Tradities

18/10/2019 - In een wijnland waar vaak naar tradities wordt gerefereerd, vind ik het interessant (en grappig) om enkele decennia terug te gaan en artikels te lezen van onze grote voorgangers. En wat is er in Frankrijk groter dan de ‘oude dame’ van de wijnpers? Juist, La Revue du Vin de France.

Mijn oog viel onlangs op een artikel van het september-oktobernummer uit 1976, gewijd aan Coteaux du Languedoc. 

Het eerste wat me opviel was de titel van de rubriek : « Explorons nos vignobles » of vrij vertaald : op ontdekking in onze wijnstreken. Zich in 1976 interesseren voor Coteaux du Languedoc was voor de redacteurs van toen ongeveer zoiets als een boottocht op de Zambezi maken.

Maar toen viel het me op dat onder dezelfde rubriek reeds eerder een dertigtal andere wijnstreken werden besproken. Overigens waren het geen echte rubrieken, maar eerder een reeks van publi-reportages die gepubliceerd werden ‘in overleg met het Comité National des Vins de France’. Trouwens, het artikel werd ook niet gesigneerd.

Inderdaad, in die tijd was de wijnpers reeds totaal vrij maar toch nog steeds een beetje afhankelijk…

Hoe dan ook is het een interessant artikel. In die tijd hadden de wijnen van Coteaux du Languedoc nog het statuut van VDQS. En het was het begin van de ‘ontcaragnanisering’ van de regio.

Zo staat er te lezen dat ‘vanaf 1974 het maximale percentage van carignan niet boven de 50% mag zitten’ en dat ‘de blends moeten verbeterd worden door minder carignan te gebruiken, in het voordeel van grenache noir, cinsault, mourvèdre, syrah…’.

Toch staat terret noir nog steeds bij de belangrijkste druivenrassen, voor rood. Waar is hij intussen heen?

Het betekende ook de start van een revolutie op gebied van wijnmaken : ‘de laatste jaren werd er in enkele coöperaties en bepaalde particuliere domeinen vooruitgang geboekt’, aldus La Revue du Vin de France, dat overigens geen namen noemt, ongetwijfeld om geen andere domeinen tegen de borst te stuiten.

En de anonieme wijnschrijver gaat verder : ‘De most en de wijnen worden beschermd tegen de lucht. Voor een deel van de oogst wordt macération carbonique toegepast. De malolactaatgistingen worden opgevolgd’.

Tot slot staat er onderaan de pagina een korte lijst met producenten en négociants waaronder we enkele bekende namen lezen, zoals ‘La Cave Coopérative de Roquebrun’ of ‘M. Bonfils, négociant à Sète’.

Vroeger, hoe was dat dan?

Tijdens het lezen van dit document – wat zeg ik, dit archief – vroeg ik me af hoe de wijnen vóór deze twee (r)evoluties, die van de druivenrassen en die van de vinificaties, moeten gesmaakt hebben. Ik vroeg me ook af of we het eerlijk gezegd nog kunnen hebben over ‘erfenis’ en ‘traditie’. Wanneer zoveel parameters veranderd zijn, kunnen we dan nog inspiratie vinden in deze ‘wijnen van vroeger’? In deze waar carignan heer en meester was (waar ik persoonlijk geen bezwaar tegen heb, behalve wanneer de opbrengsten de pan uit rijzen), waar de malolactaatgisting totaal niet werd opgevolgd, de most niet werd beschermd, macération carbonique onbestaande was, enzovoort.

Ik had het daarnet al even over opbrengsten, maar in dit document vind ik daar nergens iets van terug. Noch over het alcoholvolume (dat in de jaren 1970 lager zat dan vandaag, ondanks het toepassen van chaptalisatie).

Toch wil ik er graag nog iets aan toevoegen, iets wat doorslaggevend was voor de wijnbouw in de Languedoc : de temperatuurcontrole in de vinificatieruimte.

Hoe dan ook denk ik dat er nog nooit zo’n goede wijnen in de Languedoc gemaakt werden dan nu, hetzij vertrekkend van de traditionele wijnbouw, de biologische of biodynamische. En dan te weten dat sommigen nog steeds refereren naar ‘de gebruiken van toen’…

Mijn idee? Wijnbouwers van vandaag, maak de wijnen die u wilt. Dat u trots bent op uw wijnen en hun geschiedenis, akkoord, maar het is niet nodig dat u ons constant om de oren slaat met die zogeheten ‘tradities’. Tradities die, wanneer u ze letterlijk zou volgen, er ongetwijfeld voor zouden zorgen dat we uw wijnen helaas niet lekker vinden.

Hervé Lalau

Voor andere “Opinie” artikels klik hier

 

Geef een reactie