Twee Côtes-du-Roussillon-Villages van coöperaties

02/12/2019 - Dezelfde regio, dezelfde druivenrassen, maar twee verschillende dorpen en twee bodemtypes... en niet dezelfde wijnen op het einde van de rit. Proef het verschil!

Coöperaties stonden op de eerste rij wat de creatie van Côtes-du-Roussillon-Villages betrof met de naam van de gemeente eraan gekoppeld. Dit zijn twee wijnen, gezien de druivenrassen die er gebruikt werden en de manier van wijnmaken, die aantonen dat er wel degelijk een “dorpseffect” is. En dan te weten dat coöperaties vaak het meest representatief zijn wat de doorsnee kwaliteit van een herkomstbenaming betreft.

Côtes du Roussillon Villages Tautavel:
Cuvée Silex 2016 Cave de Vingrau-Tautavel

Deze wijn is een blend van syrah, grenache noir en carignan.
In de geur hebben we te maken met kersen, frambozen en tijm. Met daaraan toegevoegd wat zwarte peper, salie, garriguekruiden en grafietpotlood. Een beetje koffie ook. Het profiel van deze wijn is eerder slank, zonder mager te zijn. Zeer fris ook.
De silex waarvan sprake is, is deze waarvan de Tautavelmens ongetwijfeld werktuigen maakte. Maar in de 5370 hectare wijngaarden zijn het eerder kalkpuin en rode klei die domineren, wat ongetwijfeld bijdraagt aan de friszure vlezigheid van deze wijn.
www.boutique-tautavelvingrau.fr 
www.magnuswijnen.be  – www.levindescathares.com

Côtes du Roussillon Villages Latour de France :
Cuvée Expression La Tour de France 2016,
Cave des Vignobles d’Agly

Never change a winning team, moeten ze ook daar gedacht hebben, want we hebben opnieuw te maken met een blend van syrah, carignan en grenache noir.
De krachtige indruk die we krijgen, wanneer we eraan ruiken (humus, specerijen en rijp fruit, waaronder aardbeien en braambessen), wordt bevestigd in de smaak. De tannines zijn mooi omwikkeld, hoewel deze wijn geen hout gezien heeft (in tegenstelling met de Tautavel).
De bodems van deze herkomstbenaming, zo’n 160 hectare groot, zijn schistachtig, wat misschien de soepele finale verklaart.
https://agly.fr
Delhaize

Hervé Lalau

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie