Terre Joie in Libanon

06/05/2019 - Joe Saadé is een jonge wijnbouwer – gedreven personages worden trouwens nooit oud, ze krijgen alleen maar meer ervaring – die ongeveer tien jaar geleden wijnstokken aanplantte in het westen van de Bekavallei, ten zuiden van Kefraya.

Toch verschenen zijn eerste wijnen nog maar pas op de markt. Een bewuste keuze omdat hij wou dat zijn wijnstokken eerst volwassen waren en zijn wijnen echt klaar.

Met zijn keuzes schopte hij ook andere heilige huisjes omver, zelfs in een actief wijnland als Libanon, omdat hij voor zijn rode wijn met cinsault werkt en voor zijn houtgerijpte assemblage met cabernet franc (dat hij verkiest boven cabernet sauvignon) en merlot. Zijn rosé is een 100% grenache, druiven die hij enkel daarvoor gebruikt.

Geslaagde gok

Deze gok is absoluut geslaagd en dat voor de drie wijnen. Zijn cinsault van 2016 is zeer aangenaam, fruitig (framboos en granaatappel) zoals verwacht, maar bezit tegelijk een strakke structuur en een onverwacht dynamisme.
Dat dynamisme is trouwens de rode draad in al zijn wijnen. De mix van cabernet franc en merlot van 2014 is het schoolvoorbeeld van een rijpe oogst maar niet gekookt (wat vaak het probleem is met veel merlots) en het hout (16 maanden in barrique) is goed gedoseerd. Deze wijn ontving trouwens vorig jaar een medaille tijdens de International Wine Challenge.

De rosé op basis van grenache kruist alle vakjes aan van een rosé ‘op oude wijze’: mooie kleur, geen thiolen, geen Engelse snoep, echte aroma’s van wijn en met de smaak van wijn, rechtlijnige aanzet en met precies voldoende pit waardoor hij spannend blijft. Deze wijn is afkomstig van druiven van één bepaald perceel op ongeveer 1300 m hoogte.

Zoek de breuklijn…

Het domein is bescheiden qua oppervlakte (10 hectare) maar bevindt zich op een bijzondere plek langs de breuklijn van Yammouneh (een deel van de breuklijn van de Dode Zee) op de kruising van meerdere tektonische platen. Vandaar het grillige reliëf en de ongewone geologie : de zeer kalkrijke bodems bevinden zich bovenop een waterhoudende grondlaag.

De Mont Liban in het westen beschermt de wijngaarden tegen de wind van over de Middellandse Zee en de Mont Hermon in het zuiden houdt de Syrische woestijnwind tegen. De aanwezigheid van de Litanirivier en het kunstmatig Qarounmeer garanderen op hun beurt een minimaal niveau van vochtigheid.

Niettemin is deze ligging goed overwogen, ook wat de keuze voor typische druivenrassen van Bordeaux betreft, want de hoogte compenseert hier de 33 graden noorderbreedte.

Vooraleer Joe Saadé zich op wijn concentreerde, werkte hij in de reclamebusiness. Het merk Terre Joie is dan ook welbewust gekozen en past perfect bij zijn gamma speelse wijnen. Heel toevallig betekent Saadé ook ‘vreugde’ in het Libanees Arabisch.

www.terrejoie.com

Hervé Lalau

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie