Torres Chile, onze selectie

13/04/2015 - Waar Jean-Michel Jaeger ons niet alleen meeneemt naar Chili maar ons ook bijzondere Chileense wijnen laat proeven.

Torres Chile, onze selectie

Waar Jean-Michel Jaeger ons niet alleen meeneemt naar Chili maar ons ook bijzondere Chileense wijnen laat proeven. 

Chili, goed voor 9 miljoen hectoliter, staat vandaag op de 8e plaats van wijnproducerende landen wereldwijd. De wijnbouw is er een puur product van de Spaanse kolonisatie, vanaf de tijd van de conquistadores. Iets meer dan 35 jaar geleden trok Miguel Torres naar Chili. De bijdrage van kennis, die van absolute specialisten, vulde de vele natuurlijke troeven van dit land aan: uitstekende bodems met veelvormige geologische eigenschappen, een paradijsachtige topografie, water, een gunstig klimaat, werkkrachten die gewend zijn om aan wijnbouw te doen, wijnbouwmethodes die voortvloeien uit de culturele tradities.
In 1978 kocht Miguel Torres Carbó een eerste wijngaard in de streek van Curicó. Vandaag maakt het bedrijf gebruik van druiven van 7 verschillende districten. De diverse wijndomeinen bevinden zich in de vallei van Elqui, helemaal in het noorden aan de grens met de woestijn, in Limari (ook in het noorden), in Casablanca (ten zuiden van Valparaíso), zonder de valleien van Maipo, Curicó en Maule te vergeten, in de Valle Central. Vandaag dragen een groot deel van deze wijndomeinen het Fair Trade-label of worden biologisch bewerkt.

4

Chili in een notendop 

Met de Pacific of Grote Oceaan in het westen, de bergketen van de Andes in het oosten, de Acatama (woestijn) in het noorden en Patagonië in het zuiden, bezit Chili tal van natuurlijke grenzen waardoor het land tot op vandaag gespaard bleef van phylloxera (met zeer drastische controles aan de landgrenzen). Alle onderstokken van de wijnplanten zijn oorspronkelijke stokken, pre-phylloxera dus.
Chili ziet eruit als een smalle strook land van 4500 km lang, van noord naar zuid. Buiten de bergketen van de Andes in het oosten wordt de vlakte of ‘dépresión intermedia’ (slechts 20% van het landoppervlak is vlak) van de Grote Oceaan gescheiden door een bergketen die de Cordillera de la Costa wordt genoemd.
Maar is dit natuurlijk isolement gunstig? Ja en nee. Het mediterraan klimaat met warme en droge zomers met veel zon, gevolgd door winters met meer regen, beschikt over zeer goede condities om aan wijnbouw te doen. Maar door een gebrek aan evenwicht kan dit ook resulteren in een overdreven rijpheid. En de weinige regenval in de wijnstreken (250 tot 600 mm per jaar) maakt dat er in het merendeel van de wijngaarden moet geïrrigeerd worden (voor 76% is dat zo).
In de zomer lopen de maximumtemperaturen makkelijk op tot meer dan 30°C. Maar, niet onbelangrijk, zo ligt de regio van Curicó bijvoorbeeld in een brede rotskloof van het massief van de Cordillera de la Costa, die voor een belangrijke en invloedrijke luchtcorridor zorgt. De maritieme winden en temperaturen, beïnvloed door de koude Humboldstroom, zorgen ervoor dat de temperaturen naar het binnenland toe meer gematigd worden.

Van país tot cabernet 

Het grootste deel van de 117.000 ha wijnstokken van Chili staan in Valle Central aangeplant. Chileense wijnstokken zijn niet geënt op Amerikaanse onderstokken, wat vrijwel uniek is in de wereld. Qua druivenrassen vinden we ook vandaag nog variëteiten terug die reeds aanwezig waren in het koloniale tijdperk, zoals moscatel, torontel en vooral país (15.000 ha). Maar Chili heeft zijn reputatie vooral te danken aan de zogeheten internationale druivenrassen die ingevoerd werden vanaf de 19e eeuw. Van de totale aangeplante oppervlakte is 70% voor de rode wijnen, met cabernet sauvignon op kop, gevolgd door merlot en carménère (oud druivenras van Bordeaux) dat hier fraaie resultaten geeft. Voor witte wijnen zijn sauvignon blanc en chardonnay goed voor 2/3 van alle aangeplante witte druivenrassen. 

Onze selectie 

Torres Chile heeft zijn succes te danken aan verstandige en uiterst competente keuzes, maar ook aan de origine van zijn druiven. In plaats van zich tot de Valle Central te beperken, de meest makkelijke streek om te bewerken, interesseerde het bedrijf zich ook voor zones aan de voet van bergachtige streken en koele regio’s vlak bij de kust. Zowel fruitige en uiterst toegankelijke wijnen maken ze, wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, maar ook grote en elegante wijnen, vol en intens van smaak.
Hieronder volgt een mooie selectie uit beide categorieën.

Tormenta 2014 – Sauvignon Blanc – Valle Central – Bio

TORMENTA ok

Een schilmaceratie van 2 uur en een trage fermentatie aan lage temperaturen zorgen voor een pittige en droge witte wijn met duidelijke florale, grassige en fruitige tonen. Zijn complexe aroma’s gaan richting minerale toetsen met accenten van buxus, citrus en yuzu. De levendige, frisse en fijne smaak wordt gevolgd door een lange finale met impressies van jodium, zilte smaken en een aangenaam licht bitter. En als we deze wijn nu eens combineerden met een ceviche van krab en sint-jacobsmosselen met citrus en een vleugje zachte curry? € 7,49 – www.carrefour.eu

Cordillera 2013 – Sauvignon Blanc – Elqui

54 ok

Afkomstig van de meest noordelijke wijnstreek van Chili, maar aan de kust gelegen en dus gezegend met een fris klimaat. Wat een complexe wijn en wat een lengte! De geur is op basis van rijpe bessen, gevolgd door impressies van warme kruisbessen en mirabellen, abrikozen en mango. Deze volle, ronde en elegante wijn doet slechts een beetje aan sauvignon denken, zij het door zijn grassig karakter dat aan tomatenblaadjes doet denken, met in het verlengde opnieuw die rijpe en fraaie impressies van kweeperenpasta en gekonfijte citroen. De finale is mooi en lang maar ook heerlijk fris. Bij een saltimbocca van gevogelte met olijven en jus geparfumeerd met zoethout zou hij alvast niet misstaan.  –www.lewine.be

Noches de Verano Reserva  – País 2013 – Valle Central

Print

Hier is hij dan, de beroemde país, het oudste Chileense druivenras uit de tijd van de conquistadores. Deze druif werd massaal gerooid, maar niet door Miguel Torres! Gelukkig voor ons. Om het vlotte en fruitige karakter te behouden, werd er voor macération carbonique gekozen. Aangename aroma’s van kersen, frambozen en een hint van seringen. Door de lichte toets van CO2 is de smaak plagerig en prikkelend door de frisse en fruitige impressies, tegelijk strak en rijp, refererend naar de geur. Erg prettige wijn. Licht en vlot drinkbaar met een uitbundige finale. Ongetwijfeld passend bij een stoofpotje van varkensvlees met linzen of een gegrild kalfslapje met fijne olijfolie en citroen. Of lokaler met empanadas. € 5,99 – www.spar.be

Las Mulas Reserva 2013 – Cabernet Sauvignon – Valle Central Bio 

62

Een mooi visitekaartje in de vorm van een volle en robijnrode kleur met karmozijn is dit. De geur is weelderig en typerend voor de druif, met sporen van gerookt en zoethout, typisch voor een goed afgewogen rijping op Frans eikenhout. Pas daarna komen er mentholachtige toetsen gekoppeld aan zwarte bessen opzetten. De smaak is zacht en kruidig, tegelijk elegant en evenwichtig, met impressies van gekonfijte pepers. De finale is mooi stevig met zachte tannines. Wellicht heel smakelijk bij gevulde lamsschouder met lamsniertjes en kruiden. € 6,99 – www.colruyt.be

Cordillera Reserva Especial 2009 – Carménère – Valle de Curico

33

Hier hebben we te maken met de beroemde carménère. U weet wel, de druif afkomstig van Bordeaux. Onmiddellijk worden we getrakteerd op een schitterend en intens granaatrood. De fraaie en rijke tonen van versgemalen koffie, blonde tabak, gevolgd door de nobele impressies van eucalyptus en confituur van zwart fruit werken intrigerend. Ook de smaak palmt ons in, sappig en met rijke en ronde tannines gekenmerkt door specerijen en pepers. Deze soepele en evenwichtige wijn weet niet van ophouden, tot op het laatste bodempje in het glas geeft hij zich prijs. Perfect bij hazenrug met zilveruitjes en wildjus met chocolade of een rijk gevulde en kruidige tajine met lamsvlees en vijgen. – www.lewine.be

Santa Digna Estelado Rosé (zonder jaartal) – Método Tradicional – 100% país

56

Dit is de eerste Chileense schuimwijn volledig op basis van país. Onder de licht zalmroze kleur ontdekken we een mooie en brede smaak, afgerond door 6 g suiker maar krokant, met fraaie aroma’s van rood fruit (aalbes, gorella-aardbei) ondersteund door een licht bitter van roze pompelmoes. De delicate afdronk nodigt uit voor een tweede glas. Prettig als aperitief of in combinatie met een soepje van aardbeien met zwarte peper en basilicum. € 13,00 – www.altavina.bewww.globalwineries.comwww.wijnenmichel.bewww.wijnhuisbollaert.be

Jean-Michel Jaeger

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier 

IVV154CovNL

IVV 154 VL Torres living legend

 

 

 

Geef een reactie