Terroirs et Millésimes in Languedoc – Editie 2017

16/06/2017 - Reeds negen jaar wordt dit evenement gehouden dat destijds gecreëerd werd door het CIVL, en wat een succes vandaag!
Het aantal Franse en internationale journalisten was nog nooit zo hoog dan dit jaar. En op de proeftafels stonden dit jaar meer dan 1100 wijnen, eveneens een record.
Hieronder volgt een kleine selectie, die uiteraard subjectief is, van domeinen uit meedere appellations en diverse jaargangen.

AOP Corbières

Gelegen tussen Carcassonne en Narbonne aan de uitlopers van de Pyreneeën en de voet van de Montagne Noire is dit een streek met zo’n 10.000 hectare wijngaarden, vaak zeer steile hellingen die onstonden uit opeenvolgende geologische formaties. Er zijn 11 druivenrassen toegestaan, zowel voor rood, wit als rosé, en er zijn ongeveer 1300 wijnbouwers werkzaam.

Château Beauregard Mirouze – Lauzima 2014 (in wit en rood)

Ongetwijfeld een van de ontdekkingen van de week, dit wijndomein. Karine en Nicolas Mirouze, allebei landbouwingenieurs, namen dit familiedomein over in 1999. Hun 25 hectare wijngaarden bevinden zich op het Massif de Fontfroide, een koel terroir op een noordelijke flank, een rots van zure zandsteen dat heel slecht de warmte bijhoudt. Om de biodiversiteit een handje te helpen worden de percelen omringd door garrigue. De witte wijn op basis van roussanne, vermentino en marsanne biedt toetsen van witte aalbessen en een zilte frisheid die de wijn van de nodige pit voorziet. De rode wijn, een mix van 70% syrah van 50 jaar oud en 30% grenache, is wat ernstiger van smaak met een mineraal bitter en kruidig zwart fruit. Kenmerkend zijn de frisheid en rechtlijnigheid van beide wijnen.
www.beauregard-mirouze.com
www.okhuysen.nlhttp://languedoc-weine.chwww.alloboissons.ch

 

Domaine des Pierres Bleues – Quartz 2014

Een delicate wijn, fris met accenten van rood en zwart fruit. De tannines zijn nu nog wat strak, maar binnen een jaar zijn die ongetwijfeld ronder. Het profiel van deze wijn is recht, met heel precies fruit en een fijn bitter dat de frisheid versterkt. Kortom, een wijn met stijl. Sedert 2008 vestigde dit koppel wijnbouwers zich in Hautes Corbières en bewerken ze er 6 hectare wijngaarden op een schistrijk terroir. Ze werken biologisch en bevorderen het behoud van de biodiversiteit.
www.domainepierresbleues.fr

 

Domaine du Trillol – Dolmen 2012

Een hele sappige wijn is dit, met zwart fruit dat zowel fris als rijp is, zachte tannines en een vlotte smaak. De wijn is een assemblage van 52% grenache, afkomstig van het terroir van Termenès met een bodem van zand en zandsteen op een hoogte van 450 meter, gekoppeld aan gelijke delen syrah en carignan van het terroir van Queribus met een bodem van klei-kalkachtige colluvia tussen 300 en 400 meter hoogte. Dit alles zorgt voor een solide maar evenwichtige wijn met veel kruidig fruit.
www.trillol.com

AOP La Clape

La Clape werd in juni 2015 officieel door het INAO erkend als AOP. Hierdoor maakt deze appellation dus voortaan deel uit van de 8 Crus van Languedoc die gezien worden als terroirs met een zeer sterk potentieel. De 735 hectare wijngaarden liggen verdeeld over een kalkrijk massief, een voormalig eiland, met een steil reliëf dat over de zee uitkijkt. La Clape betekent in het Occitaans een ‘hoop keien’, wat we helemaal begrijpen wanneer we dit soort van maanlandschap zien. De witte wijnen bezitten hints van opspattend zeewater, terwijl de rode aan zon en garrigue doen denken.

Château Pech Redon – La Centaurée 2014

Bourboulenc, het druivenras met de langste groeicyclus hier in het zuiden, is goed vertegenwoordigd op het massief. Deze cuvée bezit 80% bourboulenc. Zijn korrelige tannine draagt bij aan deze genereuze wijn die verder is aangevuld met grenache blanc. De rijke smaak wordt perfect in evenwicht gebracht door een citrusachtige frisheid, gekoppeld aan fijne minerale accenten en een heel karakteristieke toets van de bourboulenc met zijn dikke schil. Christophe Bousquet vestigde zich hier zo’n 30 jaar geleden, de man die tevens voorzitter is van deze appellation. Zit hij met deze wijn aan de top van zijn kunnen of heeft hij nog andere revelaties in petto?
www.pech-redon.com
www.wine-not.bewww.cavedesoblats.com  – www.sobelvin.bewww.cantinadelmulino.ch  – www.gazzar.chhttp://cave-a-jules.chhttp://languedoc-weine.chwww.vinoblesse.nlinfo@crelier.ch

 

