Val de Loire Millésime 2018, van Nantes naar Tours

22/06/2018 - 2e editie van dit event dat de internationale pers wil warm maken voor het enorme potentieel van de diverse terroirs in de Loirestreek, met zijn 50 AOP’s en 24 verschillende druivenrassen. 2700 wijnbouwers, 300 handelshuizen en 15 coöperaties zijn goed voor een productie van 41% witte wijnen, 27% roséwijnen, 19% rode wijnen en 13% schuimwijnen.

Van de wijnselectie die er voorgesteld werd, heb ik tijdens de drie dagen en avonden deze domeinen en appellations eruit gehaald die naar mijn mening de moeite waard zijn.

Soirée Chenin

De eerste avond van deze driedaagse stond in het teken van chenin, met op de proeftafels meer dan 100 wijnen met een kwaliteitsvolle verhouding tussen wijn en terroir. Dit schitterend druivenras blijft me verrassen door zijn capaciteit om zich aan te passen aan diverse bodemstructeren, onderlagen, climats, liggingen en hoogtes, en zo de natuur te reflecteren. Chenin is oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Europa en wordt ook wel pineau de Loire genoemd. Deze druif verscheen in de Loirevallei voor het eerst in de 4e eeuw, maar werd pas in de 10e eeuw populair onder de naam plant d’Anjou of gros pineau de Loire. Dit wit druivenras dat laat rijp is, kan al naargelang de appellations instaan voor droge witte wijnen, schuimwijnen, maar ook halfzoete wijnen, zoete wijnen en likoreuze wijnen, omdat hij goed met edelrot (Botrytis cinerea) kan omgaan, althans wanneer de weersomstandigheden dat toelaten.


Hieronder een handvol wijnen die me op de openingsavond goed bevielen:

  • Vouvray fines bulles, Champalou
    Brut, van een klei-kalkachtige bodem, opvoeding van 24 tot 30 maand in contact met de lies, 2 g/l restsuiker, vineus en fijn. www.champalou.com
  • Anjou blanc, Domaine de Montgilet 2016
    Klei-leembodem op schist, vinificatie en opvoeding van 12 maanden in houten vaten, 0,8 g/l restsuiker, puur en energiek. www.montgilet.com
  •  Anjou blanc, Château Pierre Bise, le Haut de la Garde 2015
    Bodems van schist, zandsteen en ryoliet, opvoeding van 12 tot 18 maanden in eikenhouten vaten, 3,6 g/l restsuiker, relatief breed en mineraal. www.chateaupierrebise.com
  • Jasnières, Domaine les Maisons Rouges, cuvée L’Eclos 2016
    Biodynamisch, klei met silex op tuffeau (tufsteen), vergisting en opvoeding in vaten van 400 l, minder dan 1 g/l restsuiker, fonkelend en oprecht. www.maisonsrouges.com
  • Jasnières, Domaine de la Roche Bleue, le Clos des Molières 2015
    Biologisch, klei met silex op tuffeau (tufsteen), vergisting in barriques en opvoeding in contact met de lies, 3 g/l restsuiker, eerlijk en complex. www.jasnieres.fr/viticulteur_cornille.htm
  • Savennières Roche aux Moines, Domaine aux Moines 2015
    Biologisch, zandsteenachtige schist, vulkanische rots, opvoeding van 13 maand in contact met de lies in barriques, 2g/l restsuiker, uitgepuurd en energiek. www.domaine-aux-moines.com
  • Coteaux de l’Aubance, Domaine de Montgilet, les Trois Schistes 2015
    Leem en klei op schist, 12 maanden in barriques, 10°5 alcohol voor 192,2 g/l restsuiker, evenwichtig en vitaal. www.montgilet.com
  • Quarts-de-Chaume G.C., Domaine Patrick Baudouin, les Zersilles 2013
    Ondergrond uit het Carboon en schist, in 3 etappes geoogst, 21 maanden in contact met de lies in barriques, 12° alcohol voor 141 g/l restsuiker, verfijnd, precies en lang. www.patrick-baudouin.com

AOP Vouvray

Ah, Vouvray, misschien wel het mooiste rotsachtige terroir met tuffeau ter wereld! De 2200 ha wijnstokken staan er aangeplant op wijngaarden met uitzicht over de Loire, onderverdeeld in twee bodemtypes die elk voor specifieke eigenschappen in de wijnen zorgen : les perruches of kleiachtige bodems met silex en les aubuis of klei-kalkbodems met veel keien. Beide bodemstructuren rusten op tuffeau, op een laag die dieper of minder diep is al naargelang de wijngaard op een helling of op een plateau ligt. In beide gevallen is chenin koning.
Maar laten we de rol van de wijnbouwer niet vergeten! En daar, helaas, merken we op dat reeds enkele decennia nogal wat wijnbouwers in Vouvray, al naargelang de wijnjaren, tussen 60 en 80% van hun wijngaardoppervlakte aan de productie van schuimwijnen wijden, om zo de risico’s te verkleinen die het wachten op een late rijping van de druiven met zich meebrengt, overrijpe druiven die nodig zijn voor de halfzoete en zoete wijnen, en dus zodoende zekerder zijn van hun inkomsten.

