Terret gris of terret-bouret

29/03/2016 - Terret is een van de oudste druivenrassen van de Languedoc en stond reeds aangeplant in de oudheid. Tot wanneer de phylloxera zijn intrede deed was het ook een van de meest aangeplante druivenrassen. Het sap ervan werd zowel gebruikt om wijn van te maken als eau de vie en vermout, zoals Noilly Prat. Wanneer we terret noir terugvinden tot in Châteauneuf-du-Pape, zijn de witte en grijze mutaties van deze druif specifiek voor het departement Hérault.

gravillas terret gris1

Een enorme terugval

In de jaren 1950 stond er nog iets meer dan 15.000 hectare van aangeplant, maar sedertdien ging het alsmaar bergaf. In 2011 was er sprake van nog amper 69 hectare. Niettemin is er opnieuw interesse voor dit oud druivenras, zeker met de huidige klimaatopwarming. Terret gris is rijp aan een alcoholvolume van 12°, maar met behoud van een enorme frisheid. Een troef voor assemblages of frisse witte wijnen zoals die van Clos du Gravillas.

 

De wijnplant

Terret gris is een sterke wijnplant maar middelmatig productief, althans wanneer hij op een arme ondergrond staat. In port dressé bezit hij grote, vijflobbige bladeren met scherpe insnijdingen die rood kleuren in de herfst. De trossen zijn middelmatig tot groot, hebben de vorm van een afgeknotte kegel en bezitten licht ellipsvormige bessen met een dikke schil die grijsroze kleurt wanneer de druiven rijp zijn. De rijping van de druiven situeert zich in de troisième époque tardive.

Terret gris is goed bestand tegen grijsrot en excoriose, maar is gevoelig voor meeldauw (mildiou), wormen, gele spinnen en erinose.

Een 100% terret gris

Emmenez-moi au bout du Terret 2014 VDP des Côtes de Brian Clos du Gravillas

clos_du_gravillas_emmenez_moi_terret1De wijn is bijna volledig transparant. Hij is nauwelijks getint met een streepje geelgroen dat fonkelt in het glas. De eerste geurindruk … euh, niets. We moeten wachten en het glas meermaals ronddraaien. Maar dan ineens ontsnapt er een vleugje anijs, een florale nuance die tegelijk doet denken aan mediterrane patisserie bestrooid met gegrilde pijnboompitten. Vervolgens komen er toetsen van viooltjes en marshmallow vrij, wat de wijn een elegante wending geeft. De smaak verbaast door zijn frisheid. Niet pittig maar ontzettend luchtig, als een koele wind die door de wijngaarden blaast en kalkachtige korrels met zich meevoert, heel subtiel op de tong. Daarna komen de viooltjes opnieuw naar voren, versterkt door geplet sesamzaad. Maar constant is er die frisheid, opnieuw en opnieuw, tot wanneer we spontaan beginnen zingen: « Emmènez-moi au bout du Terret…»

Tot zover mijn analyse, maar we kunnen hem ook zo drinken, zonder na te denken, een frisse witte wijn die gewoonweg erg smakelijk is.

De wijnstokken van 50 jaar oud staan aangeplant op een bodem van kalkachtige grind op 260 meter hoogte. De wijn krijgt een opvoeding van 11 maanden in Oostenrijkse vaten (Stockinger) van 500 liter.

terret noir cagette gravillas smile1

Het domein

Nicole en John, een Frans-Amerikaans koppel, vestigden zich in Saint-Jean-du-Minervois in 1996. De wijngaard die te midden van de causse ligt biedt een meer mineraal dan vegetaal landschap. De witte kalk die overal aanwezig is, doet de 15-tal verschillende druivenrassen schitteren van het licht. Het domein is slechts 9 ha groot en de wijngaarden worden biologisch verbouwd.

Wat terret gris betreft werd deze van de eerste 30 are gebruikt om de grenache en macabeu aan te vullen in de L’Inattendu. Maar zijn bijzondere smaak deed het koppel Bojanowski beslissen om er een aparte wijn van te maken. Vervolgens konden ze nog 60 are extra op de kop tikken, waardoor ze van iets meer dan 500 naar ongeveer 2000 flessen overgingen.
www.closdugravillas.com
www.cavedesoblats.com  www.couleurvin.be www.pilori.be www.wijnimportmaesbraem.be http://toutestvin.com/ www.cuvee.be

Marc Vanhellemont

Voor meer “Vergeten Druivenrassen”, klik hier

IMG_15061

 

Geef een reactie