Terroir en Millésime in Roussillon 2018

16/07/2018 - Perpignan ontving april jongstleden zo’n 70 journalisten van de internationale pers voor een degustatie van wijnen uit de jongste wijnjaren, wijnen uit diverse appellations van de Roussillon. Persoonlijk proefde ik eerder bevestigingen dan ontdekkingen, maar het kwalitatief niveau zat zeer hoog.

Mijn wijnselectie van 2016

Domaine Vial-Magnères – Le Petit Couscouril rouge – Collioure

Een aangename wijn om jong te drinken, evenwichtig, met aroma’s van rood fruit, dankzij de grenache, en kruidig zwart fruit en viooltjes, dankzij de syrah. De carignan zorgde op zijn beurt voor finesse en zuren. Discrete en sappige tannines. Opvoeding in contact met de lies in inox tanks.
www.vialmagneres.fr
www.originedessens.be

Coume Del Mas – Schistes Collioure

Expressie van oude wijnstokken grenache noir op een schistbodem aan de kust, waar frisheid en kracht fantastisch samengaan. In de geur zitten accenten van gekonfijt rood en zwart fruit en rijstpoeder, terwijl de smaak rijk, fris, rechtlijnig en heel precies is. Opvoeding in inox tanks.
www.coumedelmas.com
www.deconinckwine.com

Coume Del Mas Quadratur – Collioure

Andere cuvée van hetzelfde domein, een blend van 50% grenache, 30% mourvèdre en 20% carignan, afkomstig van één uitzonderlijke vallei. In dit stadium is de smaak nog wat gesloten door het samenwerken van de tannines en het minerale, maar het potentieel is er! Heel evenwichtig in een ambitieuze constructie, diepgaand, met een lange finale en veel minerale frisheid.
www.coumedelmas.com
www.deconinckwine.com

Domaine de Terrimbo – Terrimbo rouge – Collioure

Een biowijn deze keer, heel strak, die duidelijk syrah uitademt, ondanks de aanwezigheid van grenache. De opvoeding van 12 maand in nieuwe barriques werd perfect door de wijn opgenomen. Philippe Gard van Domaine Coume del Mas en Jacky Loos, de man achter een hotel-restaurant, sloegen de handen in elkaar voor deze vlotte en smakelijke wijn, fruitig, fonkelend en zacht.
www.terrimbo.com

Domaine de la Tour Vieille – Les Canadells – Collioure blanc

Een mooie en uitstekende witte wijn van het zuiden, deze assemblage van 40% grenache gris, 30% grenache blanc, 15% roussanne en 15% macabeu, waarvan de druiven eind augustus geoogst werden. De beide grenaches met een lage opbrengst zorgen voor body en breedte, terwijl de macabeu en roussanne voor meer levendigheid zorgen. De geur is fruitig met aroma’s van perzik en witte vruchten, gekoppeld aan een dynamische smaak met een sappige minerale indruk.
www.latourvieille.com
www.cavedesoblats.comwww.vinotheek.be

Mas de la Devèze Blanc – Côtes du Roussillon

Macabeu en grenache blanc op bodems van schist en klei-kalk in de Vallée de l’Agly zorgen samen voor deze frisse en zeer fijne wijn. Het evenwicht tussen de spanning en de breedte, alsook de aroma’s van citrusvruchten, is echt iets waar ik van houd. Twee derde van de assemblage kreeg een opvoeding in demi-muids, één derde in tanks, wat voor een delicate houttoets zorgt. Ook de finale houdt goed stand.
www.masdeladeveze.fr
www.monardprovino.bewww.soetehuys.bewww.viniregi.bewww.vins-vuylsteke.be

Clot de l’Oum – Cine-Panettone

Witte biowijn van Fenouillèdes, hoofdzakelijk op basis van carignan gris en grenache gris op bodems van schist en graniet op een hoogte van 4 tot 600 meter. Het profiel van de wijn dat hieruit voortkomt is vrij logisch: verticaal, strak, met een sterke aanwezigheid van zilte en minerale indrukken, licht omwikkeld door een discrete rondeur van het zuiden.
http://clotdeloum.bigcartel.com
www.basin-marot.be

Domaine De la Toupie – Quatuor – Côtes du Roussillon Villages

Oude wijnstokken grenache en carignan, op bodems van kalkachtige rolkeien en zwarte schist in Fenouillèdes en Maury, worden gekoppeld aan syrah en mourvèdre voor deze Quatuor met z’n heel complexe expressie: goed rijp rood en zwart fruit, zachte specerijen, delicaat hout. De tannines bezitten een lichte korrel en het minerale en frisse zorgt voor extra elan en vitaliteit.
www.domainelatoupie.fr

Gastronomisch diner rond Vins Doux Naturels

Een zeer interessant diner was dit, voorgesteld in Perpignan tijdens de slotavond van het evenement Terroir et Millésime en Roussillon 2018. Tien oude jaargangen VDN’s werden er gekoppeld aan culinaire creaties van chef Franck Séguret.