De appellatie schittert aan het firmament van grote terroirwijnen enkel nog door de bemiddeling van enkele grote domeinen, waarvan de twee historische huizen Huet en Foreau zijn, met in hun kielzog persoonlijkheden als Vincent Carême, François Pinon, Bernard Fouquet, Sébastien Brunet. Gelukkig, zoals we merkten tijdens een zonnige namiddagwandeling in de wijngaarden, zijn er jonge talenten die momenteel volop ontluiken, zoals Denis Meunier in Vernou, Eric Gaucher in Chançay, Damien Pinon in Vernou, Mathieu Cosme in Noisay,  Tanguy Perrault in Chancay,  Florent Cosme in Noisay. Aan deze personages moeten we ook een aantal nieuwe wijnbouwers toevoegen die daarvoor een andere professionele carrière uitbouwden, zoals de Amerikaan Peter Hahn au Clos de la Meslerie of de voormalige arts Michel Autran, zonder de locomotieven van Montlouis te vergeten, met name François Chidaine en Jacky Blot.
Laten we hopen dat we opnieuw grote terroirwijnen van Vouvray mogen proeven, dat het syndicaat dat nog te veel gedomineerd wordt door traditionele domeinen, koningen van de chemie en het niet bewerken van de grond, van de brede begrenzing van het AOP-gebied, van de schuimwijnen, dat die uit zijn winterslaap ontwaakt om uiteindelijk tot wijnen te komen met een bredere en meer authentieke expressie van de terroirs.

Mouzillon-Tillières, AOP Muscadet Sèvre et Maine

Mooie ontdekkingen uit dit wijngebied dat zich in het oosten van Muscadet bevindt op de flanken van de Sanguèze. Het terroir bestaat hoofdzakelijk uit verweerde bodems van stollingsgesteente dat gabbro heet. Dit terroir zorgt voor later uitbotten van de druivelaars en een latere rijping, in vergelijking met andere zones. De aanwezigheid aan de oppervlakte van een laag klei en zand, die het moedergesteente bedekt, geeft een zekere kracht aan de wijnen die eveneens fijn zijn en strak van structuur.
Ook mooie bitters proeven we. Het aromatisch palet koppelt toetsen van citrusschil aan tijm, peper en zachte specerijen. Na het proeven van onderstaande wijnen wil ik nog meegeven dat enkele jaren bewaren geen kwaad kan voor deze die nogal streng zijn in hun jeugd.
Patrice Aubron – Mouzillon-Tillières 2009 et 2007 – aubron.patrice@orange.fr
Domaine du Colombier – Mouzillon-Tillières 2012 –  www.lecolombier.com
Luneau Michel et Fils – Mouzillon -Tillières 2007 – www.closdesbourguignons.fr

Degustatie van wijnen uit diverse herkomstbenamingen

Chinon

In vergelijking met vorig jaar werd er door de organisatoren een grote vooruitgang geboekt wat de voorgestelde wijnen tijdens de ochtenden betrof, daar waar in vergelijking met 2017 de proefsessies zich enkel beperkten tot wijnen uit het vorige wijnjaar. Waarvan akte! Maar volgens mij waren er toch weinig wijnen die het verdienden om hier te staan, toch als we het over terroirwijnen hebben. Hieronder dus een zeer kleine selectie van de domeinen die ik weerhield.

  • Domaine La Chapinière, Cot Garnon 2017 AOP Touraine rouge
    Wijnstokken van 30 jaar oud, opvoeding in tanks, smakelijke cot, sappig, fris, fruitige tannines.
    www.domainedelachapiniere.com
  • Domaine Laurent Mabileau, 2017 AOP St Nicolas de Bourgueil
    Typisch voor een grindbodem, soepel, fris, weinig tannines. www.mabileau.fr
  • Domaine de la Paleine, Moulin des Quints 2016, AOP Saumur Puy Notre dame
    Klei-kalkbodem, vers fruit, geen overdreven tannines, kalkachtige korrel. www.domaine-paleine.com
  • Domaine du Closel, Clos du Papillon 2016 AOP Savennières
    Bodem van schist met klei en vulkanisch rotsgesteente, vitaal, karakervol, tikje rond, wit fruit, mooi persistent, goed toekomstpotentieel. www.savennieres-closel.com
  • Domaine Pierre et Bertrand Couly, 2015, AOP Chinon
    Wijnstokken van 50 jaar oud op een bodem van klei met kiezel, rond in de aanzet, nog vrij stevige tannines, rijp fruit, sappig. www.pb-couly.com
  • Domaine des Tabourelles, Cuvée Félicie Blanche 2016, AOP Touraine Chenonceaux
    Klei-kalkbodem, oude wijnstokken sauvignon op geselecteerde percelen, aroma’s van wit fruit, toetsen van witte bloemen en citrusvruchten, smakelijk fruit, zonder thiolen. www.lestabourelles-leveret.com

Bernard Arnould

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie