Tour de France : vergissen de wijnbouwers van de Aude zich van strijd ?

04/03/2016 - Gelezen in de krant Sud-Ouest : het syndicaat van wijnbouwers van de Aude, vertegenwoordigd door hun voorzitter Frédéric Rouanet, dreigt ermee de Tour de France te versperren omdat de organisatoren van het evenement als officiële partner voor een Chileense wijn kozen. Meer bepaald, Bicicleta van Cono Sur.

Partner van de Tour … maar niet in Frankrijk!

Ook al wordt er de laatste tijd nogal wat gescholden, zoals François Hollande onlangs nog kon constateren tijdens het Salon de l’Agriculture, toch verbaast een hevige reactie als deze.

Hoe dan ook, niets belet de wijnbouwers van de Aude, of van andere regio’s in Frankrijk, om dit partnership aan te vechten, als dat toch zo belangrijk is voor de nationale trots.

Maar eerlijk, gaat het daar echt over? Als we het van dichterbij gaan bekijken, niet echt. Want krachtens de Wet Evin zal dit partnership in Frankrijk niet te zien zijn. Geen sprake van dat er beelden van alcoholhoudende dranken te zien zijn wanneer de publiciteitskaravaan van de Tour in Frankrijk passeert! Enkel de toeschouwers van de Zwitserse, Spaanse en Andorrese etappes zullen deze verschrikkelijke belediging te zien krijgen.

Wat zeg ik, een dubbele belediging is het! Deze van naar een wijnmerk te moeten kijken, dat volgens ‘gezondheidsmoraalridders’ van alle nationaliteiten steevast aanzet tot alcoholisme, en deze (en wat misschien nog erger is) van het feit dat het geen Frans wijnmerk is. O ramp!

De fiets, een symbool bij Cono Sur

bocicleta-280Niettemin is iets verder kijken dan onze neus lang is altijd een goed idee. Neem nu dit merk van Cono Sur, dat voor een partnership als dit lang niet zo slecht gekozen is. Eerst is er natuurlijk de naam: Bicicleta. Geef toe, voor een wielerwedstrijd is dat een prima keuze.

Maar er moet nog verder gekeken worden. Zo komt dit merk niet uit het niets vallen, het staat voor het ecologisch engagement van deze Chileense groep, een biologisch wijnbedrijf dat zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen door middel van een reeks concrete acties. Met name (maar dat is slechts een klein voorbeeld), door zijn werknemers fietsen ter beschikking te stellen die ze kunnen gebruiken om naar de verschillende productie-eenheden te rijden. Ik heb het zelf gezien toen ik er was. Ik heb de fietsen zien staan. Ik heb er zelfs foto’s van. Die fiets is niet alleen een tekening op een etiket, het illustreert de werkelijkheid. Het is misschien maar een detail, maar het zou de concurrentie kunnen inspireren, het zou tot nadenken kunnen stemmen, eerder dan in een ‘Franse colère’ te schieten.

Binnenkort wijn tijdens sportevenementen in Frankrijk ?

Maar zeg nu eerlijk, is het echt te veel gevraagd van de wijnbouwers van de Aude, en vooral van de krant Sud-Ouest, om iets verder te kijken dan hun neus lang is? De wijnbouwers van de Aude, en zelfs van heel Frankrijk, worden er op die manier niet sympathieker op. En dan nog iets, waar begint en eindigt het dat er enkel nog lokaal mag gedronken worden? Als we de ideeën van onze vrienden van de Aude moeten volgen, drinken we in België morgen alleen nog wijn van het Hageland of van Torgny!

Waarom steken Franse wijnproducenten hun energie niet in een meer slimme en nuttige zaak? Waarom eisen ze niet van hun verkozenen dat wijn opnieuw de normaalste zaak wordt tijdens sportevementen in Frankrijk? Gezien het almaar lager verbruik in Frankrijk is wijn al lang geen factor meer die massaal aanzet tot alcoholisme! De steun van Sud-Ouest in dit debat zou uiteraard welkom zijn. In afwachting hebben ze alvast mijn steun.

Maar om wijnen van andere domeinen te gaan boycotten, dat is er zwaar over!

Hervé Lalau

 Voor meer “News”, klik hier

 

Geef een reactie