdelingen, verspreid over de hele wereld (ook genaamd convivia) en die hun steentje bijdragen via hun lidmaatschap of via het organiseren van evenementen en campagnes. Bovendien steunt Slow Food meer dan 2500 Terra Madre voedingsgemeenschappen die op kleinschalige en duurzame wijze kwaliteitsvolle voeding produceren.
glyphosate-monsanto-Roundup

 Voor andere “Opinie” artikels klik hier

Geef een reactie