De aandacht ging naar twee aspecten: enerzijds naar de oude wijnen op zich en anderzijds naar de combinaties tussen de diverse gerechten en de VDN’s.
Van de tien VDN’s waren dit mijn drie favoriete wijnen :
Domaine de RANCY, Rivesaltes ambré 1982, 100% macabeu, 25 jaar in eikenhouten vaten plus nog 10 jaar op fles : prachtig karakter, evenwichtig, complex, een immense VDN van de Roussillon.
Maison CAZES, Rivesaltes ambré 1990, grenache blanc en macabeu, 7 jaar in vaten en 20 jaar op fles : het zachte van gekonfijt fruit, gebakken vijgen, specerijen.
Cave L’Etoile, Banyuls grand cru cuvée réservée 1995, grenache noir en carignan, 10 jaar in vaten en nadien op fles : gedroogde vijgen, praliné, boordevol leven.

Door het bijzondere karakter van deze oude wijnen zijn trefzekere culinaire combinaties niet als vanzelfsprekend. Persoonlijk hield ik erg veel van de combinatie tussen een stukje gebakken eendenlever met confit van kumquat en peper met de Muscat de Rivesaltes 1993 van Dom Brial met heel uitgesproken aroma’s van gekonfijte citrusvruchten.
De soufflé van chocolade en ijs van sinaasappel combineerde op zijn beurt zeer goed met de Maury Chabert de Barbera 1988 van de Cave des Vignerons de Maury, een wijn met aroma’s van pruimen en zwarte kersen op alcohol, met oxidatieve tonen die aan een vin de noix deden denken.
Andere combinaties waren misschien iets minder perfect, maar deze bijzondere ervaring loonde zeer zeker de moeite en wordt hopelijk opnieuw voorgesteld tijdens een andere gelegenheid, zodanig fascinerend zijn deze Vins Doux Naturels.
www.closdeslys.com

Mijn wijnselectie van 2015

Domaine Vaquer – L’Exception – Côtes du Roussillon Villages Les Aspres

Grenache, syrah en carignan op bodems van klei en zandsteen, typisch voor de streek van Les Aspres, gelegen op 200 meter hoogte op een soort van balkon dat over de vlakte uitkijkt en de zee in de verte. Het resultaat is een zonnige wijn, absoluut, maar tegelijk met een mooie minerale frisheid, goed rijp rood fruit en nog strakke tannines. Trouw aan zijn terroir, meer genereus dan fijn.
www.domaine-vaquer.com
www.wijnimportmaesbraem.bewww.restaurant-vise.eu/fr

Domaine de Vénus – Côtes du Roussillon

Dit domein is 30 hectare groot, waarvan 15 ha biologisch wordt verbouwd en de andere helft in een overgangsfase zit, met wijngaarden in Fenouillèdes en Maury. De bodems bestaan uit zwarte schist, kalkachtige klei en granietrijk rotsgesteente op hoogtes van 3 tot 500 meter. Dit alles zorgt voor een minerale frisheid, wat voor extra elan zorgt in deze wijn die gekenmerkt wordt door het zachte van goed rijp zwart fruit met toetsen van zwarte bessen en pruimen, afgewerkt met peper van de syrah die aan de grenache noir werd toegevoegd.
http://domainedevenus.com

Clos de l’Oum – Gavatx – Côtes du Roussillon Villages Caramany

Je houdt ervan of niet, van dit profiel van deze rode wijn van het zuiden die gestructureerd zit rond zuren en pittige minerale indrukken, afkomstig van een oogst waar men niet wilde wachten tot de druiven te rijp waren, om zo een maximale spanning te behouden. Blend van hoofdzakelijk grenache, aangevuld met syrah en carignan van een gneissbodem. Persoonlijk sluit ik me aan bij deze benadering.
http://clotdeloum.bigcartel.com
www.basin-marot.be

Domaine de la Toupie – Sur Un Fil Rouge – Maury sec

De druiven zijn afkomstig van wijngaarden met heel contrastrijke terroirs: enerzijds van zeer oude wijnstokken grenache op hellingen die naar het zuiden zijn gericht in het dorp Tautavel, anderzijds van syrah en mourvèdre van een veel frisser klimaat, afkomstig van hoger gelegen hellingen in Maury en Saint-Paul-de-Fenouillet. Mooie geur van zwarte vruchten met zoethout, evenwichtig van smaak, tussen zacht en rijp, alcohol, en een minerale frisheid die voor de nodige spanning zorgt.
www.domainelatoupie.fr

Bernard Arnould

Dossiers IVV, klik hier 

Geef een reactie