Domaine Sarrat de Goundy – Le Marin 2015

Een fantastische aperitiefwijn, pittig, aangenaam en toegankelijk, met een zilte frisheid en een vleugje jodium in de finale. De wijn is op basis van 50% bourboulenc, 25% grenache blanc, 10% viognier, 10% macabeo en 5% roussanne. Deze 5 druivenrassen groeiden op te midden van de garrigue tegenover de zee op een bodem van klei en kalk. Meer gastronomisch is de Cuvée du Planteur met 70% bourboulenc, zeer rond van smaak met een zachte en smeuïge indruk. Een wijn met een lange afdronk met toetsen van honing en verse walnoten.
www.sarratdegoundy.fr
www.mouchart.bewww.lespapilles.mobiwww.wineplus.behttp://languedoc-weine.chwww.thiessen.nl

 

Château L’Hospitalet – Grand Vin 2016

Twee bodemtypes dragen bij tot de aromatische complexiteit en het brede van deze wijn. Enerzijds is er de bodem van mergel en kalk aan de voet van de kliffen die rijk is aan fossielen en het hele jaar door de wijnstokken voorziet van het nodige vocht, ook als het ’s zomers niet regent. Anderzijds is er de rood gekleurde bodem van compacte kalk die voor rijke en geconcentreerde wijnen zorgt. De geur is aromatisch en de smaak is vol en rijk met het typische en tanninerijke puntje van de bourboulenc, het frisse van de vermentino, het florale van de viognier en het abrikoosachtig fruitige van de roussanne. Het geheel is sappig en houdt goed stand, met een mooi mineraal bitter op het einde.
www.gerard-bertrand.com/fr/domaines/chateau-l-hospitalet
www.vascogroup.com 

AOP Terrasses du Larzac

Deze AOP werd in 2014 officieel erkend door een decreet voor de rode wijnen die afkomstig zijn van een wijngebied van 459 hectare aan de voet van het plateau van Larzac, te vinden op de zuidelijke en zuidoostelijke flanken die beschermd zijn tegen de wind uit het noorden. Fraicheur en finesse zorgen voor de rode draad in deze wijnen.

Domaine Saint Sylvestre – Rouge 2014

Dit jong domein werd in 2010 opgericht door Vincent Guizard, voormalige partner van Frédéric Pourtalié van Domaine de Montcalmès. Vandaag cultiveert hij samen met zijn echtgenote Sophie 8 hectare wijngaarden in de streek van Brousses, tussen de gemeenten Aniane en Puechabon. Hun rode wijn van 2014 is een combinatie van 70% syrah, 20% grenache en 10% mourvèdre. Het is een aromatisch fijne wijn, zacht van smaak met mooi gepolijste tannines en een fraaie finale. Deze wijn is een knappe hommage aan zijn terroir van rolkeien, net zoals in Châteauneuf.
www.domaine-saint-sylvestre.com/fr
www.cavestjacques.bewww.cavedesoblats.comAux Sens Largeswww.vinotheque-charriere.chhttp://les3bouchons.com  – www.lhexagone.nl

Les Vignes Oubliées – Terrasses du Larzac 2015

Deze percelen die door een collectief van wijnbouwers worden verbouwd, bezitten zeer oude en hoog gelegen wijnstokken (tot 350 meter) op bodems van schist, zandsteen en een mix van klei en kalk in de gemeente Saint-Privat. De wijnstokken staan verdeeld over meerdere valleien en bezitten dus verschillende liggingen ten opzichte van de zon. Deze wijnstokken dreigden eerst verloren te gaan omdat wijncoöperaties er niet in geïnteresseerd waren, maar dit project dat opstartte tussen 2007 en 2009 redde ze van de vergetelheid. De wijn is een mix van 50% grenache en gelijke delen syrah en carignan. Samen zorgen deze druiven voor een heel dynamische wijn met veel fruit en frisheid dat gekoppeld wordt aan een elegante tanninestructuur.
http://lesvignesoubliees.com
www.cavedesoblats.comwww.terre-vin.bewww.cavesa.chwww.vinoblesse.nl

 

AOP Picpoul de Pinet

Deze appellation kijkt uit over het meer van Thau en zijn vele oesterkwekerijen. Het belangrijkste druivenras is piquepoul blanc dat gekarakteriseerd wordt door zijn florale en citrusachtige aroma’s en waarvan de pittige smaak van de wijn perfect samengaat met oesters en andere schelpdieren. Van de 1348 hectare wijngaarden van deze AOP, die de grootste leverancier is van witte wijnen, zijn helaas veel te veel wijnen simpele en technische ‘semi-primeurwijnen’. Deze wijnen zijn absoluut geen eer voor het druivenras, noch voor het terroir.

La Croix Gatiot – Bréchallune 2016

Anaïs Ricome zorgt met deze wijn precies voor het tegenovergestelde van het gros van wijnen die hier puur technisch tot stand komen. Zij innoveert en voedt 40% van haar piquepoul op in kruiken van gebakken aardewerk. Maar vooral oogst ze de druiven voor deze wijn veel later dan die voor haar klassieke cuvée. De smaak is vol en wordt gekenmerkt door meer korreligheid, een minerale toets die voor een aangename levendigheid zorgt, gekoppeld aan het ronde van het rijpe fruit.
www.croix-gratiot.com
www.entrepotduvin.bewww.karakterwijnimport.nlhttp://rebwein.ch

Bernard Arnould

Voor meer IVV dossiers, klik hier

Geef een reactie