Trebbiano des Charentes

31/01/2019 - Een minitrip in een fles, van Italië naar de oevers van de Charente.

Trebbiano is een van de meest verspreide druivenrassen in Italië. Hij vertegenwoordigt een derde van de productie van alle Italiaanse witte wijnen, van Abruzzo over Umbria, Toscane en Lazio (Castelli Romani) tot in de Veneto (Soave).
Vrij neutraal van smaak zorgt hij niet altijd voor opmerkelijke wijnen, ook al zijn sommige (Trebbiano di Lugana en Trebbiano di Spoleto, bijvoorbeeld) daarentegen wel interessant.

Ugni giorno

In Frankrijk is deze druif reeds aanwezig van in de middeleeuwen (ongetwijfeld meegebracht door de pausen van Avignon), maar het is pas op het einde van de 19e eeuw dat hij verder ontwikkelde, vooral in de regio’s waar sterke dranken gemaakt werden. In Cognac, onder de naam ugni (van het Italiaanse ogni, ‘elke, van alles’ ?) verving hij na de phylloxera een groot aantal lokale druivenrassen zoals folle blanche en colombard. In dit type van productie worden vooral zijn hoge zuren geapprecieerd.

Bij Domaine des Quillets

Zoals dat het geval is bij Paul Rumeau, vigneron-récoltant van Domaine des Quillets in Champagne-Vigny, in de zone van de Fins Bois. Dit domein van 50 hectare produceert vooral cognac, maar het is zijn Pineau des Charentes die ons vandaag interesseert.
In het algemeen is een goede Pineau des Charentes aantrekkelijk omwille van zijn harmonieuze mix tussen alcohol en suiker (we kunnen moeilijk zeggen dat hij droog is, maar hij lijkt toch droger dan de rode). De enige kanttekening : vele gelijken op elkaar. Ligt dat aan de mutage ? Ondanks dit alles vallen we heel af en toe op een Pineau die ronduit verbluft, zoals deze.

Opvallend vind ik de bijzondere aroma’s van vlierbessen, viooltjes en acaciahoning in deze Pineau. Het zachte van de honing komt terug in de smaak, maar wordt vergezeld door toetsen van perziken en gedroogd fruit. De alcohol is zeer aanwezig, maar eerder in de stijl van een marc (type Macvin) dan die van een bruine sterke drank.
http://domainedesquillets.com

Hervé Lalau

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie